Oana Kovacs

7

“Flori pentru Algernon” de Daniel Keyes

Scriam în primăvară că îmi doresc să citesc “Flori pentru Algernon” de Daniel Keyes pentru că nu înțelegeam cum poate fi redat în scris subiectul cărții. La puțin de o săptămână după ce am zis că aș citi-o am și luat-o și am citit-o într-o zi! 🙂

flori-pentru-algernon-daniel-keyes-artsursă foto

Era cât pe ce să scriu în recenzia de pe Goodreads că nu m-a impresionat atâââââââââââââta de tare, dar… o zi??? Cred că asta spune ceva.

În fine, cartea prezintă povestea lui Charlie, spusă de Charlie, un tânăr cu retard care devine cobai pentru un experiment. În urma unui așa-zis tratament, Charlie devine tot mai inteligent (o să vă prindeți de asta pentru că atunci devine și cartea tot mai clar scrisă, tot mai corect), dar și tot mai înfumurat. Cu cât îi crește IQ-ul, cu atât ține mai mult cont de superioritatea sa și îi tratează pe ceilalți de sus.

Probabil vă întrebați și cine e Algernon. Algernon e un șoricel, cobai în același experiment. Charlie și Algernon sunt cumva… concurenți. Problema e că acolo unde există ascensiune trebuie să apară și declinul, iar la un moment dat, experimentul o ia razna și Charlie, încet-încet, redevine tânărul retardat de altădată.

E foarte bine scrisă cartea, tehnica de a prezenta tot ce se întâmplă prin ochii personajului principal, cel care are și o problemă gravă, mi-a adus aminte de ”Năluciri” de Bernlef. V-o recomand, eu i-am dat 4 stele pe Goodreads.

Comments

Oana • January 2, 2014


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Diana January 2, 2014 - 13:54 Reply

  Si eu am citit-o pe sfarsit de an si mi-a placut foarte mult. M-am tot gandit la ea si urma sa si scriu zilele astea doua vorbe.

 2. crinutza January 6, 2014 - 10:09 Reply

  Imi aduce aminte de un film pe care l-am vazut mai demult, The Lawnmower man (dupa o povestire de Stephen King, se pare). Finalul e altfel totusi :).
  Suna interesant.

  • Oana January 6, 2014 - 10:42 Reply

   E foarte draguta cartea asta. Eu cred ca ti-ar placea.

 3. crinutza January 6, 2014 - 11:19 Reply

  Ma crezi ca nu stiu cu ce sa incep? Sunt atatea carti faine in jurul meu! 🙂

  • Oana January 6, 2014 - 13:23 Reply

   Ha, ha, I know. 😀

 4. Recenzie carte - Flori pentru Algernon, de Daniel Keyes | Tomata cu scufita
 5. Despre Flori pentru Algernon. – bookslover383

Leave a Reply