Oana Kovacs

Life After Life – Kate Atkinson

M-am străduit să găsesc pe internet titlul cărții în limba română, însă căutările mele nu m-au dus la niciun rezultat concludent, deci o să presupun că ultimul roman al lui Atkinson nu s-a publicat încă în România. Life After Life a luat Costa Book Award pentru cel mai bun roman în 2013, așa că a ajuns rapid pe lista mea de lecturi, mai ales că nu mai citisem nimic de scriitoarea asta și povestea, așa cum era rezumată pe toate site-urile livrești, mi-a trezit interesul.

life-after-life-kate-atkinson

sursă foto

Life After Life e un roman despre viața (de fapt viețile) Ursulei, un fel de răspuns la întrebarea Ce-ai face dacă ai avea șansa să o iei de la capăt? Toată cartea e bazată pe povestea reîncarnării pornind însă de la același context – aceiași părinți, aceeași familie extinsă, aceleași conjuncturi istorice. Acțiunea cuprinde ambele războaie mondiale, așa că viețile Ursulei trec și prin pacea de dinainte furtunii, și prin diverse teatre de război, unde supraviețuiește sau nu.

Ursula se naște și renaște în februarie 1910, iar dacă la prima venire pe lume întunericul o cuprinde înainte de a se bucura de primele ore de viață, noua ființă ”învață” din greșeli și se salvează rând pe rând de la diverse morți. Ursula adoptă diverse stiluri de viață, are o multitudine de personalități și diferite principii și reguli după care se ghidează în viețile sale. Dacă la un moment dat este o virgină ingenuă care rămâne însărcinată fără să-și dea seama cum, în viețile următoare Ursula are mai multă grijă în relațiile cu sexul opus, ceea ce nu o ferește totuși să devină la un moment dat victima unui soț abuziv.

Într-o altă viață, Ursula ajunge să se împrietenească cu Eva Braun, ceea ce îi oferă siguranță și protecție în vremuri nesigure, dar o face să ajungă să-l asasineze chiar ea pe protectorul lor la un moment dat.

E greu de povestit romanul, înspre imposibil, pentru că fiecare nouă viață a Ursulei ia o altă turnură față de cea precedentă, și-n fuga ei de a scăpa de sentimentul lăuntric că se va întâmpla ceva rău, ea repară ceva și distruge altceva (exact ca-n exemplul de mai sus cu sarcina neplanificată, care a dus-o apoi în altă viață într-o căsnicie abuzivă, disperată să se mărite înainte să rămână gravidă și să fie stigmatizată de societate). Deși poate părea așa, acțiunea nu e repetitivă, nici plictisitoare (astea au fost temerile mele când m-am apucat de citit), căci firul roșu al evenimentelor e întotdeauna altfel.

Pentru mine, Life After Life a fost una din cele mai bune cărți citite-n 2014, și-n ciuda faptului că e foarte lungă (544 de pagini), am citit-o cu sufletul la gură. Dacă citiți în engleză și sunteți curioși de începutul romanului, pe Goodreads sunt primele pagini.

 

Comments

Oana • March 1, 2015


Previous Post

Next Post

Leave a Reply