Oana Kovacs

4

“La rasarit de Eden” de John Steinbeck/ Cum mi-am dat seama ca imi place la nebunie literatura americana

Eu am o relatie foarte pasionala cu majoritatea cartilor citite, fie le iubesc, fie nu le inghit si nici nu citesc prea mult din ele atunci, putine sunt cele care imi raman oarecum indiferente, de obicei au ceva care ma impresioneaza intr-un fel sau altul.
Ultima carte citita – “La rasarit de Eden” mi-a produs o impresie foarte puternica si foarte buna – as mai citi inca 5 carti de John Steinbeck una dupa alta, dar nu am la dispozitie si in plus, mi-am propus sa nu citesc doua carti de acelasi gen una dupa alta.
“La rasarit de Eden” prezinta povestea familiilor Hamilton si Trask pe o lunga perioada de timp si relatiile din interiorul familiilor si dintre membrii celor doua familii.
Capul familiei Hamilton e Sam – un tata minunat si un sot extrem de intelegator cu sotia lui ultra religioasa. El interactioneaza cel mai mult cu Adam Trask si cu fii lui – Caleb si Aron si cu servitorul credincios al familiei Trask – Lee.
Sam Hamilton e cel mai frumos personaj si la polul opus lui e Cathy/Kate – mama gemenilor Trask, intruchiparea raului – cea care provoaca moartea parintilor sai in adolescenta, se prostitueaza, este batuta de pestele sau si aproape omorata in bataie de el si salvata apoi de Adam care se indragosteste de ea si o ia de sotie. Dupa ce se casatoresc si dupa nasterea gemenilor, Cathy/Kate il impusca pe Adam si isi paraseste copiii care ajung sa creasca fara afectiunea tatalui, permanent absent. Lee este cel care se ocupa de educatia lor singur pana la “trezirea” lui Adam si aparitia Abrei in viata copiilor.
Personajul meu preferat a fost Sam – pentru ca mereu citea, muncea foarte mult, era ambitios, era intelept si mai presus de toate, era un tata foarte bun.
Lee – servitorul chinez credincios care ramane alaturi de familia Trask este si el in topul meu 🙂 – la fel ca Sam, eram si eu moarta de curiozitate de ce un om educat ca Lee este servitor. Raspunsul e in carte.
Abra – iubita lui Aron in adolescenta, devine o femeie puternica si inteligenta, in plus m-a induiosat relatia dintre ea si Lee – el avea de nevoie de o fiica, ea de un tata adevarat, nu doar cu numele.
Cartea e povestita chiar din perspectiva lui John Steinbeck, fiul lui Olive Steinbeck, fiica lui Sam Hamilton – nu stiu cat de reale au fost cele descrise in ea, dar mie mi-a placut la nebunie. Si nu e prima carte gen “epopee de familie” pe care o citesc scrisa de un american si tot m-a fascinat povestea.
In plus, tema religiei se evidentiaza si prin firul narativ bazat pe povestea luptei permanente dintre bine si rau si prin cateva personaje care judeca totul prin prisma acesteia, poate de asta m-a fascinat si pe mine care am de-a face zilnic cu asa ceva :). 
Mitul lui Cain si Abel se reia in carte, intr-un nou decor, cu o noua serie de personaje si cu o interpretare adaptata zilelor noastra (nu chiar zilelor noastre, dar mult mai aproape de zilele noastre).


Short Trivia: Si John Steinbeck detine un Nobel pentru literatura, deci eu as incadra cartea asta la must read!

Comments

Oana • March 13, 2011


Previous Post

Next Post

Comments

  1. adizzy March 15, 2011 - 00:30 Reply

    suna foarte interesant! cred ca voi citii si eu. imi imprumuti cartea? 🙂

  2. Oana March 15, 2011 - 01:18 Reply

    Da! Imi zici cand ai timp intr-o zi sa ne vedem in Unirii si ti-o aduc, de preferat saptamana viitoare, ca asta is cam full :).

  3. adizzy March 15, 2011 - 01:47 Reply

    ah te anunt din timp, nu stiu cand, dar te anunt. Multumesc :*

  4. ”Of Mice and Men” de John Steinbeck | Oana Kovacs

Leave a Reply