Oana Kovacs

17

Nu edita după ce ai publicat

Textul care urmează se referă la niște principii personale. Trebuie să înțelegeți din start că nu arăt cu degetul persoana, ci încerc să-mi exprim punctul de vedere referitor la o situație.

Am văzut ieri la Sabina pe Facebook că a share-uit o postare de-a ei legată de Dragoș Asaftei, fotograful președintelui României, care i-a fost și ei fotograf la căsătoria civilă. Nu am prins postarea originală, dar am înțeles din discuția iscată pe Facebook, că textul de acum a fost modificat de Sabina după ce a primit feedback negativ și a lăsat impresia că profită de brusca lui celebritate pentru trafic, lăudându-se că e prieten cu el.

Marin Preda 12S

sursă foto

Sabina a explicat că nu a scris articolul pentru trafic (piggybacking, anyone?), însă faptele ei și dorința de a se mula pe cerințele publicului ridică semne de întrebare pentru mulți.

Ok, acum să o lăsăm pe ea deoparte și să spunem că eu sunt în locul ei. Scriu un articol despre persoana (brusc) faimoasă X, mi se reproșează că fac trafic pe spatele ei și…

… adică ce fac eu?

Nu editez.

1. Asta ar spune despre mine că intru în defensivă.

2. Ar spune că nu-s sigură de ce am scris.

3. Ar spune că-mi schimb părerile după cum bate vântul și caut recunoașterea celor din jur.

4. Ar spune că încerc să îmi acopăr urmele după ce am făcut exact fapta de care-s acuzată.

5. Ar spune că nu-s sinceră și n-am verticalitate.

6. Ar spune că nu știu să-mi argumentez părerile.

& probabil și altele.

DACA aș edita, aș lăsa tot textul original și-aș adăugat sus/jos un later edit în care să mai zic tot ce-mi trece prin cap.

________________________________

Revenind la Sabina, ea are și-o precizare, care sună așa ”Eu scriu despre tot ce imi trece prin cap. Tu imi spui ce iti place si ce nu. Eu ma adaptez dorintelor tale. Si totul va fi bine :)”. E drăguț că o face, însă eu nu-s adaptabilă. Blogul e al meu, poate într-o zi o să-mi vină ideea de a scrie strict despre oi sau despre oamenii de pe lună și vouă o să vi se pară că e de cocos. Tot despre aia o să scriu, că de-aia e blogul meu și nu al vostru. Scriu tot ce-mi trece prin cap, ascult/citesc feedback-ul, dar poate am chef să-l ignor, pentru că… automobile. 😛

Liber la comentarii, cu condiția să fie argumentate și civilizate. (BTW, am dat numele Sabinei și linkurile pentru că nu-i cazul să mă ascund după deget și să fac pe misterioasa.)

LATER EDIT:

Mi-a trimis cineva prima parte a postarii Sabinei, asa cum era initial (multumesc!):

sabina-titlu-original-blog

Comments

Oana • July 9, 2015


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Ioana July 9, 2015 - 09:33 Reply

  Total de acord. Mie nu mi-ar plăcea deloc sa citesc ceva iar când revin pe articolul respectiv să găsesc altceva! Dacă ar face și ziarele la fel ??

  • Oana July 9, 2015 - 09:36 Reply

   Iti recomand 1984 – George Orwell. Acolo aveau ceva proceduri de schimbare a istoriei. 🙂

 2. Alina Elena July 9, 2015 - 11:43 Reply

  Ideea e alta aici. De ce sa nu iti asumi ca de bucurai sincer (si laudai un pic) ca il cunosti pe Dragos Asaftei? Cum spuneam pe FB, eu am crezut initial ca e vorba de un articol din TNR. Cand scrii ceva atat de neinspirat si dupa mai si stergi, “buzz-ul” e cu atat mai mare. Neinspirata miscare. Sper sa invete si altii din ea. Big NO NO.

 3. Alina Elena July 9, 2015 - 11:44 Reply

  *te bucurai

 4. dam167 July 9, 2015 - 12:13 Reply

  În primul rând – în al doilea trec la heituială – vreau să comentez puțin noțiunea asta de fotograf al președintelui. Desigur, asta pentru oamenii normali (gen nu Sabina) care au citit pițipongeala din jurul situației și sunt contrariați. Trendul a fost dat de SUA (în mandatul lui Reagan cred, dar e posibil să mă înșel) când pentru prima dată în istorie s-au permis cadre din afara contextului oficial al președintelui. Acest lucru a avut un impact mare asupra lumii întregi oferind o imagine umană a ceea ce era considerat conducătorul lumii. Așa oamenii au putut vedea aspecte ce țin de familie, ipostaze ce emanau griji și adevărate peisajele momentelor de cumpănă ale administrației.
  Faptul că Dragoș Asaftei a devenit fotograful președintelui nu e faimă, nu e bani, nu e manea, nu e breaking news. Orice fotograf atinge gloria odată cu cadrele sale. E bine că a ajuns acolo un tânăr, rămâne de văzut dacă va aduce un suflu nou sau nu. Am înțeles că un cadru a devenit deja popular (mie personal nu-mi place, dar nu despre asta e vorba), așa că ne putem aștepta ca acest tânăr să aibă succes și să deseneze frumos niște lucruri. Bravo lui!
  Acum, români fiind, hai să manelizăm. De la puritatea și prestigiul cu care Casa Albă își prezintă echipa de fotografi, noi le zicem cadre virale, așa ca ălea cu pisici. Păi nu, aia e important să ajungă la toată prostimea, iar aceștia din urmă să întâmpine orice cu urale și/sau huiduieli.

  Hai să mergem și la Sabina. Acum serios, uită-te cum sună titlul ăla! că voia trafic, recunoaștere, obiectivul ăluia, pe însuși președintele, nici măcar nu contează atâta timp cât nu respectă nici măcar limitele decenței – fotograful președintelui ne-a pozat la cununia civilă. Voia să-l felicite pe om, că doar ieri era la cununie, azi la Casa Poporului. Așa face orice om cu scaun la cap, scrie pe blog că uite bă, ieri mă pozai la notar, azi ești la Cotroceni. E normal.

  Cât despre editarea articolelor da, ai bifat bine chestiile alea. A te adapta sau nu la pretențiile cuiva înseamnă profesionalism, atâta vreme cât este specificat clar asta. Ea e oarecum în bătaia vântului, iar dacă cineva o plătește pentru toate porcărelele pe care le scrie ea, n-o spune clar. Ce spui tu ține de caracter – indiferent de blog sau nu, când spui ceva într-un oarecare context oficial ar trebui să n-o dai la întoarsă.

  Acum, că în blogosferă suntem, vine Maicăl Gecsăn mai sus și povestește aceleași tâmpenii care plutesc de ani de zile pe net. Dacă zici că tu ești vertical pe blog și ai părerile tale, dar apar articole plătite, automat o parte din blog e influențată de altcineva – că doar ăla a plătit ceva. Poate se aplică doar la articolele alea plătite și poate alea n-au legătură cu restul blogului. Dar dacă cineva plătește ceva pe blogul tău, atunci blogul ăla nu 100% părerea ta sinceră și clară. Poate e 99.99%, dar există, cel puțin teoretic, ideea de o altă credibilitate. Atât. În rest, e blogul tău, pui ce vrei, cum vrei, asculți de cine vrei. Frumos e să respecți părerile celor din jur, iar a respecta nu înseamnă că le și îmbrățișezi.

  Apropo, numai un idiot scrie de dragul de a scrie. Deci și prin urmare mă simt făcut idiot de Maicăl Gecsăn. L-aș ruga să-și revizuiască atitudinea.

 5. Sabina July 9, 2015 - 13:07 Reply

  Buna. Oana, multumesc pentru observatii si sfaturi. Am adaugat si eu, in articol, varianta originala a textului, care oricum se gaseste peste tot. Mi-am si argumentat pe Facebook si pe blog pozitia. O zi frumoasa va doresc.

  • Oana July 9, 2015 - 14:07 Reply

   Sabina, nu le lua musai ca observatii. Pe blogul tau e dreptul tau sa faci ce vrei. 🙂

  • Sabina July 9, 2015 - 14:55 Reply

   “observatie” in sens pozitiv. Am apreciat cuvintele alese si faptul ca, fata de altii, ai ales sa iti argumentezi decent parerea. Am primit comentarii si de mama, si de tata si de genul “inchide blogul si pleaca acasa si nu vrem sa te mai vedem pe la evenimente si ne este scarba de tine”. So .. tie iti multumesc 🙂

   • Oana July 9, 2015 - 15:04 Reply

    Si celor care iti zic si de mama si de tata le poti zice ca e blogul tau la urma urmei.
    Ma rog, eu una nu permit comentarii jignitoare deloc pe aici, ca e “mosia” mea. Tai si spanzur cu tasta delete daca-si permite cineva sa ma trimita undeva. :))

 6. Bookish July 9, 2015 - 14:06 Reply

  Mi s-a întâmplat să editez o frază dintr-o postare pentru că nu s-a înţeles exact ce voiam să spun. Am specificat apoi printr-un comentariu persoanei care mi-a comentat fraza respectivă că urmează să schimb câteva cuvinte pentru a nu mai lăsa loc de interpretări. Altfel, nici eu nu sunt de acord cu editările.

 7. Mirela July 9, 2015 - 22:10 Reply

  Stiu ca exista o optiune de a vedea si versiunile anterioare pentru orice post editat. Vis-a-vis de aceasta intamplare, nu as fi niciodata de acord cu o manipulare cauzata de comentariile pro sau contra, drept pentru care editarea o vad necesara doar daca intervin greseli de typo si atat.

  • Oana July 10, 2015 - 07:48 Reply

   Da, o vezi tu, ca admin/autor, nu cititorii. Cititorii doar pe Facebook vad editing history.

 8. Al cui e blogul tău? | Tomata cu Scufita
 9. Emil Calinescu July 11, 2015 - 19:05 Reply

  Problema mea cu postarea Sabinei (de care am aflat abia acum pentru ca de ceva timp refuz sa mai frecventez acel blog) este alta. Dau doua citate din textul ei:

  “Mi-a spus marea veste in ziua nuntii noastre (pe 9 mai), pentru ca era invitat, ca prieten drag ce ne este, si urma sa intarzie destul de mult.
  […]

  Secretul lui l-am stiut cativa inca din aprilie.”

  Problema la Sabina care e: memoria, notiunea timpului sau exprimarea? Sau o avea impresia ca data de 9 mai se afla-n aprilie?!

  • Oana July 13, 2015 - 10:20 Reply

   Sincer n-am remarcat asta.

 10. andrewsmith1988 July 13, 2015 - 12:06 Reply

  Bun articol. Sunt de acord cu observatiile, insa cred ca titlul e cam general. Eu sunt de parere ca poti edita un articol fara a-i schimba continutul. Una e sa corectezi greseli gramaticale aparute pentru ca ai scris in graba, sa scoti un link care nu mai e valid si ti-ar afecta SEO si alta e sa schimbi structura.

  • Oana July 13, 2015 - 14:55 Reply

   Titlul e titlu, am explicat in postare despre ce e vorba. 🙂

Leave a Reply