Oana Kovacs

10

Facebook-ul, cezariana și sfaturile necerute

Deși mulți mă percep ca fiind foarte agresivă, de pe blog, eu sunt chiar pașnică de felul meu. Ca să vă dau un exemplu, dau accept la 99% din cei care vor să se împrietenească pe Facebook cu mine, chiar dacă nu ne-am văzut în viața noastră și nici nu se prezintă. Că-s conștientă că unii mă știu de pe blog, și mama nu m-a făcut o bădărană (mare greșeală).

No, și aseară, ca o femeie ce mi-s, am citit la Dojo cum a născut. Prin cezariană. Pentru că suntem în anul de grație 2014, an în care sexul slab are voie să aleagă, pe barba sa cum să aducă pe lume copilul pe care cumva trebuie să-l scoată din chirie. Și am citit, m-am bucurat că ea e fericită cu alegerea ei, că toate-s bune și frumoase și că ea și bebele sunt sănătoase și-am dat Like.

Și pe principiul nu faci o mișcare pe net fără minim o pereche de ochi în ceafa ta, nici bine nu s-a dus noutatea aprecierii mele că deja am primit un mesaj. De la un bărbat. Sfătuindu-mă cerându-mi să îi spun prietenei mele să se mai intereseze, pentru că nașterea naturală doare câteva minute, iar problemele cezarianei o vor bântui toată viața.

Eu nu i-am cerut, ci l-am rugat să nu se supere, să tacă, să-și vadă de corpul lui și să nu se bage în deciziile altora. I-am menționat și că e bărbat, poate îi va da de gândit.

nastere

Dragilor, fără supărare. Nu știți ce-s alea dureri menstruale, așa că nu mai dați indicații necunoscutelor despre cum să scoată un pepene pe gaura unei chei. Just shut the fuck up and let the woman decide.

Știu că o să pierd cititori. Foarte bine. Nu-mi plac oamenii care vin cu idei despre cum să-și gestioneze alții mai bine viața personală, banii, corpul sau orice altceva. Buh-bye now!

P.S. Nu-s în nici o tabără în discuțiile naștere naturală vs. cezariană. Având în vedere că n-am copii nici făcuți, nici pe drum, nu m-a interesat prea tare subiectul. Dar și când voi alege să fiu de-o parte sau alta, n-am să le dau în cap doamnelor care nu-s în echipa mea.

Comments

Oana • February 17, 2014


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Bia February 17, 2014 - 08:02 Reply

  Pentru ca totul e pe principiul, daca nu esti cu mine esti impotriva mea, Jesus!! Asa ceva….
  Trecand peste asta, am observat o tendinta care ma face sa ma gandesc ce bine ar fi daca s-ar inventa o a treia cale sa-ti nasti copilul :)) Căci cele doua, natural si cezariana par a fi ceva gen: “daca eu zic ca laptele e negru, e negru”. Adica, mamele care au nascut natural vs. mamele care au nascut prin cezariana sunt doua tabere in conflict pe fata, cu oricare ai vorbi, CLAR ele au facut 100% bine, iar celelalte sunt niste… sa nu comentam că epitetele folosite sunt tot mai colorate.
  Noah, acuma ca si barbatii stiu cum e mai bine, vin si zic: uneori cazariana e chiar recomandata, de sarcina transversala s-a auzit? Pare ca sunt tot mai dese in secolul nostru, ei bine dragi domni, cu 30 de ani in urma se putea muri la nastere din cauza unei sarcini transversale, puteau muri si mama si copilul, dar mai ales mama, daca reusea sa nasca pruncul cumva. 30 de ani zic eu ca nu e mult, in urma cu 30 de ani m-am nascut eu, deci… Mi se pare aberant sa se mai moara azi la nastere… mi se pare de-a dreptul involutie 🙁
  PE DE ALTA PARTE știu ca cererile nefondate pentru cezariana au luat-o razna, in 90% din tarile de pe glob nu ti se face cezaraina la cerere, doar de forta majora… dar na, alegeri, alegeri… alegeri 🙂

  • Oana February 17, 2014 - 20:26 Reply

   Din păcate mulți nu înțeleg că nașterea nu e tocmai floare la ureche și dacă tot beneficiem de minunile științei trebuie să profităm. 🙂

 2. Ruxandra February 17, 2014 - 08:54 Reply

  Doare cateva minute? Nasterea naturala doare simti ca-ti ies ochii si oricate rugaciuni spui in minte, oricat de incrucisate ai tine mainile la spate, tot te doare de simti ca o iei razna. Fiecare femeie simte altfel,nu se pot face comparatii. Dar un barbat chiar nu are de ce sa isi dea cu parerea.

  • Oana February 17, 2014 - 20:28 Reply

   E ușpr de presupus, evident.

 3. dojo February 17, 2014 - 09:40 Reply

  Oana, atata grija sa fie ..

  Decizia s-a luat alaturi de medicul meu si nu durerea in sine ma deranja (peridurala se da si in nastere vaginala si a naibii sa fiu daca nu o ceream). Ce ma deranja era ideea unei epiziotomii (de care nu scapam). Asa ca, daca tot era sa fiu taiata, am preferat sa fie mai sus.

  S-au scos deja firele, taietura s-a inchis, ma simt de la exceptional in sus. Stau pe fund bine merci, de azi ma reapuc de munca, pentru ca nu stau banii in pom si nu am de unde sa-mi iau concediu 2 ani pentru cresterea copilului.

  Fata s-a nascut in 5 minute de la instalarea anestezicului, nu a trecut printr-un travaliu indelungat si din ce vad e bine merci.

  Stiu o groaza de femei care au nascut cu cezariana, le stiu copiii si sunt sanatosi, frumosi si destepti. Atat timp cat intregul proces a decurs repede si bine, nu vad de ce mi-as face probleme ca nu am suferit ca o mucenica.

  PS: faptul ca a fost o cezariana planificata a venit bine si din alt punct de vedere .. asta mica era o idee mai lenesa, asa ca ar fi trebuit probabil sa declansam travaliul in max.24 de ore oricum. Deci nici nu pot fi acuzata ca am scos copilul cand nu era pregatit, a mica era deja pe ‘teava’ oricum 😀

  • Oana February 17, 2014 - 20:29 Reply

   Dojo, mă bucur că sunteți bine, văd că ești rapidă și cu munca. Să fiți sănătoase, că ”păreriști” o să tot fie.
   Spor la treabă să ai! 🙂

 4. Miss I. February 17, 2014 - 09:48 Reply

  Nu pot să-mi explic unele chestii. În primul rând că nu pricep de ce își impun domnii asemenea puncte de vedere, când e clar că habar n-au despre ce e vorba în propoziție. Nu, să citești pe net despre menstruație, sarcină și naștere nu înseamnă că poți să emiți judecăți despre ce și cum ar trebui să facă femeile ca să le fie mai bine.
  În opinia mea, inclusiv în cazul partenerei sale de viață, decizia rămâne 100% a ei (mă rog, și a medicului, dacă e cazu), iar avizul lui e pur consultativ și de susținere. Pentru că uite așa. Darămite să te mai apuci să te iei de oameni pe net și să le spui tu ce să facă ei cu viața lor?

  Dar știi tu, e o vorbă românească, ”câinele moare de drum lung și … de grija altuia”.

  • Oana February 17, 2014 - 20:30 Reply

   Exact la vorba aia cu câinele mi-era gândul. 🙂

 5. Hapi February 17, 2014 - 09:53 Reply

  Eu as fi pro cezariana dar nu am chef sa fac copii in this lifetime.
  Copii xerox, atat.
  Mi-ar fi absolut egal ce ar crede unii.E corpul meu.

  • Oana February 17, 2014 - 20:31 Reply

   Corect. Tu răspunzi de el și dacă e cazul, oricum tu suferi.

Leave a Reply