Oana Kovacs

8

The Kite Runner de Khaled Hosseini

kite-runner-khaled-hosseini-recenziesursă foto

De Khaled Hosseini auzisem muuuuuuuulte înainte să pun mâna pe cartea asta. Să pun mâna e o exprimare anapoda, pentru că eu am citit cartea prin aplicația 10,000 books – gratuită pentru Android. Și deși n-aș da pentru nimic în lume o carte de hârtie pentru una de pe telefon, cartea asta a fost superbă și a meritat pierderea.

The Kite Runner, tradusă la noi Vânătorii de zmeie, prezintă povestea a doi copii, prieteni în Afganistanul anilor 1970. Unul e fiul unui bogat om de afaceri, celălalt fiul servitorului său. Chiar și așa, Amir și Hassan sunt nedezlipiți. Amir îl are ca secund pe Hassan în competițiile de zmeie, îi citește și își împarte timpul cu el.

Viața lor începe să se complice după o competiție, când băieții răi îl rănesc pe Hassan. Și când zic asta nu mă refer la o bătaie, ci la un viol, care se lasă cu adânci răni sufletești. La scurt timp după această întâmplare, viețile amândurora se schimbă într-o manieră aproape absurdă odată cu apariția trupelor rusești în oraș.

Deși în prezent (în anii 2000), legătura dintre Amir, un scriitor de succes care și-a refăcut viața în America, și Hassan pare pierdută definitiv, lucrurile nu stau chiar așa. Dar nu vă mai zic nimic. Doar că trebuie să citiți cartea cu inima deschisă. Și cu mintea deschisă.

Este frumos scrisă, neobișnuită și plină de suflet. O să vă lase cu o imagine nemaipomenită a Afganistanului, o țară exotică, cu o cultură aparte. Și o să vă facă să vedeți cu alți ochi conceptul de prietenie.

Înainte să închei, vă scriu ceea ce Hassan îi spunea tot timpul lui Amir pentru a-i arăta că îi este alături întotdeauna, gata să înfrunte orice: For you, a thousand times over.

Comments

Oana • August 14, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Mihaela Alexandrescu August 14, 2013 - 20:45 Reply

  Am cartea asta in engleza in biblioteca de vreo 6 ani si inca nu am citit-o. Uite ca postarea ta m-a convins sa ii dau o sansa cat de curand!

  • Oana August 14, 2013 - 20:48 Reply

   Mihaela, e superba! Serios! Si filmul e atat de frumos, a stors si niste lacrimi de la mine.
   OK, sincera sa fiu, am bocit! Cartea asta e in topul cartilor foarte bune, din punctul meu de vedere.

 2. simsim August 14, 2013 - 20:47 Reply

  de cate ori citesc o carte pe aplicatia aia trimit un gand bun spre tine:) Hosseini e printre scriitorii mei preferati

  • Oana August 14, 2013 - 20:50 Reply

   Vai, ce ma bucur sa aud asta! Aveam impresia ca am scris si pe blog de aplicatie, dar nu gasesc nicicum postarea. Ideea-i ca am povestit multora din ea, e cea mai tare aplicatie de telefon pentru mine.

 3. simsim August 14, 2013 - 21:13 Reply

  ai scris de cateva luni bune ca eu am tableta de mai bine de un an si am folosit aplicatia cam de la inceput.

  • Oana August 14, 2013 - 21:22 Reply

   O sa imi instalez o aplicatie de arhiva si dau eu de ea. 😀

 4. Biblioteca bloggerului român | Oana Kovacs

Leave a Reply