Oana Kovacs

9

“Fetele din Balcani” scriu versuri de 2 bani

Cu un pic de jenă trebuie să recunosc că în liceu îmi plăcea Corina. Nu eram fană, dar nu ziceam nu, și-aș putea paria că acum, dacă ar începe brusc o melodie de-a ei de pe vremea mea i-aș ști versurile, că io-s o enciclopedie de muzică proastă și veche, în caz că n-ați știut.

Și trecând peste toate prostiile pe care Corina le-a cântat în ultimii ani, în 2015 a reușit să mă surprindă complet. Da, de ”Fetele din Balcani” zic. Pe bune, așa un cântec prost apare la o sută de ani (sper că nu mai des).

Dar, bucuria cea mai mare a mea e că, într-un final apoteotic, orele de analiză de la română, când făceam 1000 de fișe de lectură dintr-un roman, au un rezultat practic în viața mea: știu să recunosc muzica de calitate îndoielnică (bine, aici contează și urechea mea muzicală educată un pic de fostul meu învățător, nu pot să-i fur meritele). Deci, așa un cântec… deosebit, ca versuri și muzică, mai rar. Nici nu știu de unde și cum să încep.

Aveți varianta completă de versuri aici.

”Arata bine toata

E buna de tot” – ce să mai zici? ”Bună de tot” e concluzia pentru ”Arată bine toată” – truism-truism, dar dă bine. Adică urmează un fir logic, deci n-ar trebui să zic nimic de simplitatea versurilor care precedă concluzia, adică fix 13 cuvinte, cu tot cu alea de legătură.

”Ti se pune pata

Dar ti-e frica de tata

Are ochii verzi fata

Si nu poti sa o deochi„ – partea cu pata și tata e logică și aia. Tu ai vrea să o… dar e tat-su-n peisaj și na… dar legătura dintre ochi și pată nu o văd cât îi hăul. Dar nu-i bai, 3 din 4 versuri au rimă, deci m-am trezit eu vorbind aiurea. Mea culpa  – adică ”muzica asta e divină” în neverlandeză.

”N-ai cum sa ghicesti ce varsta are

In secret crezi ca e nemuritoare” – păi da, că toate fufele de Balcani au niște limite foarte vagi în privința vârstei. E greu să deosebești fetițele de 13 ani de cutrele de 50, că toate au sutiene cu mult burete și fuste scurte și-și doresc cu disperare să pară de 20. Nemuritoare… mmmmmm, I highly doubt it, că tot plasticul din femeile astea tunate expiră (are o durată de viață de vreo 10-15 ani), iar dacă nu e schimbat la timp face poc! Na bine, nu cred că face poc, dar ceva dubios de întâmplă dacă nu-și schimbă implanturile, așa știu eu din cultura mea generală (cultură vagă ar trebui să-i zică ăsteia).

”Te gandesti la ea cand esti singur,

Crezi ca iti face vraji, dar nu esti sigur” – simbolistica vrăjilor ne trimite la mister, la taina dansurilor arabe, iar singurătatea exprimă profunzimea ființei care gândește. Adică el e gândac și ea vrăjitoare, a match made in heaven.

”Te scapa de belele,

Chiar si de blesteme” – mno… acuma că-ți face vrăji sau te scapă de ele, ce mi-e una, ce mi-e alta, că e albă, că e neagră. Viața e făcută din multe nuanțe de gri, știți și voi, nu?

”Asta e tara lu’ Becali,

Si-a lu’ Capatos si Mutu” – din păcate. Că dacă ar fi țara lu’ Teo Milea și-a lui Filip Florian voi ați vinde haine la mall. Am vrut să pun linkuri pe numele celor menționați, dar vă las să vă munciți un pic.

”Minorele sunt arrgh

Intr-un stil major” – există și o variantă necenzurată? Că vreau să știu și eu ce înseamnă arrgh. Am căutat în DEX și nu l-am găsit. Mă întreb de ce.

”Fata munceste

Uite cum creste

Toti la pescuit

Ca tara e-n forma de peste” – asta-i strofa mea preferată. Nu, chiar nu glumesc. Practic, scriitorul a denunțat abuzurile asupra fetițelor minore, care întâi muncesc și apoi cresc. Iar apoi a oferit o explicație foarte logică legată de obiceiurile de muncă din România – tătă lumea pescuiește pentru că țara-i un pește. Continuând firul logic, sper să facă Skizzo o continuare în care să spună ce fac ăia din Italia, ce muncesc oamenii ăia (țara în formă de cizmă – nu-i văd bine!), și să mă lămurească dacă este vreo țară în formă de closet. Și cu ce se ocupă oamenii din țara în formă de closet – oare fac ceva pe muzica noastră? Numa-ntreb.

Bun, mi-au rămas vreo 15 cuvinte maxim de analizat + refrenul, dar nu vreau să dau tot din casă, și să faci analiză pe refren e prea mainstream, așa că e momentul săăăăăăăăăăăăăăăăăăă, să, să, să, să… vedeți clipul!!! Trebuie să recunosc că nu l-am văzut cap-coadă că n-am nervi, dar banana aia de la minutul 0:16 e absolut genială. Mă întreb cum le-au venit scenariștilor ideea să o includă acolo. ”Hai să punem ceva nou să moară fetili de ciudă”, ”Ce nu s-a mai văzut până acuma niciodată în materie de obiecte inspirate de un falus? O banană cu pietre pe ea!” sau ”Hai să o punem pe Corina să muște dintr-o banană, dar ca să nu fie prea porno, o îmbrăcăm în pietre și nu se prinde nimeni ce e acolo!” – pe bune, aș fi vrut să fiu în acea ședință în care s-au decis asemenea detalii. Să îi ascult și să zâmbesc. Cu un par în mână. În formă de banană, și cu diamante pe el. Că-s dure, those bitchy diamonds.

Aaaaa, dar am uitat să vă zic, inspirația pentru banana dă fițe ar putea fi și versurile (le-am ținut bine ascunse până acuma) ”Te vor si alte fane/ Dar parca sunt banale”. Vă dați seama – erau versurile pe-o tablă, vreo pasionată de bijuterii a citit greșit ”banane” în loc de ”banale” și pac, 100% original, au rupt gura târgului.

Iată deci, clipul, că m-am luat cu povestea bananei nebanale:

Și, evideeeeeeeeent, ba-na-na-na-na-na-na (minionii lipsesc din clip, că-n rest e cu de toate). Sau or fi fost ei inspirația bananei – în țara asta de plagiatori te aștepți la orice. 🙁

corina-fetele-balcani-banana-pietre

Comments

Oana • October 6, 2015


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Larisa October 6, 2015 - 10:27 Reply

  Mai ajung si pe la mine unele melodii, dar uite ca asta n-a ajuns :))
  Bine ca nu este in engleza sa inteleaga si stainii despre ce este vorba, ca sa le intareasca parerea despre “fetele din balcani”. Dar poate ca e suficient sa vada clipul :)).

  • Oana October 6, 2015 - 10:48 Reply

   Vai, mai asta ar lipsi sa cante asa prostii intr-o limba de circulatie internationala. Nu ca strainii n-au prostiile lor, dar nu cred ca trebuie sa dam si noi apa la moara… :))

 2. exact October 6, 2015 - 12:29 Reply

  Poate ar trebui sa stii cu cati “i” sa scrii inainte sa te apuci sa critici versurile altora. “Decat” zic. 😀

  • Oana October 6, 2015 - 14:33 Reply

   Am corectat un pic inainte sa vii sa-mi atragi atentia. Ce sa fac, nu stiu nimic si mai si critic… 🙂

 3. simonamoon October 6, 2015 - 14:20 Reply

  Am ras si apoi am dat in plans! Nu am fost fan Corina si nici nu ascult muzica roamneasca tocmai din cauza versurilor de genu.
  Bun articol!

 4. Bookish October 9, 2015 - 12:57 Reply

  Cam toate melodiile româneşti au versuri tâmpite şi uşurele. Eu am alergie la aia cu “împiedicatul meu”. Hai că pe asta a Corinei nici n-o auzisem, nici nu ştiu dacă să râd sau să plâng de “creativitatea” artiştilor de pe la noi.

  • Oana October 9, 2015 - 13:02 Reply

   Eu nu stiu aia cu impiedicatul :))

 5. Iulllia October 11, 2015 - 22:54 Reply

  Da, minunată analiză! Din păcate, unele versuri spun, de fapt, adevărul, dar succesul melodiei se datorează tentei sexuale pe care au apăsat atât artistul, cât și regizorul.

 6. Recomandarile Zilei #120 | Podul Minciunilor

Leave a Reply