Oana Kovacs

”Generația X” de Douglas Coupland

sursă foto

”Generația X” am luat-o de la Schimb de Cărți dintr-un motiv stupid – citisem și scrisesem la job despre unul din orașele prin care a trăit la un moment dat autorul. Nu-i ăsta motiv de a citi o carte, știu :). Anyhow, părea interesantă, ceilalți aveau o părere destul de bună despre ea, așa că am luat-o și eu.

Nu e un roman, ci e mai degrabă o serie de povestiri continue cu 3 personaje care trăiesc undeva în California – Dag, Claire și Andy. Ei au obiceiul de a-și spune tot felul de povești, mai mult sau mai puțin adevărate. Acțiunea se petrece la începutul anilor 90, iar în carte e foarte des dezbătut subiectulul joburilor, ai banilor, al sensului vieții.

Mai apar și alte personaje, de exemplu, Tobias, prietenul lui Claire, cu care ea are o relație total nesănătoasă.

Cultura mall-urilor și a junk-food-ului e fin analizată în carte.  Și expresiile folosite de tinerii din generația X sunt toate explicate. Coupland practic zugrăvește o imagine a vieții baby-boom-erilor Americii și relațiile pe care ei le au cu familia sau cu ceilalți oameni din jurul lor.

Căutând informații în plus despre carte, am aflat că: personajele principale – Dag, Andy și Claire sunt numite după locuri din Antarctica, conceptul de ”generație X” a prins datorită lui Coupland și în 2009, autorul a lansat cartea ”Generația A”.

Per total, e interesantă și merită citită rapid.

Comments

Oana • April 16, 2012


Previous Post

Next Post

Leave a Reply