Oana Kovacs

”Frați de cruce” de Ingvar Ambjornsen

Frati-de-cruce-editura-allsursă foto

”Frați de cruce” de Ingvar Ambjornsen este unul din romanele publicate în 2013 la editura All. Pentru cei care cunosc bine sistemul sanitar românesc, povestea romanului o să fie un șoc.

Elling și Kjel sunt doi prieteni care locuiesc într-un apartament dintr-un oraș norvegian. Partea interesantă e că ei s-au cunoscut într-un fel de sanatoriu, amândoi suferind de probleme psihice. Și pentru că ei își dau interesul să se vindece, statul le plătește chiria și le dă și un fel de alocație, pentru a-și pune viețile la punct și a se reintegra în societate. V-ați șocat? Eu da, atunci când am citit. Foarte fain sistemul norvegian.

În fine, nu vă faceți filme că e o carte boring despre cât de bun e sistemul medical norvegian, asta e observația mea. Și Elling și Kjel sunt foarte amuzant descriși, intră în tot felul de situații comice și se luptă cu revenirea printre oameni, pe care parcă n-ar știi de unde să o apuce. Se împrietenesc cu o vecină de-a lor, care le cam trage la măsea și e și puțin… însărcinată și ajung să se creadă mari artiști.

Nu vă zic mai mult. 🙂 E o lectură ușurică și plăcută. I-am dat 3 stele pe Goodreads pentru că nu e vreo operă de artă, dar m-a făcut să zâmbesc și m-a relaxat. Știu că imediat după ce am citit-o am descoperit pe net că e o serie întreagă cu cei doi, așa că m-aș bucura să mai citesc și alte aventuri ale lui Elling și Kjel în vârtejul societății norvegiene.

Comments

Oana • January 2, 2014


Previous Post

Next Post

Leave a Reply