Oana Kovacs

13

”Leagănul pisicii” de Maurice Baring

 sursă fotografii

Odată cu cartea asta, numărul 16 din 2012, am ajuns la concluzia că pe măsură ce citesc mai mult, găsesc tot mai rar cărți care să mă încânte. De exemplu, ”Leagănul pisicii” e o carte pe care Adriana mi-a recomadat-o de muuuuuuuuuuuuuuult timp și pe care încerca să mă convingă să o citesc. Într-un final am găsit la Real cu 2,99 lei bucate (are două părți), deci am luat romanul cu 6 lei :D.

După câteva zeci de pagini (multe) tot mă întrebam ce-are mâța cu romanul. Well, titlul e foarte inteligent ales. ”Leagănul pisicii” e jocul acela cu elastice pe degete, super complicat, pe care eu n-am fost în stare să-l înțeleg niciodată…

sursă foto

Blanche e o tânără care se îndrăgostește de Sydney, un tânăr fără viitor, conform tatălui ei. El îi forțează mâna și ea se căsătorește cu Guido Roccapalumba, un prinț italian. Se mută la Roma și își dă seama că viața ei e de coșmar pentru că soacra ei, prințesa Giulia, practic îi conduce viața, Guido fiind și el una din marionetele ei. Blanche e disperată, dar nu are scăpare.

La un moment dat, Guido se îmbolnăvește (de ipohondrie aș zice eu), iar Blanche îl îngrijește 14 ani. Într-o călătorie scurtă la Paris, îl cunoaște pe Bernard, un tip cu 15 ani mai tânăr, de care se îndrăgostește și cu care începe o idilă. Guido, care teoretic nu putea să meargă, dar de fapt putea (vedeți voi, e o adevărată telenovelă) îi prinde împreună, așa că o izgonește pe Blanche din palatul în care locuiau împreună.

Blanche își continuă viața separat și se alătură unchiului ei și fiicelui lui, Rose Mary. Când unchiul moare, Rose Mary rămâne în grija lui Blanche, iar ea îi caută un soț. Între timp moare și Guido, iar atunci când Bernard reapare în peisaj decis să o ia de soție pe pupila lui Blanche, ea îi dejoacă planurile și se poartă de parcă ea ar fi cerută în căsătorie. Bernard e prins la mijloc și se adaptează :D. Așa că se căsătorește cu Blanche, iar Rose Mary se mărită cu Walter, prietenul lui cel mai bun.

De aici încolo, lucrurile se complică, pentru că Blanche se simte tot mai bătrână, Rose Mary se face tot mai frumoasă, iar Bernard realizează la un moment dat că e mort după nepoata nevesti-sii, cât o fi ea de măritată și cu 3 copii.

Într-un final, Blanche moare, Walter la fel și Bernard și Rose Mary își refac viața împreună.

Ok, cartea e simpatică, dacă vrei să citești 500 de pagini de mondenități și can-can-uri. Dear God, 500 de pagini și câteva zeci de ani zbuciumați, cu războaie și călătorii în toată lumea și autorul vorbește strict de petreceri și dineuri. E un fel de carte despre ce făceau oamenii din secolul XIX în loc să stea pe Facebook – same shit.

De când am citit ”Un an în Provence” și  ”Agonie și extaz” am pretenția ca atunci când îmi vorbește un autor de un loc anume, să mă facă să mă-ndrăgostesc de el. Nu a fost cazul cu această carte.

E ușurică și plăcută, dar atât.

Comments

Oana • April 18, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Gabitelu April 18, 2012 - 08:48 Reply

  wow.. tot romanul pt 6 lei
  500 de pagini..
  nici eu nu sufar descrierile nesfarsite de petreceri.. arrrrrr… Buna paralele cu facebook:)) Daca chiar as termina de citit tot ce mi-am propus, poate ma apuc si de asta 😛

  • Oana April 18, 2012 - 09:12 Reply

   Da, a fost extrem de ieftin. Nici la anticariat nu-l gaseam asa :).

 2. Oana S. April 18, 2012 - 09:23 Reply

  Mie mi-a plăcut 🙂 Deşi la un moment dat toată dragostea asta şi aventurile m-au cam încurcat.

  • Oana April 18, 2012 - 09:43 Reply

   Si eu am uitat o gramada de personaje pe parcurs. Mi-a placut si mie, dar a fost prea mult party :)).

 3. Monica April 18, 2012 - 20:00 Reply

  Ma gandesc acum daca merita s o citesc:))

  Ps. Ma jucam in prostie jocul ala:))

  • Oana April 18, 2012 - 20:14 Reply

   Daca ai vreun drum lung de facut, e numa’ buna!

 4. Savoir Faire April 18, 2012 - 22:38 Reply

  “O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”de Mark Haddon – Carte scrisa din prisma unui copil autist.

  Pe asta trebuie sa o citesti obligatoriu 😀
  Sigur o gasesti pe la biblioteca sau la schimburi, pot sa jur ca am vazut si pdf-uri pe web.
  Eu am citit-o acum cateva veri si pot spune ca imi amintesc cu drag acea vara pentru ca am dat numai peste lecturi bune.
  Daca vrei sa o citesti si nu dai de ea, facem la un fel pana reusesti.
  P.S chiar te apreciez pentru recordul care vrei sa il faci.
  Eu nu am reusit niciodata sa citesc mai mult de o carte pe zi.

  • Oana April 19, 2012 - 14:57 Reply

   Dar nu am citit toate cartile astea intr-o zi. Rar citesc si eu mai mult de o carte pe zi. Citesc cam una pe saptamana, nu am timp de mai multe. Am sa caut cartea de care zici.

 5. Ana Q. April 19, 2012 - 21:24 Reply

  Din ce ai povestit nu e genul de carte care m-ar atrage. Intriga prea multa si fara substanta.
  Daaaar…. eu stiu sa joc elastic!! 😀

  • Oana April 19, 2012 - 21:44 Reply

   Exact, e multa, multa intriga!

 6. adizzy April 19, 2012 - 22:09 Reply

  pe mine m-au distrat hexagoanele din ea (ca triunghiuri amoroase suna prea simplu pentru ce e in carte) :)) cred ca nu iti mai recomand carti ca avem gusturi atat, dar atat de diferite 😛

  • Oana April 19, 2012 - 22:40 Reply

   Se pare ca da :)). Era un patrat amoros ala principal :D.

 7. Topul cărților din 2012 | Oana Kovacs

Leave a Reply