Oana Kovacs

6

”Insuportabila ușurătate a ființei” de Milan Kundera

Noroc cu Tomata și a ei listă de citit pe 2012 că mi-am amintit că nu povestisem despre cartea asta, deși am terminat de ceva timp cu ea. Visam de mult să o citesc dar tot am amânat să o cumpăr în ideea că mai am o grămadă necitite în bibliotecă, așa că atunci când mi s-a dat ocazia să o iau de la Schimb de cărți, nu am ratat-o. Eram foarte entuziastă de stilul lui Kundera după ce în urmă cu câțiva ani am citit ”Iubiri caraghioase”, care mi se pare una din cele mai faine cărți ever, dar pentru mine personal, ”Insuportabila ușurătate a ființei” e prea filosofică ca să mă impresioneze atât de tare.
”Insuportabila ușurătate a ființei” spune povestea lui Tomas, a Terezei, a Sabinei și a lui Franz. Și trebuie neapărat să-l menționez și pe Karenin, care e un cățel (I couldn’t help it). Tomas e un medic apreciat, Tereza o fată simplă care devine soția lui și, deși Tomas o iubește, neastâmpărul lui sexual nu poate fi îmblânzit doar de ea. Așa că printre alte amante, o are și pe Sabina, o artistă excentrică, care la rândul ei dezvoltă la un moment dat o relație cu Franz, care se vede părăsit de Sabina fix când decide să se despartă de soție pentru a fi doar cu ea. ”Pătratul” amoros e dezvoltat în carte pe un fundal filosofic și politic, iar sfârșitul e… trist, cel puțin așa mi s-a părut mie. 
La final Tomas și Tereza mor într-un accident de mașină.

Pentru mine, una din cele mai triste scene e moarte lui Karenin și scena în care Tomas și Tereza îl îngroapă. În stilu-mi clasic, am plâns pe rupte…

Deși un pic prea filosofică pentru mine, am apreciat faptul că Milan Kundera nu m-a lăsat pe mine ca cititor să ghicesc ce vrea el să zică prin ”Insuportabila ușurătate a ființei”, ci a explicat frumos la ce se referă (poate chiar într-un stil prea proces verbal style în anumite fragmente). Consider că nu are rost să mă pun să explic eu la ce se referă pentru aș răpi farmecul lecturii. 

Bottom line, ”Insuportabila ușurătate a ființei” e o carte bună și o lectură plăcută, eu o recomand. Deși Milan Kundera o consideră cea mai proastă carte a lui – nu aș putea să mă exprim în sensul ăsta pentru că am citit doar două din ele, dar și eu aș pune-o pe locul 2 :).
Comments

Oana • January 6, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. iri January 6, 2012 - 06:53 Reply

  mie mi-a placut tare mult :-s adica e genul ala de carte care m-a prins de la prima pagina 😀 nu stiam ca el insusi o considera asa de proasta :))

 2. Oana January 6, 2012 - 08:15 Reply

  Iri, nici eu nu stiam ca el are parerea asta despre ea pana n-am cautat pe wikipedia sa vad ce gasesc interesant despre el.

 3. Ana Q. January 6, 2012 - 15:20 Reply

  Omg, nu m-am putut abtine si m-am uitat in spoiler.
  baka baka baka!!! :<<

 4. Oana January 6, 2012 - 16:31 Reply

  Auch!

 5. Cum m-am îndrăgostit iremediabil de Praga | Oana Kovacs
 6. ”Cum se educă fetele în Boemia” de Michal Viewegh | Oana Kovacs

Leave a Reply