Oana Kovacs

FEST-FDR 2014: Carpathian Garden

FEST-FDR-2014-carpathian-garden

Înainte să încep, vă anunț că ieri am făcut maraton de teatru, am văzut 3 spectacole unul după altul, însă Carpathian Garden de Radu Iacoban, jucat de Radu Iacoban și Tudor Aaron Istodor ia din partea mea premiul I cu coroniță și felicitări, așa că nu ratați ocazia de a-l vedea pe la vreaun festival sau la Godot Cafe-Teatru în București.

Recunosc, ieri, când am ajuns, m-am întrebat de ce am ales spectacolul, dar în timpul lui mi-am amintit că citisem undeva o recenzie, iar persoana care o scrisese a menționat că a râs cu lacrimi. Așa și noi. Vreo oră jumate, cât a ținut, am râs încontinuu. Carpathian Garden-ul lui Iacoban, o aluzie ironică la… frunza care ne reprezintă țara peste hotare, a fost o expunere a românilor… în pielea goală, ca să mă exprim așa.

România nu e doar un plai cu flori, în care se aude dulce pe fundal Rapsodia lui Gheorghe Zamfir. Noi, românii, suntem teatrali. Ne plac știrile spuse cu patimă și exagerările. Ne bucurăm de țipete și de dramă. Suntem descurcăreți, facem bani din nimic și tot ce putem ca să fentăm sistemul. Suim preoțimea pe un piedestal și ne închinăm la ea, nu la Dumnezeu. Îi îmbrăcăm pe aleșii Domnului în aur și le punem averi la picioare în timp ce scuipăm în sân și facem 3 pași în spate, că doar înrudiți cu Vitoria Lipan suntem toți. Votăm oamenii care ne promit marea cu sarea și care ling unde au scuipat, care ne zâmbesc din fotografii și nu-s de fapt în stare să lege două cuvinte – îi votăm pe cei care ne reproșează mai târziu că noi suntem proștii care i-am pus în funcție. Ne lăsăm educați de televizor, iar modele ne sunt vedetele, indiferent că sunt asistente sexy, profesoare erotice sau actori de filme porno.

Și, apropo de asta, nu mare mi-a fost mirarea când, pe final de spectacol, un mogul de presă, jucat de Iacoban, ne-a întrebat franc: ”Da’ voi ce pula mea faceți aici? N-aveți televizor acasă? Vi se pare că teatrul vă face mai bogați? Nu cumva sunteți mai săraci după ce ați plătit biletele?”.

S-ar putea să folosesc un cuvânt care va părea emfatic celor care n-au văzut speactacolul de ieri, însă Carpathian Garden mi s-a părut genial. Ironic, cinic, sarcastic. Grumpy & amuzant. Cu siguranță oferă o experiență inedită și neiubitorilor de teatru, pentru că e foarte, foarte bun.

Comments

Oana • May 17, 2014


Previous Post

Next Post

Leave a Reply