Oana Kovacs

eseu-despre-orbire-jose-saramago

Eseu despre orbire – Jose Saramago

Cea mai tulburătoare carte a anului, clar. Am citit-o dintr-o suflare și i-am dat 5 stele fără să stau pe gânduri.

eseu-despre-orbire-jose-saramago

O aveam de mult pe listă, așa că Anca m-a cadorisit de ziua mea cu ea. Doar că eu din decembrie 2015 și până la final de august 2016 nu m-am atins de ea, că pentru mine cărțile de hârtie sunt acel ceva special de luat în vacanță. Așa că prima carte citită cu burta la soare în Grecia acum câteva luni a fost chiar asta. Și a fost și punctul de plecare al prieteniei mele și-a lui Alex cu cei de la barul de pe plaja unde ne petreceam zilele și unde ne scufundam în lene, soare, nisip, apă și sare.

Deși tema centrală a cărții e orbirea, cu un substrat foarte delicat și bine plasat despre oameni și despre felul în care oamenii îi tratează pe alți oameni din jurul lor, mai mult sau mai puțin funcționali, romanul e PLIN de visual aids – că nici nu prea știu cum să le zic în limba noastră. E plin de imagini ATÂT de bine zugrăvite și idei excelent redate vizual că șochează.

Imaginați-vă că asta este o carte în care personajele nu au nume și totuși sunt așa bine construite încât nu poți să le încurci între ele. Într-o carte despre orbi nu există confuzii, iar orbirea e albă și strălucitoare, nu neagră.

Personaj cheie e acela care rămâne ultimul cu vederea intactă și îi conduce pe restul spre o desfășurare cât mai aproape de normal a vieții. Finalul e extrem de dramatic, din punctul meu de vedere, orbii recuperându-și vederea și observând dezastrul din jurul lor, la care au pus cărămidă cu cărămidă chiar ei, atunci când rațiunea li s-a întunecat deodată cu vederea.

Deși greoaie și destul de complexă, m-a absorbit cartea. Mi-a plăcut la nebunie și vă zic cu mâna pe inimă că e una din cele mai bune cărți (best of the best!) citite de mine în anul 2016. Și deocamdată/încă e prima la care mă gândesc când vine vorba de cărți bune citite în acest an care pentru mine a fost pliiiiiiiiiiiiiiiiiiin. De bune și rele.

Citiți cartea.

 

Comments

Oana • November 11, 2016


Previous Post

Next Post

Leave a Reply