Oana Kovacs

3

”În America” de Susan Sontag

Am terminat de citit cartea asta și am rămas cu un mare semn de întrebare – ce o fi avut autoarea cu începutul și cu sfârșitul? Atât primele aproape 100 de pagini, cât și ultimele 100 efectiv m-au băgat în ceață!
Începe ciudat, cu o idee pe care nu o mai continuă (despre ea care stă fără să fie văzută printre personaje și le dă nume și își închipuie povestea lor fără a le înțelege limba) și se termină la fel de ciudat, cu un final extrem de previzibil și cu un discurs lung și enervant al unui om, care mie mi se părea un bețiv care sughite printre vorbe.
În weekend m-a prins bine de tot lectura și după ce am ajuns la partea interesantă și până să mă apropii de final, cartea mi s-a părut excelentă.

Introducerea mi se pare ciudato-dezordonată, dar apoi aflăm mai multe detalii despre Maryna, o actriță faimoasă din Polonia și oamenii care o înconjoară. Sătulă de viața din Polonia, hotărăște plecarea în America pentru a trăi într-un falanster. Dacă nu vreți să știți mai mult nu selectați bucata următoare de text. Evident că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg și traiul la o fermă nu este tocmai cel mai bun și relaxant mediu pentru o mare actriță și anturajul ei. Cei din jur încep să cedeze și fie se întorc la viața lor din Polonia, fie se alătură unei secte ciudate, fie devin gay și îți reprimă pornirile (asta cu soțul gay mi s-a părut o altă idee începută și neterminată). Între timp, Maryna realizează că menirea ei e totuși teatrul și se întoarce la marea dragoste unde – tipiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiic american, totul îi merge extrem de bine, e primită excelent pe scenele americane și are parte numai de critici bune. Pe ultimele 100 de pagini nu am citit decât bla-bla-uri despre cât de talentată e ea, ce review-uri excelente și minunate și ce succes fulminant are fermecătoarea poloneză în țara de adopție, unde chiar și ea devine din Maryna – Marina și fiul ei din Piotr – Peter. Și despre câteva partide de sex încinse cu amantul de care totuși se desparte.
Ultimele pagini efectiv m-au chinuit, mi s-au părut fără sens, perorația unui mare și faimos actor într-un așa zis dialog cu Maryna.

Tare mult mi-a plăcut descrierea vieții americane de la mijlocul secolului XIX, cu un farmec și o candoare aparte, aproape m-am îndrăgostit de acea Californie timpurie, păcat că nu s-a continuat cu genul ăsta de descrieri și povestiri ale vieții de atunci și s-a suprainsistat pe viața de scenă.

Am terminat cartea cu sentimentul că îi lipsește continuarea pentru că are câteva idei importante (prostituata la care se gândește Ryszard, instinctele gay ale lui Bogdan, plecarea lui Peter la internat, plecarea lui Cyprian și a Danutei la Edenica, fotografia de care-și aminteau peste ani etc) , începute și lăsate-n aer, chestie care m-a dezamăgit pentru că eram pregătită să o recomand cu căldură. A fost o lectură interesantă, care m-a ținut aproximativ 50% din timp în priză, dar mi s-a părut super ciudată abordarea scriitoarei.

Ați citit ceva de Susan Sontag? Păreri? Pro sau contra, nu contează.
Recomandați ceva anume din colecția Cotidianul?

Comments

Oana • September 27, 2011


Previous Post

Next Post

Comments

  1. Oana S. September 28, 2011 - 07:25 Reply

    Îmi reorganizam în urmă cu o săptămână cărțile alfabetic și mi-am dat seama că n-am citit ”În America” de la Cotidianul. Eu îți recomand ”Fata cu portocale” de Jostein Gaarder, ”Zilele regăsirii mele” de Elena Ferrante, ”Insecta” de Claire Castillon și ”Vârsta inocenței” de Edith Wharton. Mie astea mi-au plăcut cel mai mult, dar mai sunt și altele superbe 🙂 A, și ”Trilogia New-York-ului” e faină (într-un fel mai abstract așa), că am văzut că citești 🙂

  2. Oana September 28, 2011 - 08:07 Reply

    Merci de recomandari, trebuie sa vad daca le am, ca nu am toata colectia Cotidianul (nu aveam timp de citit atunci si am cam renuntat sa le cumpar si am max. 30). Sper sa am ce zici tu. Am citit abia vreo doua capitole din ”Trilogia New York-ului” ca n-am avut timp ieri, dar m-a prins, defapt m-a bagat in ceata si-s tare curioasa ce se intampla :D.

  3. Alina November 13, 2013 - 20:20 Reply

    Ai mare dreptate legat de “In America”, la fel am perceput si eu cartea.

Leave a Reply