Oana Kovacs

9

Ce ai face cu două ore în plus?

doua-ore-plus-zi

Suedezii au început să testeze posibilitatea de a implementa definitiv ziua de muncă de 6 ore pentru a îmbunătăți productivitatea angajaților. Experimentul se face pe o parte din angajații din Gothenburg, iar scăderea e de… o oră, pentru că în Suedia programul obișnuit de lucru e de 7 ore pe zi. Salariul rămâne același. 🙂

Trecând peste invidia mea față de suedezi, m-am întrebat ce-aș face cu două ore în plus de luni până vineri dacă brusc aș trece de la 8 la 6 ore de lucru pe zi fiind plătită la același nivel.

Și pentru că în ultima vreme nu am avut timp de citit aproape deloc, ceea ce mă face să sufăr maxim, primul meu gând a fost că aș citi, însă mi-am dat seama că aș profita de timp și ca să mă văd cu prietenii, să merg la teatru, să gătesc mai mult sau să fac alte lucruri care îmi fac plăcere.

Teamă mi-e că și cu două ore în plus zilnic aș ajunge tot să muncesc. Nu ca angajat, ci ca freelancer, din dorința de a mă ajuta în drumul pe care urmează să o iau (credit pentru locuință, anyone?).

Adevărul e că idealul meu în viață e să muncesc puțin pe bani mulți și să-mi petrec mai mult timp cu cei dragi și făcând ce-mi place foarte mult, de exemplu călătorind. Cum șansele să câștig potul cel mare la loto sunt zero, pentru că nu joc, mă mulțumesc cu visatul, că nici nu e ca și cum n-aș fi mulțumită de viața mea. 🙂

Dar mor de curiozitate (și mi-am întrebat și niște prieteni) ce ați face voi dacă, brusc, ați avea 10 ore în plus pe săptămână? Pe ce le-ați „irosi”? Sau în ce ați ”investi” timpul?

Mie mi s-ar părea de vis două ore-n plus pe zi și sper că dacă ar fi… nu le-aș petrece muncind totuși.

Comments

Oana • October 14, 2015


Previous Post

Next Post

Comments

 1. simsim October 14, 2015 - 09:37 Reply

  Pentru ca in ultima vreme am jonglat cu program de 6-8 ore, mi-e teama ca tot am ajuns sa pierd timpul si cand lucram 6 ore si nu reuseam sa fac tot ce-mi propusesem..asa ca am trecut iar la 8..tot din motive financiare…si da…plus partea de freelance ca sa am sanse la ceva bani pusi deoparte pentru apartament (oh, how I feel you sister :). In momentul de fata, as vrea sa ma mobilizez sa-mi scriu disertatia, dar jur ca pana si dezbaterile republicanilor din America ma atrag in loc sa ma pun pe treaba :))

  • Oana October 14, 2015 - 09:52 Reply

   Cand e ceva de scris pentru scoala chiar si ideea de a face curatenie devine brusc atragatoare :))

 2. Larisa October 14, 2015 - 09:53 Reply

  Si aici in Franta programul obisnuit este tot de 7 ore, insa tot pana la 5-6 se sta la seriviciu pentru ca exista o pauza la pranz de o ora, pe care trebuie sa ti-o iei intrucat in majoritatea cazurilor in intervalul ala se inchide firma.
  Si mie mi-ar placea sa cred ca daca as avea mai mult timp liber l-as petrece folositor, adica cu cei dragi, facand lucruri care imi plac, dar tare imi e ca l-as pierde aiurea :))

  • Oana October 14, 2015 - 09:54 Reply

   Si la mine e teama aia ca as irosi timpul. Deja imi fac griji sa nu pierd ceva ce oricum n-am. :))

 3. Alina Elena October 14, 2015 - 11:46 Reply

  Eu am noroc si ghinion, in sensul ca nu am un numar fix de ore de facut. Tot in Franta si eu. Zic noroc pentru ca astazi am venit la 10:30 si plec probabil pe la 18:00 (o ora am pauza). ZIc ghinion pentru ca ieri nu m-am miscat din fata calculatorului zece ore. Cred ca desi am o libertate foarte mare o folosesc invers decat ar trebui, adica uit sa mai plec de la birou. Chiar vorbeam cu niste colegi nemti si ei imi spuneau ca la 8 sunt la lucru si la 4 pleaca acasa, fiind prost vazuti daca stau peste program – adica ineficienti, pentru ca nu reusesc sa isi faca treaba in timpul orelor de lucru.

  • Oana October 14, 2015 - 21:50 Reply

   Adevărul e că nici pe mine nu mă prea controlează nimeni la ore atâta timp cât îmi fac treaba, dar mai uit de mine la birou dacă fac ceva cu drag și țin și cu dinții să termin. :))

 4. Gheorghe October 14, 2015 - 12:41 Reply

  Probabil ca la inceput toti am irosi cele 2 ore, dar cu timpul vom descoperi un alt mod de viata. Cred ca ar fi o greseala ca de exemplu sa mai luam un job ca sa facem si mai multi bani si asa mai departe. Scopul celor doua ore este sa ai mai mult timp de propria persoana si de familie sau prieteni. Una din problemele societatii de azi este felul in care esti momit sa iti doresti tot felul de lucruri (fiecare sa aibe masina lui, ultimul telefon, casa proprietate personala, etc) si sa tragi tare pentru ele, uitand de lucrurile simple de care bunicii nostri se bucurau.

  Eu as folosi timpul pentru hobby, dar nu ca afacere, ci ca o oportunitate de dezvoltare personala.

  • Oana October 14, 2015 - 21:52 Reply

   Aș vrea să-ți dau un like pentru ce-ai zis 🙂

 5. Bookish October 15, 2015 - 16:11 Reply

  Eu clar aş folosi timpul pentru citit şi pentru rezolvat diverse chestii pe care mai greu le fac în timpul săptămânii (cum ar fi mersul pe la instituţiile care au program până la ora 6). La început cred că aş fi tentată să mă uit şi mai mult la seriale, dar cu timpul sigur aş găsi şi altceva mai productiv de făcut.

Leave a Reply