Oana Kovacs

12

Dumnezeu vs. Corporație

Ieri eram la lucru, când mă sună Alex: Trebuie neapărat să găsim emisiunea de azi a lui Moise Guran cu religia în școli că sigur o să vrei să auzi discuția.

Mi-a luat vreo 5 secunde să o găsesc, că nu era ascunsă, și aseară ne-am pus să o ascultăm împreună.

Ideea emisiunii e asta: orele de religie sunt opționale, părinții care doresc ca ai lor copii să facă religie trebuie să completeze ceva cerere tip prin care confirmă participarea la ore.

religia-scoli-romania-direct-guran

sursă foto

Buuuun. Și s-a dezbătut pe tema asta, au sunat mai mulți ascultători și și-au dat cu părerea. Argumente, contraargumente etc. Cu unele am fost de acord, cu unele nu.

La un moment dat, a sunat o doamnă care a reușit să mătrășească orice urmă de logică. Doamna Mariana (s-a prezentat) a zis așa:

1. Copiii sunt un dar de la Dumnezeu. – Ok. Că or fi, că n-or fi, nu-i problema mea, eu dar din-ăsta n-am primit încă, cel mai fain cadou primit de mine a fost un Kindle. Ideea e că doamna spunea că, fiind un dar de la Dumnezeu, trebuie să avem grijă de ei.

2. Se vrea scoaterea lui Dumnezeu din școli. – Greșit. Cei care îl vor pe Dumnezeu în școli, indiferent că-s ortodocși, musulmani sau penticostali, vor merge și vor semna că sunt de acord cu participarea copiilor lor la orele de religie. O temere a mai multor persoane? Că mulți nu se vor duce din comoditate. Părerea mea: asta spune multe despre relația lor cu Dumnezeu și importanța sa în viața lor.

3. Lucrez la corporație și nu am timp să mă ocup de copil, așa că nu sunt de acord cu scoaterea religiei din programăNici nu știu cu ce să mă apuc, așa că încerc să păstrez o anumită ordine:

a. Copilul e un dar de la Dumnezeu, dar nu ai timp de el pentru că lucrezi la corporație? Mi se pare o glumă mai mult decât proastă. Undeva, cumva, în toată afirmația asta mi se pare clar că există o ordine clară a lucrurilor: banii care vin de la corporație și abia apoi darul de la Dumnezeu. Ai timp să faci bani, dar nu ai timp de acea persoană de care ziceai că trebuie avută mare grijă? Există expresia aia cu Banul, ochiul dracului. Instinctul îmi spune că doamna Mariana n-a auzit-o. Ba mai mult, Moise a întrebat-o, referitor la timpul pierdut de copil în meciul cu corporația mamei: Și, l-ați angajat pe Dumnezeu cu ora?

b. Religia rămâne unde e, cei interesați trebuie să confirme că vor să învețe despre acest subiect. De ce? Pentru că suntem un stat LAIC.

c. Dacă tu vrei să faci un anumit lucru, de ce vrei să îl impui și altora?

Părerea mea: e foarte faină inițiativa de a face religia opțională. Relația cu Dumnezeu e ceva personal. În plus, bisericile ar trebui să profite și să ia inițiativa unor acțiuni alături de copiii enoriașilor (știu de bisericile catolice, cele penticostale, baptiste și altele, cele ortodoxe prea puțin). Mai mult, părinții sunt cei care trebuie să facă primii pași în educarea copiilor lor, mai ales când vorbim de ceva atât de personal și intim.

BTW, nu iau partea niciunei religii. Vin dintr-o familie mixtă – catolico-ortodoxă. Cu bunici catolici și reformați și rude luterane, penticostale și majoritar ortodoxe. Nu știu cum am supraviețuit. :))

Comments

Oana • February 19, 2015


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Oana’s Books February 19, 2015 - 10:39 Reply

  Nici eu nu-s de acord cu religia în școli, mai ales că am trecut 12 ani de zile prin ore de religie care mai de care mai… dubioase. Am avut parte de profesoare care ne povesteau exclusiv despre magia neagră și vrăji, babe fanatice care militau împotriva a tot ce e lumesc și explodau de furie când le găseau și le salutau colegii vara la terasă la bere, profesori tinerei care abia așteptau să ”mângâie” sufletește și nu numai unele colege, sau preoți cu evidente ”daughter issues”. Tot ce-am învățat despre religie și despre omenie în general am învățat acasă. Cine declară că n-are timp de copiii proprii nici măcar în privința asta se poate încadra în categoria de populație care ar trebui să primească test IQ înainte să li se permită procreerea.

  • Oana February 20, 2015 - 16:11 Reply

   Si eu am avut in total 7 profesori de religie, domnii au fost ok, doamnele… am sa le numesc interesante. 🙂

 2. Irina Radu February 19, 2015 - 10:58 Reply

  Doamne…nici nu stiu cu ce sa incep…nu are timp, dar timp ca sa sune la radio sa emita ineptii a gasit….logica si bunul simt te indeamna sa folosesti protectia in continuare daca nu crezi ca vei avea timp sa cresti un copil…religia este o materie ca oricare alta: ai un profesor bun iti place, ai profesor de doi lei, nu-ti place. Insa da, mi se pare un lucru ok ca va fi optionala. Dragoste cu sila nu se poate

 3. Ioana February 19, 2015 - 11:35 Reply

  Eu nu am facut religie la scoala. Deloc. Pentru ca am facut scoala inainte de revolutie. Nu sunt vreo habotnica dar mi-ar fi placut sa cunosc anumite lucruri despre religia crestina si nu numai. Intre timp m-am mai documentat si am aflat semnificatia multor sarbatori de care habar nu aveam. Cum ar fi Buna-vestire.
  Cred ca istoria religiilor ar fi mai potrivita sa se studieze in scoala decat religia propriu-zis. Pentru ore de religie ar fi mai bine scoala de duminica pe langa biserica fiecaruia (pentru cei care isi doresc acest lucru).

  • Oana February 20, 2015 - 16:12 Reply

   Si eu ma gandeam la istoria religiilor, dar iti dai seama ca aia mici (clasele I-IV de exemplu), nu vor intelege mare branza.

 4. Tomata cu scufita February 19, 2015 - 12:09 Reply

  inainte de a fi de acord cu religia in scoli, as cere sa vad programa, manualul si sa stiu despre ce va invata copilul meu la aceste ore. daca nu exista asa ceva si vine proful sau profa, cum venea la noi, sa ne rugam si sa il barfim pe proful de filozofie ca, vezi Doamne, religia si filosofia nu e pupa, sau sa ni se frece in nas toate pacatele adolescentei pe care noi, pacatosii de 15-18 ani le facem, lasa, mai bine nu mergem la ora de religie.

 5. Ana Q. February 19, 2015 - 13:33 Reply

  Da, de acord cu tomata. Si eu as cere inainte sa vad programa, sa vad exact ce anume s-ar studia, si prin studia ma refer la ceva pur teoretic, nu la rugaciuni sau crezul sau cantece religioase.

 6. PR ortodox din banii de savarine | Oana Kovacs
 7. Bookish Style March 11, 2015 - 18:58 Reply

  Cred ca eu chiar am avut noroc din tot ce am citit zilele astea legate de predarea religiei in scoli. Am facut religie cu profesori (unii preoti) dedicati, care nu puneau doar accentul pe religia ortodoxa, ci am invatat si un pic de istorie a religiilor. Dealtfel, asta ar fi singura solutie viabila, si anume, in scoli sa se introduca studiul religiilor ca si istorie. In timpul liber fiecare e liber sa practice (sau nu) ce religie vrea.

  • Oana March 11, 2015 - 19:09 Reply

   Ai fost o norocoasa. 🙂

 8. Kathy Bates March 19, 2015 - 12:57 Reply

  Ora de religie e opţională pentru un elev.

  Între timp l-au făcut pe Iohannis să meargă la slujba ortodoxă şi să facă şi gălăgie în presă pe tema asta.

  Opţiunea unui simplu elev nu mai contează.

  • Oana March 19, 2015 - 17:05 Reply

   Nici nu stiam de mersul la biserica.

Leave a Reply