Oana Kovacs

21

La bac

Știu că titlul are rezonanțe porno dacă e citit cumva. Dar eu vorbesc serios acuma, vorbesc de bac și de experiența examenului ”maturității”, expresie care mă face să pufnesc superior pe nări (ca Marry Poppins) când o aud. Păi eu la 18 ani recunosc că aveam numa’ avioane-n cap. Și prietenii mei cam la fel și nu cred că noi eram singurii, cam toți erau ca noi. 18 ani nu mi se pare vârsta potrivită pentru alegeri fundamentale. De asta nu m-am măritat atunci, de exemplu. Ok, și pentru că nu aveam cu cine, dar ăsta e un mic detaliu nesemnificativ.
Ideea e că bacul a devenit o glumă proastă (nu ”de pe vremea mea”, pe vremea mea era deja așa), nu un examen al maturității. Și întregul ”ansamblu” bac + admitere la facultate mi se pare o mare brambureală. 
Nu știu exact cum e bacul acum, dar eu am avut două probe orale și 4 scrise (alții au avut 3 + sport, eu ca un antitalent veritabil la sport, am dat la istorie). Româna și engleza la oral nu mi-au ridicat probleme, nici româna scris, nici conta scris, nici istorie scris (aici recunosc că am avut un noroc absurd că efectiv n-am avut chef să trec cu învățatul de primele 8 lecții și absolut TOATE subiectele au fost din alea :D), dar matematica îmi dădea coșmaruri. Și deși aveam coșmaruri că o să pic bacul pentru că-s bâtă, tot chiuleam de la meditații și cheltuiam banii în total alte scopuri că știam cum e sistemul la bac și aveam încredere că facem noi să fie bine. Și așa a fost. Nu zic asta ca să mă laud și nu-s mândră de asta, dimpotrivă. Mi se pare că tot sistemul de învățământ e de rahat și pute, altfel nu-mi explic cum, în 2006, 90% din colegii mei erau convinși că Moromete e un intelectual :).
 
Am început să scriu postul ăsta cu mai multă ură împotriva sistemului în mine, dar consider că e mai bine să mă opresc, am mari dubii că voi schimba ceva cu un hate post, mai bine pun mâna pe o carte și citesc ceva ce mă interesează și totuși școala nu m-a învățat. Anyhow, baftă la bac celor care încep astăzi (Ioana e singura de care știu eu), eu una mor de curiozitate ce subiect pică la română :).
Deci, ce experiențe cu bacul aveți voi? 🙂

Comments

Oana • June 26, 2011


Previous Post

Next Post

Comments

 1. INTJ June 27, 2011 - 00:03 Reply

  pe vremea mea nu s-a putut copia, am dat bac din romana, germana, mate si fizica … si doar la germana am luat 9. totul fara meditatii si alte chestii in acum.

  da' asa, ca amintire, cu cea mai mare satisfactie am ramas de la 9-le ala … ca-n tot timpu' liceului, oricat as fi invatat, mai mult de 8 nu luam (probabil pentru ca nu eram neamt pursange). la teza din ultimul trimestru dintr-a 12-a, mi-a picat cartea ce o citisem de vreo 3 ori (mi-a placut mult si n-aveam altceva de citit … era mai greu cu cartile pe atunci): "Die Blechtrommel" de Günter Grass. cum era de asteptat, tot 8 am luat. da' mi-a picat si la bac … unde am luat 9 (deh: n-a mai corectat profa mea de germana lucrarile) … iar mutra ei, cand i-am aratat zambind ce nota am luat, a fost priceless.

 2. andrei June 27, 2011 - 06:39 Reply

  pe vremea mea.. (acum vreo 6 ani) se copia de se rupea…la matematica, dupa jumate de ora au venit subiectele rezolvate de nota 8 (trimise de directorul liceului)…toata lumea umbla prin sala de examen de zici ca eram "pe corso".
  pana si la proba de sport s-au dat note nesimtite…
  dar nah…asta e…nu ma mandresc cu asta, dar la vremea respectiva eram foarte happy ca sunt ajutat, pentru ca totusi BAC-ul e un examen important, mai ales ca eu facand un liceu teoretic, adica 0 pregatire in vreun domeniu care sa imi asigure un loc de munca,,,

 3. ex-silentio June 27, 2011 - 09:10 Reply

  Nu știu când era "pe vremea ta" 🙂 dar pe vremea mea nu prea se copia la bac. Și încă se mai dădea examen la admiterea la Facultate, nu ca acum. Puteai arunca un ochi pe la vecini, dar discret, și atât. Nu ca azi. Am văzut că sunt site-uri care vând fițuici gata făcute, pixuri cu cerneală invizibilă și alte prostii…

 4. Miştotică June 27, 2011 - 10:28 Reply

  În 2004 când am dat eu bacul, gluma proastă era în toi.
  Română oral – mă întrebau profesoarele: "Nu-i aşa că-i aşa?" Mă simţeam de-a dreptul penibil.
  Engleză oral – când or văzut alea că vorbesc cu ele folosind accent pur englezesc, nici nu m-or lăsat să zic prea multe că mi-or dat 10-le.
  Română scris – mi-o fost lene să-mi pornesc neuronii şi am scos cartea lu' Mariana Badea pe masă şi am copiat caracterizarea lui Ion. Într-un fel, ironic pt că tot liceul am considerat-o pe autoare drept o imbecilă, şi aveam dreptate pt că mi-au punctat 0,6 din 3 puncte cât avea comentariul. Nu îi era acceptat punctul de vedere de către minister.
  Mate scris – dacă-ţi spun că toţi, mai puţin Manu ( vecin din Biled, prieten şi viitor coleg de apartament), de la mine din sală au luat 7,60 mă crezi? La unu de la CFR, pur şi simplu i-am scris eu toată lucrarea, fiind prea tâmpit să copieze ca restu' lumii de pe ciornă.
  Desen tehnic – dacă era după ce ştiam eu efectiv, luam 9,20. Dar am avut cartea la mine şi am completat de-un 10. Din păcate, prostia a triumfat din nou şi m-am lăsat influenţat de diriginta celor din E ( era profă de desen tehnic) şi am luat 8,80 la final.
  Istorie – asta mi-a plăcut mereu şi am simţit că mor când am văzut nota 9,80. Puteam să depun şi mama contestaţiilor, că tot nu-mi modificau nota. Pe atunci, ca să-ţi modifice nota, trebuia să fie o diferenţă de 0,5 puncte între notări. Şi cum 10,30 nu prea se putea… N-am dat din sport pt că am avut eu un feeling la început de an. Şi întradevăr, la proba asta am mers cu gelzna luxată 😀 . Dacă era să dau din sport… beleam belingherul.

 5. paispe net June 27, 2011 - 11:07 Reply

  Multi dintre colegii tai credeau ca Moromete e un intelectual?
  Multi dintre colegii mei credeau ca Ion isi da aere de intelectual … Ce spui de asta?

 6. ioanamiroiu June 27, 2011 - 12:59 Reply

  Mulţumeeesc 😀
  Am avut şansa să avem la partea I proză, fragment din Eliade, "Nuntă în cer" – pe care o şi citisem, happy me!- şi la partea a doua un citat tare drăguţ de Nichita Stănescu (mulţi mi-au sărit în cap că cică: "ce subiect cretin"). La III a fost personaj dintr-un text dramatic aparţinând lui Caragiale, Camil Petrecu sau Marin Sorescu. Eu am făcut comedia, a fost acceptabil, se putea şi mai rău 😀

  Noi am avut camere, suntem printre cele mai oropsite licee din oraş, doar vreo două săli sunt fără, restul suntem cu Big Brother. Am o poziţie aşa bună de pot să fac cu mâna la cameră să mă ţină minte. A fost destul de strict, cred că vreo doi au citit ceva când au fost la baie, dar au şi dat pe cineva afară din cauză că avea telefonul la el (pe bune că încă nu-l folosise).

  Aaa, să-ţi mai zic că au fost mulţi care au făcut Gheorghidiu?

  Om vedea pe mai departe, poate inventează unii şi formule de integrare 🙂

 7. Oana June 27, 2011 - 14:36 Reply

  INTJ, "Blechtrommel" e cumva "Toba de tinichea" a lui Grass? Nici la noi in liceu nu se prea purtau meditatiile dar eu eram tufa de Venetia la mate si erau necesare conform alor mei. Eu oricum chiuleam la minim 50% din meditatii :)).
  Andrei, si la noi (in 2006) s-a miscat MULT in sala, dar nici chiar asa. Si eu m-am simtit usurata ca eram praf la mate si desi aveam cosmaruri ca pic bacu' la materia asta tot nu ma duceam la meditatii ca nu imi placea si nu ma concetram si nu se lipea nicicum de mine.
  Ex-silentio, eu in 2006 am dat bacul si am intrat la facultate pe baza de dosar. Da, e stupid cu dosarul ca toata lumea se inghesuie peste tot de dragul de a face o facultate.
  Mistotica, la noi la probele orale chiar au fost durele profele ca au fost suparate pe cineva din comisie si cel putin la romana au dat in doua zile doar 4 note de 10. Pentru mine 10-le ala era vital si cum am intrat printre primii si eram si foarte bine pregatita nu m-am prins ca-s al dracu'. Dar la scris a fost o gluma…
  Paispe, noi am prins anul ala cu drama intelectualului lucid si fiecare a scris ce personaj stia mai bine, ca era taran, ca era invatat, nu a mai contat. Asa a ajuns si Moromete intelectual si Ion si altii :)).
  Ioana, ma bucur ca a fost a piece of cake pentru tine, abia astept sa mai scrii detalii si pe blog! Bafta in continuare!

 8. Pato Basil June 27, 2011 - 15:18 Reply

  multe s-au schimbat si de pe vremea mea de anul trecut =)) ce sa mai zic de pe vremea voastra:), batranilor!

 9. Margeluta June 27, 2011 - 15:40 Reply

  "Pe vremea mea" (suna de parca as avea 80 de ani), adica prin 2003 cand am dat eu bacul, era o chestie foarte serioasa si nu se luau notele mari asa usor. Ca sa nu mai spun ca am fost prima generatie de cobai,noi am apucat primul examen de capacitate dintr-a opta si tot noi am apucat primele schimbari la bac, de genul notarea cu admis sau respins la probele orale, si nu cu note(ceea ce a dus la scaderea mediei finale). Si tot pe vremea mea, se intra la facultate cu examen scris, nu cu dosare. Oricum, nu mi se pare normal ca fiecare nou ministru al invatamantului sa schimbe sistemul dupa bunul plac. Ce mai inteleg copiii si parintii?

 10. ex-silentio June 27, 2011 - 15:40 Reply

  No, care bătrâni? Io nu văd nici un bătrân p-aici. Eu m-am supărat, îmi iau bastonul și ies la o tablă în spatele blocului :))

 11. Oana June 27, 2011 - 16:23 Reply

  Pato, vezi ca iau bastonul la tine :)).
  Margeluta, eu am dat in 2006 si a fost cu note la oral, nu stiam ca s-a utilizat inaintea "erei noastre" metoda cu admis/respins. Bine, tot sistemul e de kko deci nu ma mai mira nimic, fiecare schimba cate ceva dupa cum o visat azi noapte sau dupa ce-i scria in horoscop.
  Ex-silentio, imi iau macrameul si vin si eu :))).

 12. hapi2233 June 27, 2011 - 16:46 Reply

  L-am luat cu 9, 87……mama zicea mereu ca invat putin si nu crede ca "o sa il iau". Eu stiam ca nu va fi o problema pentru ca prindeam repede materia (cand eram atenta).
  Copiat? Nici vorba. Acum 10 ani in liceul "meu" nu se copia la bac si am auzit ca si acum e imposibil. Oricum , eu nu eram atat de curajoasa incat sa fi riscat
  Tocmai am vazut la stiri cum o tanara care trebuia sa-si dea bacul azi, s-a aruncat de la etaj- pentru ca mama i-ar fi spus ca fara 10 sa nu se intoarca acasa
  Mda….nu stiu ce sa critic……sistemul educativ din Ro, parintii care-si supun copiiila presiuni sau ….producatorii stirilor ProTv

 13. Oana June 27, 2011 - 17:11 Reply

  Happi, si eu am fost pretty close – 9.68, am avut 3 note de 10 care au contat mult :). Cat despre sinucideri… groaznic si mi se pare ca toate elementele-s de blamat, parintii ca nu comunica deloc cu copii, sistemul de rahat si de stirile protv ce sa mai zic :D.

 14. Pato Basil June 27, 2011 - 19:16 Reply

  pai ce fel suna pe "vremea mea" si toti se plang ca pe vremea lor a fost cel mai greu! fiti seriosi ati trecut peste( si la mine a fost greu cine invata nu il durea prea mult( sau am fost eu mai inconstient))

 15. INTJ June 27, 2011 - 20:44 Reply

  @Oana – da, "Blechtrommel" e "Toba de tinichea"

 16. paispe net June 27, 2011 - 21:53 Reply

  @Oana : Eu am dat bacul in 2005 si sincer nu mai stiu ce a picat dar asta cu Ion plutea in capul multora. Anywhais la mate mai bine asa decat ca mine. Eram undeva pe la mijloc spre cu oaresce potential.Am ales varianta B si am facut-o varza ca n-am invatat …

 17. andrei June 28, 2011 - 07:29 Reply

  in legatura cu meditatiile…si eu chiuleam de la ele…ca nesimtitu…din a 10-a faceam meditatii, dar chiuleam de la 75% din ele. In a 12-a si-au dat seama ca profu care ma medita nu era foarte bun, pentru ca luam doar note de 9( erau maniaci ai mei cu notele mari) si s-au hotarat sa ma mai dea la inca 1 profesor…deci faceam meditatii cu 2 profi…la cel vechi tot 75% absente, iar la al doilea 99% (nu am fost decat prima data:P).
  Yes, i know, i've been a really bad boy.
  oricum…am reusit sa termin clasa a 12 cu media 9.80 la mate si la bac am luat 9…deci nu a fost chiar asa rau…

 18. Oana June 28, 2011 - 08:09 Reply

  Pato, era o gluma cu "vremea mea" :)).
  INTJ, tnx.
  Paispe, nu stiu ce au avut toti cu Ion asta.
  Andrei, tu erai ok si fara meditatii, eu nu :)).

 19. Pato Basil June 28, 2011 - 17:11 Reply

  asa zic toti nu doar tu! n-ai vazut ca si eu am zis:D, chiar daca mai ironic

 20. hapi2233 June 29, 2011 - 17:00 Reply

  E adevarat ca toti se plang ca"pe vremea lor a fost mai greu" dar si greul asta are masuri diferite.
  In anii 90 nu exista presiunea aceasta atat de puternica din partea mass media , a societatii, era greu un examen de bac dar nu ametitor psihic, nu se punea problema ca daca il pici esti terminat, privit ca un prost si gata, mergi la o profesionala.
  Acum sunt parinti care spun "nu vi acasa fara 10" pentru ca vad la TV ca x copil a luat note bune, si le e rusine de…..societate in loc sa-si evalueze corect odrasla si sa se poarte in consecinta.

 21. Oana June 29, 2011 - 22:00 Reply

  Hapi, ai dreptate, contextul social s-a schimbat si totul a devenit mult mai rapid, de aici si tragedia – pici si pierzi timp din viata si alte drame.

Leave a Reply