Oana Kovacs

4

The Full Monty – Teatrul Național Timișoara

Sau cum să vezi 6 actori de la Teatrul Național din Timișoara la fundul gol. 🙂

the-full-monty-teatrul-national-timisoarasursă foto

Habar n-am dacă v-am făcut curioși sau nu, dar vă povestesc oricum. Aseară am fost la The Full Monty, unul din cele mai celebre musicaluri din ultimii ani. Spre norocul meu, locuiesc într-un oraș în care există un teatru mare, deci nu tânjesc (în mod deosebit) să văd spectacole pe Broadway. Abia m-a prins microbul teatrului și devorez cu plăcere ceea ce e la noi. Dar să revin la The Full Monty, că iar am luat-o pe arătură.

Termenul full monty se referă a da tot jos. Un fel de jos textila.

În piesă, Jerry și Dave sunt doi șomeri încăpățânați, care nu vor să accepte joburi înjositoare, de paznici sau casieri. Problema e că Jerry riscă să-și piardă fiul după divorț și Dave nu prea face sex. Așa că sărăcia lor e un fel de cireașă de pe tort. Pe deasupra, Jerry e și înglodat în datorii, așa că îi vine ideea genială de a forma o trupă de striptease, bazându-se pe faptul că inclusiv fosta lui soție, dar și nevasta lui Dave, merg la striptease masculin și toacă bani.

Să zicem că ei nu-s prea în formă și la audiții le vin niște bunăciuni. Unul și unul, aleși pe sprânceană: un fost șef mitoman, ușor plinuț, un băiat al mamei, ușor gay, un tip pasionat de musicaluri, ușor idiot și unul cu o poreclă ieșită din comun, ușor… negru! O găsesc în plus și pe Janet, care-i susține pe plan muzical, fostă colegă a Barbrei Streisand și a lui Frank Sinatra (”Nu-i știți voi!”) și se decid să pună la punct, în formula asta genială, un spectacol de striptease full monty.

Dacă-i ajută sau nu reorientarea profesională pe Jerry și Dave să-și recupereze familiile și respectul de sine de mult pierdut, nu vă pot spune.

Dar vă pot spune alte câteva lucruri importante (în decizia de a vedea sau nu spectacolul): Victor Manovici apare într-un rol cu totul diferit de cele în care l-am văzut până acum (idol stripper și gay). Și-n niște bikini minusculi, ca să știți! Ion Rizea joacă la fel de bine ca de fiecare dată, iar Andrea Tokai (de la Teatrul Maghiar Cisky Gergely) nu doar că vorbește perfect română (mă așteptam măcar la un ușor accent maghiar), dar și cântă excepțional (Ok, am mai auzit-o cântând, dar aici m-a impresionat cel mai tare). Decorurile sunt foarte, foarte, foarte bine realizate și costumele se potrivesc foarte bine cu toată atmosfera creată.

Ce nu prea m-a dat pe spate a fost traducerea, care pe alocuri nu suna natural. Și nu m-au dat deloc pe spate ”vecinii” noștri de scaune, unii parcă făcuseră baie în parfum, alții au vorbit atâta de tare că acopereau muzica (!!!) și a trebuit să-i șâșâim ca babele din biserici copiii.

Altceva ce-ar trebui să știți, piesa e interzisă celor sub 16 ani, probabil din cauza limbajului foarte sincer pe alocuri și evident a scenei din final – fuuuuuuuuull monty. Dacă sunteți curioși, regia e semnată de Răzvan Mazilu, de care mai mult ca sigur ați auzit, chiar dacă nu vă pasionează teatrul.

Mie mi-a plăcut tare mult spectacolul, așa că vi-l recomand cu drag. Dacă nu l-ați prins aseară, îl puteți vedea tot în Timișoara în 18 octombrie. Mergeți, nu o să vă pară rău.

Comments

Oana • September 12, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. crinutza September 12, 2013 - 09:26 Reply

  Foarte foarte faina piesa 🙂
  Mie mi-a placut tare mult si m-a facut sa-mi schimb in bine parerea pe care o aveam despre TNT.

  • Oana September 12, 2013 - 09:38 Reply

   Eu aveam deja o parere buna si m-am dus cu asteptari mari. Nu mi-au fost inselate. 🙂

 2. Andra September 12, 2013 - 18:15 Reply

  Pfff… de cand nu am mai fost la teatru… Dumnezeu cu mila :)). dar chiar nu cred ca spectacolul asta ar fi genul meu…

  • Oana September 12, 2013 - 19:47 Reply

   Hmmm, eu m-as fi gandit ca ti-ar placea. E muzical, colorat, dinamic. Nu?

Leave a Reply