Oana Kovacs

4

A judeca

Nimeni nu judecă pe nimeni. Toți suntem înțelegători, deschiși și receptivi la nevoile altora. Întâi întrebăm și abia apoi tragem concluzii. Nu arătăm cu degetul și suntem obiectivi. Încercăm să nu ne facem păreri greșite despre nimeni și nu spunem o vorbă rea despre vreo persoană nici măcar în intimitate sau în cercuri restrânse.

Bullshitsursă foto

Eu sunt judgemental, recunosc. Îi judec pe cei care muncesc pe mai nimic și n-au pită pe masă, dar aruncă bani pentru a se făli și-i judec și pe cei care emit inepții, mai ales în preajma copiilor. Faptul că mi se par nu foarte înzestrați la mansardă cei care dau bani pe imagine îl știți deja, dar ceea ce nu știți e ce m-a îndemnat să scriu postarea asta. O întâmplare din Auchan: eram duminică la cumpărături cu Alex și printre raioane alerga un copilaș de vreo 2 ani care se hlizea de zor în timp ce mumă-sa striga după el. Femeia a cedat la un moment dat și a țipat să audă și adulții din magazin și toți oamenii de toate etniile posibile și imposibile pe o rază de juma’ de kilometru: Icsulică, hai la mama, că dacă nu, te iau țiganii.

idiotsursă foto

N-am să fiu ipocrită acum, să susțin că Oana + țigani = love sau că țiganii sunt my best friends. Am avut și eu experiențele mele negative cu ei, dar: 1. știu că nu-s toți la fel și 2. memoria mea nu e selectivă, să nu-mi amintesc că până la 7 ani băteam străzile din Ronaț cu prietenele mele mult mai bronzate ca mine (am fost și-n casa lor și-am și mâncat cu ele și ia uitați ce mare, deșteaptă și frumoasă m-am făcut :-P); daaaaaaaaaaaaaaaar îi judec pe părinții care le spun rahaturi din-astea copiilor. Pentru că plozii ăia ai lor se fac mari și automat vor pune etichete, cum le pun eu lor, că nu debordează de inteligență (părinții).

Iar m-am abătut de la subiect și m-am pierdut între paranteze, numa’ bine îi dau apă la moară lui Dam, care pun pariu că mă așteaptă la cotitură. :))

Ideea e că eu nu cred în a nu judeca. Cunosc oameni open-minded, educați, deschiși, capabili să accepte nenumărate lucruri pe care alții le consideră cel mult ciudățenii, dacă nu păcate, bizarerii sau extravaganțe, dar chiar și ei ajung să-i critice pe cei care… judecă. Deci, cei care nu judecă îi judecă pe cei care judecă fără jenă. Nu știu dacă m-am făcut înțeleasă. :)) Dar cred că odată ce deschidem gura să dăm un sfat și semnalăm că nu prea suntem de acord cu ceva dintr-un dialog, deja am plantat sâmburele ăla de judecată. (Fie că vrem să comentăm ceva de o culoare a unei fețe de masă, fie de alegerea vecinei Aglaia în ceea ce privește măritișul, fie că vrem să explicăm de ce nu e Cola bună și apa e mai cu moț…)

Eu recunosc că reacționez prost la o grămadă de chestii, dar mă irită când îi aud fix pe ăi’ mai abitir critici spunând ce ființe pure, neprihănite și lipsite de constrângeri în gândire sunt… yeah, right!

ochi-dati-peste-capsursă foto

Comments

Oana • July 22, 2014


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Mirela July 22, 2014 - 10:40 Reply

  Nu eşti singura oripilată de un astfel de lucru, referitor la faza cu ţiganii am întâlnit şi eu recent 2 cazuri aproape identice. În primul, o mamă intelectuală mi se lăuda cu plodu-i care a început să pronunţe câteva cuvinte şi spunea mândră că ştie să se ferească de ţigani că-s răi şi-l fură iar copilul nu ştia să spună pâine sau suzetă, dar spunea ţigan. Apoi, mai un caz cu un copil bolnav de sindrom down, avea 4 ani, m-am împrietenit cu el pe tren, povesteam cu mama lui despre situaţia în sine şi la fel, copilul reacţiona cu teamă când se pomenea cuvânul ţigan căci cu asta era ameninţat când nu era cuminte! 😐

  • Oana July 22, 2014 - 11:02 Reply

   Ce trist. Ai zice ca-n 2014 mamele au suficiente resurse pentru a se documenta si informa spre a oferi o educatie cat mai frumoasa copiilor lor. Insa nu e asa, vad ca multe prefera sa le bage prostii in cap de mici.

 2. dam167 (dam ăla) July 22, 2014 - 14:46 Reply

  ”Odata cu deschiderea iadului, odata cu deschiderea cerurilor, va chema nu numai sufletele oamenilor la judecata, ci si pe toti diavolii care nu au numar, toate duhurile le va scoate din iad si ii va chema la judecata sa dea seama de ce nu s-au supus poruncii Ziditorului si de ce au inselat lumea atatea mii de ani si au indemnat pe oameni sa faca rau.”

  Doar așa, să vă amintesc că nu scapă nimeni. Până atunci, băgați mare la judecată.

  • Oana July 22, 2014 - 14:58 Reply

   Mno, la un citat din biblie nu ma asteptam de la tine. :))

Leave a Reply