Oana Kovacs

8

Instrucțiuni de folosire a iubiților bătăuși

Când eram mică, dar nu foarte mică și nici prea mare, tata obișnuia să aibă niște discuții cu mine. Erau un fel de predici undercover, care mi-au cam format personalitatea, din câte observ eu acum.

Unul din subiectele care se tot repeta, chiar dacă eram încă departe de posibilitatea de a-l transforma în realitate, era ce să fac dacă dau de un gagiu bătăuș. Tata e împotriva violenței, nu s-a atins de mine, nu a avut ieșiri furioase și nu a dat cu farfurii sau alte obiecte de pământ la nervi. Întotdeauna a preferat să rezolve problemele calm, vorbind.

Așa că el mi-a dat mie și acum eu vă dau și eu vouă, niște instrucțiuni de folosire a iubiților care folosesc palmele în loc de cuvinte dulci și pumnii în loc de mângâieri pline de dragoste. Citez:

1. La prima palmă ai plecat.

Simt nevoia să recunosc spășită că am făcut o mică adaptare, textul original era cu introducerea Îl bagi în p…. mă-sii și. Ce pot să zic? Ai mei m-au pregătit pentru viață. :))

Eu aș mai adăuga niște variante, dar tot de la baza pe care o am deja.

1.1 La prima palmă ai sunat la poliție și l-ai reclamat. Și ai plecat, evident.

1.2 La prima palmă ai luat o tigaie și i-ai tras cu ea în moalele capului, cât să-l adormi.

1.3 La prima palmă îi gătești ceva cu dragoste și-i pui niște prafuri cât să-l trimiți pe budă câteva ore și ai plecat cu tot cu hârtia igienică.

violenta-impotriva-femeilor-campania-respectuluisursă foto

Gluma-i glumă, dar adevărul e că prima palmă nu vine din senin. Vine în urma violenței verbale și a abuzului psihologic, care nu-s de tolerat.

În orice caz, dacă se ajunge la prima palmă e de fugit. E de strâns tot și plecat val-vârtej, e de nerăspuns la telefon și e de șters acea persoană din viața voastră.

După prima palmă, nu trebuie să mai credeți nimic. El nu se va schimba. Lui nu îi pare rău, el nu crede în scuzele pe care le oferă. Nici statul nu vă așteaptă cu brațele deschise (avem de 6 ori mai puține adăposturi pentru femei abuzate decât e legal), nu vă bazați că dacă va fi mai rău veți primi ajutor, nu lăsați să se ajungă în faza în care aveți nevoie de ajutor. Nu stați să luați bătaie!

Dacă vă întrebați cum de-am scris despre asta vă spun că datorită fetelor de la Avon, care m-au rugat să vă povestesc despre Campania Respectului în cadrul căreia se cumpără paturi care vor fi folosite în adăposturile pentru femei. Dar chiar dacă acum am scris la cerere, țin să vă reamintesc că nu e prima dată când eu abordez acest subiect. Și cu siguranță nici ultima.

Poate v-a plăcut postarea mea, poate nu. Dar vreau să vă spun că motto-ul campaniei e Share it to stop it și chiar dacă nu dați share pe timeline-urile voastre acestui articol, dar îl trimiteți la țintă o să știți că ați făcut o faptă bună. Important e să fie clar pentru toată lumea că violența domestică trebuie să înceteze.

Comments

Oana • October 11, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. joe October 11, 2013 - 08:39 Reply

  Da…bine. Spui tu ce spui cand in practica exista un procent atat de mare de fete care si-o cauta cu lumanarea. Au un caracter mizerabil si stiu asta si mai si gresesc, asa ca multe din ele cam vor sa tipi la ele sau sa le bati caci stiu ca altfel nu te-ai descarca si le-ai parasi. De fetele alea de ce nu vorbesti? E mult mai complex decat “la prima palma ai plecat”. Unde mai pui ca viceversa la sexe nu se aplica plecatul asta sau sunatul la Politie. Hai sa lasam feminismul…

  • Oana October 11, 2013 - 08:44 Reply

   Si-o cauta? Pe bune?! Nu te supara, dar cum si-o cauta? Adica mai bine o bati pe una decat sa te desparti de ea?

 2. Silvia October 11, 2013 - 09:18 Reply

  Joe, ai o atitudine tipica de mascul roman inca necoborat din copac sau iesit din pestera. Cand o relatie nu merge, cand partenera nu mai este ceea ce vrei tu sa fie, ii zici politicos adio si iti vezi de viata ta. Nu exista scuze pentru violenta. Iar daca lovesti o fata, sa nu te miri daca a doua zi te opreste pe strada (laturalnica, intunecoasa) tatal, fratele sau mai multi amici ai fetei, OK?

 3. Razvan October 11, 2013 - 09:24 Reply

  pai si daca o parasesti, care e problema?

 4. Nicoleta October 11, 2013 - 12:45 Reply

  Oi fi eu mai ingusta la minte, dar chiar exista fete care si-o cauta? Hai sa fim seriosi, un barbat care ridica mana la o femeie e ultimul jeg si nu poate fi numit barbat ci fatalau.Daca la mine ar ridica mana un barbat, sincera sa fiu nu stiu cum as reactiona, dar cel mai probabil cred ca as aplica metoda cu tigaia. Imi cer scuze pentru limbaj dar ideea ca un barbat sa loveasca o femeie sau cum ca exista femei care isi doresc sa fie injurate ca la usa cortului sau batute mi se pare de neconceput.

 5. Stanescu Maria Cristina October 15, 2013 - 10:53 Reply

  Din pacate suntem un popor mai “old fashion”… si idei de genul femeia trebuie sa se supuna barbatului, sa isi “poarte crucea” inca sunt raspandite nu doar de barbati ci de bunicile, mamele noastre, mai ales in zona rurala. Deci problema tine mult de mentalitate.
  Sa iti realizezi propria valoare, sa te dezvolti ca si persoana, avand cariera, familie sunt concepte noi, si nu sunt foarte mult incurajate de societate din pacate. Insa da, orice barbat care ridica mana asupra unuia mai slab indiferent daca e vorba de un copil, o femeie, animal e demn de dispret si ar trebui sa luam atitudine, in timp lucrurile nu se vor imbunatatii ci inrautatii, daca o face o data sansa sa o faca si a doua oara e foarte mare.

  • Oana October 15, 2013 - 11:34 Reply

   Asa-i. Si mi se pare ca multe din probleme pleaca de la educatia de acasa. Taica-miu cred ca mi-a zis de sute de ori sa NU accept abuzuri, asa ca is setata pe asta. Si cand voi avea si eu copii o sa-i strezes maxim cu asta, mai bine sa fie stresati de mine, decat batuti de altii.
   Tata facea misto de mine ca pot lua bataie si acasa daca vreau (glumea, nu m-a batut ever), nu-i nevoie sa ma bazez pe altii pentru asta.

Leave a Reply