Oana Kovacs

8

”Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret” de Lisa See

floare-de-zapada-si-evantaiul-secret-seesursă foto

Cred că secret nu mai e pentru nimeni faptul că am început să devin tot mai interesată de cultura asiatică după ce m-am apucat de citit cărțile Lisei See, în ordinea numerelor de pe tricou: ”Fetele din Shanghai”, ”Visul lui Joy” și ”Dragostea Florii-de-Bujor”. Deocamdată stau și sufăr până apare ”China Dolls”, romanul la care lucrează acum și aștept cu nerăbdare un semn de la Okian, unde am comandat ”On Gold Mountain: A Family Memoir of Love, Struggle and Survival”.

Dar abia așteptam să vă povestesc de ”Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret”, ultima carte citită de mine în 2012, cartea cu numărul 58. La fel ca și cele menționate mai sus, și romanul ăsta mi-a lăsat o impresie la fel de puternică. Sarea și piperul din poveste sunt date de descoperirea limbajului Nu-Shu. Acesta e un limbaj secret, al femeilor care locuiesc într-o anumită provincie din China. Codul acesta s-a dezvoltat din cauza faptului că femeile nu aveau acces la educație; iar bărbații, neavând așteptări prea mari de la ele sau încredere că sunt capabile de prea multe au ignorat ceea ce se petrecea sub nasul lor. În ”Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret” Floare-de-Crin și Floare-de-Zăpadă leagă o relație laotong, o prietenie bazată pe potrivirea perfectă dintre cele două fete, născute în aceiași zi, dar provenind din două familii total diferite, cel puțin în aparență.

Nu vreau să descriu foarte mult desfășurarea acțiunii, dar vă zic câte ceva din subiectele dezbătute în roman:

 • relația de căsătorie în China secolului XVIII;
 • legarea picioarelor la fetițe și plus-valoarea adusă de niște piciorușe mici și perfecte unei femei;
 • relația de laotong – prietenia dintre două femei, relație considerată mai presus de cea de căsătorie în acea perioadă;
 • statutul femeii în societatea chineză a secolului XVIII.

Dacă nu vă interesează deloc Asia, sunt șanse mari să strâmbați din nas și să treceți mai departe. Dar nu uitați că până la ”Fetele din Shanghai” nu aveam nici eu curiozități legate de acest atât de diferit loc din univers.

Următoarea postare despre cărți vine cu detalii despre vALLuntar reloaded via editura All. Până atunci nu uitați de concursul cu cărți pereche pentru suflete pereche, deschis până în 14 februarie (inclusiv).

Comments

Oana • February 5, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Diana February 5, 2013 - 14:39 Reply

  Sunt curioasa ce parere vei avea despre On Gold Mouintain. Eu o am inceputa demult si nu ma “prinde” deloc desi in rest, toate cartile Lisei See mi s-au parut extraordinare.
  Sa cauti sa citesti Anchee Min. Iti va placea la fel de mult! Si poate chiar si Amy Tan.

  • Oana February 5, 2013 - 15:54 Reply

   Merci, Diana! Deocamdata am de asteptat intre doua si patru saptamani dupa On Gold MOuntain. Sper sa ma prinda. Ma si gandeam la Amy Tan, de Anchee Min nu stiam, merci tare mult.

   • Diana February 5, 2013 - 18:07 Reply

    De ce nu comanzi de pe Bookdepository? Vin cam in 10 zile si am impresia ca sunt si mai ieftine decat la noi.

    • Oana February 5, 2013 - 18:10 Reply

     Am comandat de pe Okian ca mi-am luat si niste carti in romana – Razboaiele mele – Adelin Petrisor si Domnisoara Christina – Mircea Eliade.

 2. Cris-Mary February 5, 2013 - 14:59 Reply

  Coperta imi pare tare cunoscuta si de ceva tot to ma bate gandul sa incep sa citesc carti cu autori din China sau Japonia pentru ca am vazut ca sunt laudate.

  • Oana February 5, 2013 - 15:55 Reply

   Eu am citit-o doar pe Lisa See care a si devenit una din scriitoarele mele preferate. 🙂

 3. vienela February 8, 2013 - 08:45 Reply

  Pe mine ma fascineaza tot ceea ce tine de Asia si mereu imi promit ca voi citi mai multe despre asta, dar intotdeauna imi ies in cale alte si alte carti, fara legatura cu asiaticii.

  • Oana February 8, 2013 - 09:21 Reply

   Cartile Lisei See neaparat sa le iei.

Leave a Reply