Oana Kovacs

8

Greșeala de sâmbăta asta vine de la ai noștri

Dacă ați urmărit blogul, probabil vă amintiți că sâmbăta trecută am criticat People pentru prostia scrisă.
No, acuma câteva minute, ochii mi-au picat pe site-ul Adevărul, unde mi-au sărit în ochi nește chestiuțe interesante, zic eu. Chiar aici.
În primul rând, jurnalista care a scris articolul nu știe că INFESTAT se referă la infestarea cu paraziți și INFECTAT la cea cu un virus. Deci tânăra despre care se vorbește în articol e infectată cu HIV, acesta fiind un virus – virusul imunodeficienței umane, mai precis.
În al doilea rând, nu am înțeles exact dacă tânăra a ajuns deja în faza de bolnavă de SIDA sau e doar infectată cu HIV. Pentru că SIDA nu vine automat o dată cu HIV, altfel nu ar fi existat două denumiri. SIDA reprezintă totalitatea bolilor pe care bolnavul le face și cu care organismul nu poate lupta pentru că devine tot mai slăbit. 
Nu știu dacă o femeie bolnavă de SIDA poate susține o sarcină, dar faptul că se specifică ba că e infectată, ba că are SIDA mă bagă în ceață. Dacă scria doar că are SIDA, oricum s-ar fi înțeles că e infectată cu HIV. 
Chiar sunt curioasă acum dacă o femeie bolnavă de SIDA poate susține o sarcină, tind să cred că nu, dar nu am argumente care să îmi susțină punctul de vedere… 
Și revenind la jurnalista care a scris articolul, vă zic de acuma că nu o să mă încălzească nicicum comentariile cum că se mai întâmplă. Eu nu-s jurnalistă, nici n-am studiat jurnalismul, dar cum pot să am pretenția de la cei din jurul meu să aibă informații corecte și să vorbească ( ) corect când ziare importante publică prostii?

Later edit: am fost așa uimită și dezamăgită de greșeala asta că n-am citit tot articolul. Știindu-mă cu musca pe căciulă, m-am întors pe pagină. Mai sunt și alte greșeli…

Comments

Oana • January 14, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Veronica Stanasel January 14, 2012 - 16:16 Reply

  Si, in mod normal, inainte de a fi publicat un articol trece si pe la revizie 🙂

 2. Oana January 14, 2012 - 18:53 Reply

  Teoria spune ca da. Poate n-au revizor. Sau poate revizorul a facut prostii in text.

 3. Ana Q. January 14, 2012 - 20:36 Reply

  La cat de prost platiti sunt jurnalistii nu ma mira ca isi dau interesul din ce in ce mai putin. Totusi astfel de greseli sunt de neiertat caci, zic eu, e de bun simt ca inainte sa scrii un articol sa te documentezi bine inainte sa-l publici pe site.

 4. Getatr January 15, 2012 - 09:24 Reply

  O femeie cu Hiv poate sa sustina o sarcina.

  La un moment dat am lucrat cu o astfel de persoana. Avea o fetita de 1,5 ani pe care o tinea in spital cu ea. Ceea ce m-a intristat f mult a fost ca mama avea niste rani la gura, insa lua portocala in gura ei, apoi i-o dadea fetitei.

  Fetita inca nu se stia daca avea sau nu HIV. Insa m-a ingrijorat modul in care mama ei o ingrijea si riscul ca fetita sa fie infectata cu HIV.

  Din pacate mai mult de a oferi informatii mamei nu am avut cu ce sa intervin.

  Nu am data statistice locale, insa am inteles ca numarul femeilor care au HIV si aleg sa devin mame este in crestere.

 5. Oana January 15, 2012 - 12:23 Reply

  Ana, sunt constienta de asta, dar totusi. Cum spune si Vero, unde e revizorul? La doua maini scapa asa o greseala?
  Geta, stiu ca o femeie cu HIV poate. Si la nastere si alaptare poate transmite virusul. Dar poate sustine sarcina in momentul cand ajunge sa aiba SIDA? Asta-i nelamurirea mea, pentru ca am impresia ca organismul e prea slabit de la boli…

 6. Getatr January 15, 2012 - 16:11 Reply

  Am un prieten care lucreaza in domeniu. Cu prima ocazie il voi inteba despre acest lucru.

 7. Oana January 15, 2012 - 21:38 Reply

  Multumesc tare mult, Geta, sunt foarte curioasa.

 8. Noroc că suntem specialiști (în comunicare) | Oana Kovacs

Leave a Reply