Oana Kovacs

4

Fără glume azi

Am șters și-am scris și-am șters și-am scris de vreo 3 ori. Pagini bune s-au dus pe apa sâmbetei. Am câteva informații pe care vreau să vi le dau, să mă asigur că le știți, să vă oblig să le citiți, să le rețineți.

În primul rând, îmi cer scuze pentru absență. Am fost în vacanță și nu chiar în apele mele când am plecat. Am primit o veste proastă, ca un nor negru care planează pe deasupra gândurilor mele. Ironic, cu o zi înainte primisem o temă  – să scriu despre cancerul la sân, ceea ce mă duce la a vă spune despre informațiile de care spuneam mai sus: faceți-vă controale, nu uitați de testul Papanicolau, nu săriți peste mamografie. Cancerul la sân (și orice fel de cancer de fapt) NU este o glumă.

Aș vrea să fiu mai sensibilă când scriu despre cancer, nu vreau să lezez pe nimeni, nu vreau să produc panică, nu vreau să par agresivă, dar nimic nu mă mai ține în frâu când cuvântul cancer apare în aceeași propoziție cu familie. Așa că vă rog eu frumos, lăsând tandrețurile de blog la o parte: nu vă prostiți, nu vă faceți că uitați, nu dați banii de Papanicolau pe-o bluză, nu amânați. E vorba de sănătatea și viața voastră.

Cancerul la sân e principala cauză a morții femeilor în toată lumea. În 2010, cam 1.5 milioane de femei au fost nevoite să se lovească de propoziția Ai cancer la sân. Dacă au auzit asta din timp, viețile lor au fost ca și salvate. Dacă nu…

Avon desfășoară Campania pentru Sănătatea Sânilor prin care dorește să strângă 6000 de gesturi de prețuire pentru femeile din țara noastră. Ce înseamnă asta? Că ar fi foarte frumos să trimiteți un e-card femeilor importante din viața voastră, indiferent că vă sunt mame, surori, fiice, nepoate, mătuși, bunici, verișoare sau prietene. Spuneți-le că pentru voi e important să le știți bine și sănătoase. Eu nu am spus-o pe cel mai frumos ton aici, din motive obiective, dar pe site-ul la care v-am dat link către e-carduri sunt mesaje foarte frumoase. Dacă mama mea ar folosi netul, ar primi și ea următorul mesaj:

gesturi-de-pretuire-avon-mama

Pentru că nu-l folosește, am împărțit un cadou primit odată cu rugămintea de a scris despre cancerul la sân, ea a primit o plasă de cumpărături (care se împachetează foarte frumos, ca un trandafir), eu o agendă, ambele roz, cu logo-ul binecunoscut.

mama

Și dacă mamei mele și tuturor femeilor importante din viața mea le-aș aminti cât mai frumos cu putință că le vreau sănătoase, pentru cele care au primit deja diagnosticul am un alt mesaj:

keep-calm-and-fuck-cancersursă foto

Comments

Oana • September 8, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Savoir Faire September 8, 2013 - 23:48 Reply

  Aoleu Oana, nu stiu in ce fel ai formulat, dar m-am temut sa nu ai cancer.
  Am citit cu sufletul la gura…

  • Oana September 9, 2013 - 01:13 Reply

   Doamne fereste.
   Dar sper sa le puna pe multe femei pe ganduri.

 2. Andra September 9, 2013 - 18:59 Reply

  Si eu m-am speriat rau cand am inceput sa citesc. Adevarul e ca multi dintre noi mergem pe principiul “daca nu ma doare n-am nimic” si nu e deloc bine.

  • Oana September 9, 2013 - 22:14 Reply

   Exact. La noi inca nu exista tendinta de a preveni problemele.

Leave a Reply