Oana Kovacs

Gaițele la Teatrul Național Timișoara

Cu siguranță iubitorilor de teatru titlul le este familiar, nu știu însă câți dintre voi v-ați gândit la spectacolul nu doar jucat pe scena Teatrului Național Timișoara, ci și produs în culisele acestuia.

Gaițele, de Alexandru Kirițescu, în regia lui Ion Ardeal-Ieremia, este unul din evenimentele de la teatru care mi-a bucurat sufletul în iarna care a trecut (ce bine că a trecut!). Mie-era dor de un spectacol cum numai la sala mare se poate pune în scenă, ca să nu mai zic că actul artistic și decorurile mi-au depășit așteptările.

GAITELE-sabina-bijan

Gaițele, adică Aneta Duduleanu și surorile ei, doamnele din high class-ul anilor ’30, întruchipează perfect snobismul tipic noilor îmbogățiți. Superficiale, bârfitoare, țațe, cutre, cele trei își petrec timpul jucând cărți și debitând răutăți, băgându-și nasul în viața celor mai tineri din familie și bucurându-se de înmormântări ca de un câștig la loto. Doar că viața nu decurge doar cum vor ele, și atunci când fiica Anetei moare, gaițele se transformă în niște bătrâne patetice și disperate să atragă atenția.

GAITELE

Spectacolul e plin de dialog spumos și de acțiune haioasă, costumele se potrivesc foarte bine personajelor și decorul merge ca timbrul pe scrisoare. Dacă mergeți să vedeți Gaițele o să înțelegeți imediat de ce am ținut să menționez decorul – să țineți minte că v-am zis de el! 🙂

Pe lângă tot ansamblul ăsta de care v-am povestit, țin să o menționez pe Sabina Bijan, pe care am descoperit-o în Nu, eu nu regret nimic  și din cauza căreia voi merge și la Actrița joi. Are un rol… exploziv! :)) Mi-a plăcut la nebunie.

Comments

Oana • March 24, 2014


Previous Post

Next Post

Leave a Reply