Oana Kovacs

4

”O gură de aer” de George Orwell

 

sursă foto

Cu ceva timp în urmă am primit de la Mihaela o carte de George Orwell pe care eu nu o citisem – ”O gură de aer”, drept răsplată că i-am recomandat ”Golful francezului”.

Dacă n-ați citit ”1984” sau ”Ferma animalelor”, cartea asta o să vă placă la nebunie. Dacă le-ați citit, o să vă plictisească puțin, deși e foarte Orwelliană și asta.

”O gură de aer” e despre George Bowling, un tip care lucrează în asigurări și are o viață absolut banală. E căsătorit, are doi copii, a prins primul război mondial și simte apropierea celui de-al doilea. Într-o zi, George câștigă 12 lire (parcă) și ține ascuns de soție asta. Îi spune că pleacă cu jobul și se folosește de bani ca să meargă în satul unde a copilărit și de unde are celel mai frumoase amintiri, plănuind să pescuiască toată ziua.

Evident, socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg și descoperă că satul copilăriei lui e total schimbat și nu mai are nimic din ceea ce spera el să găsească acolo.

Romanul prezintă sentimentele lui George față de viața searbădă pe care o duce zi de zi și dorința de a ieși un pic din decor. Teama de război e permanentă, iar problema banilor e zilnică. Pentru George Bowling, nici măcar copiii săi nu reprezintă cine știe ce bucurie.

Pe moment, cartea nu m-a impresionat așa tare. Acum, gândindu-mă la ea după ce informația s-a ”așezat”, încep să-l înțeleg mai bine pe George. Iar adevăratul George, adică Orwell, a făcut o treabă foarte, foarte bună cu această carte. Și deși pe spatele cărții scrie că e ”amuzantă”, eu zic că mai degrabă e extrem de realistă și tristă.

Comments

Oana • April 17, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. richie April 17, 2012 - 07:57 Reply

  Am citit-o si eu acum o saptamana. Poate nu e atat de remarcabila ca 1984 sau Ferma Animalelor – ma refer la complexitatea ideilor si natura subversiva – dar ca si stil e ceva extraordinar. Mi-a lasat impresia ca e foarte autobiografica, bogatia de detalii si felul in care zugraveste copilaria sunt incredibile. Am citit-o pentru ca realmente m-a cucerit limbajul omului, scriitura e fabuloasa.
  Iti recomand un documentar de vazut… George Orwell – A life in pictures. il gasesti si pe youtube in vreo 20 de parti de 5 minute. E senzational. autorul e interpretat de Chris Langham intr-un mod inimitabil http://www.youtube.com/watch?v=V4s9pdL7tpA

 2. Topul cărților din 2012 | Oana Kovacs
 3. Noi curiozități, noi informații - Coreea de Nord | Oana Kovacs
 4. razvangiula397 July 7, 2015 - 22:50 Reply

  Pe mine cartea asta m-a facut sa ma gandesc ca pe langa marile romane, fiecare autor mai scrie si alte chestii… asa de exercitiu.

  Un roman despre o lume care e depasita, despre oameni care fie se lasa traiti fara sa isi dea seama ce e cu ei, fie, asa cum se intampla cu George, traiesc un straniu sentiment de inadecvare.

  Pe de alta parte, da e cat se poate de orwellian si romanul asta, orwellian pesimist si fatalist 🙂

Leave a Reply