Oana Kovacs

FEST-FDR 2014: Punct triplu

FEST-FDR-2014-punct-triplu

sursă foto

Vineri seară mi-am încheiat maratonul de teatru cu Punct triplu, un spectacol oferit de Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania ”Liviu Rebreanu” și Colectiv A Cluj. Veneam de la Bucharest Calling, deci fără așteptări, curioasă de ce surprize mi se vor mai oferi la FEST-FDR.

Prima a fost că de îndată ce am intrat în sală am fost invitată pe scenă. Pentru că atât spectatorii, cât și actorii, am împărțit același spațiu. Astfel, am văzut și eu ce e în spatele cortinei și oarecum am simțit că intru cu bocancii în sufletul lui Sever.

Probabil vă întrebați cine e Sever. Personajul principal din spectacol. Sever e un bărbat de vârsta a doua, disperat, obosit să și ascundă faptul că e deprimat, nervos, ajuns la capătul răbdărilor. Relația sa cu iubita e la pământ, fetița lor vorbește mai mult maghiară decât română, iar el nu știe cum să le mai împace pe amândouă. Acasă îl mai așteaptă un copil cu handicap. În afară de problemele astea, fiul său cel mai se transformă văzând cu ochii într-un delicvent.

Cum spuneam, Sever nu are o viață prea roz and he’s not afraid to show it, păcat că prietena lui – unguroaică, suferă mai mult din cauza faptului că el nu e bogat, așa cum credea.

Colac peste pupăză, Sever află că i se reduce salariul. Ratele la bancă trebuiesc plătite, iar în momentul în care își dă seama că-și va pierde casa și banii investiți în ea până atunci, bărbatul realizează că nu mai are cum să iasă din situația în care s-a afundat. Așa că-și ia pe sus fiul cu handicap și fetița și pleacă să le arate un lac… Lac din care nici el, nici copiii nu se mai întorc.

Povestea e tristă, foarte tristă, iar decorul și costumele folosite în spectacol sunt aproape inexistente, însă jocul actoricesc a meritat tot frigul îndurat (a fost friiiiiiiiiiiiig în sală) și toată oboseala acumulată (era deja finalul unei zile pline).

Mi-a plăcut Ion Vântu (Sever) foarte mult. M-a emoționat foarte tare felul în care și-a interpretat personajul. Admir toți actorii pentru ceea ce au făcut pe scenă, pentru rapiditatea cu care au schimbat un personaj cu altul și pentru talentul de a juca cu resurse minime însă Vântu a fost… one of a kind.

Ah, și-n cazul în care doriți să aflați ce e punctul triplu.

Comments

Oana • May 19, 2014


Previous Post

Next Post

Leave a Reply