Oana Kovacs

6

Dragostea in literatura romana

Pentru ca mai am foarte putin de citit din “Adam si Eva”, am niste observatii de facut in legatura cu literatura romana si subiectul cel mai dezbatut in filme si carti – dragostea. 
Am observat si citind alte carti, nu doar cea precizata mai sus, ca relatiile de dragoste, povestile de dragoste (inclusiv cele studiate la scoala) din literatura romana sunt… bolnave. Nu fac misto, doar expun faptele.
In “Baltagul” se specifica foarte clar ca Nechifor Lipan ii arde Vitoriei cate o mama de bataie, ca sa scoata cei 7 draci din ea, parca. Si totusi se bate apa-n piua pe dragostea profunda si intensa dintre ei. Nu zic ca nu mi-a placut cartea, doar subliniez ce ilogic mi se pare. 
In “Adam si Eva” sunt numite “povesti de dragoste” simple intalniri ale unor persoane care au impresia de deja-vu si in capitolul “Servilia”, Axius porunceste ca Servilia sa fie biciuita pentru ca i se pare lui ca ea i-a facut ceva vraji. Well, sentimentul ala era indragosteala de care suferea el si asa a gasit cuvincios sa se vindece.
In “Ion” – Ion e indragostit de una, dar se insoara cu alta, pentru pamant, deci pare-mi-se ca mai mult iubea pamantul si banii.
In “Enigma Otiliei”, carte pe care eu o iubesc, mi se pare ca Felix este un fraier indragostit si Otilia se joaca doar cu el. Si mi se mai pare ca Otilia nu iubeste defapt niciun barbat, doar flirteaza cu toti si se distreaza, fara a avea sentiment profunde fata de vreunul. Bine, nimeni nu zice ca a fost dragoste ca-n filme intre ei, dar am vrut sa ii amintesc si pe ei :).

Ok, este in literatura asta romana vreo carte unde povestea de dragoste sa fie prezentata ca o relatie bazata pe incredere si respect? Sa fie o relatie sanatoasa, unde partenerii sa comunice, nu sa aflu fie ca ea a fost batuta, fie ca unul din ei a inselat, fie ca se certau non stop pe bani etc.
Sunt curioasa si eu :).
Mie mi-au placut toate cartile pe care le-am dat ca exemplu dar nu imi vine in minte acum niciuna in care sa citesc despre o relatie ok si sa fie si prezentata de criticii literari ca o relatie ok (sunt prezentate ca minunate povesti de dragoste cele de mai sus, indeed, dar eu personal nu le-as lua de exemplu). Probabil despre o relatie ok nu ar trebui scrisa o carte, care ar fi intriga? Ce drama spectaculoasa s-ar desfasura? Cum ar mai sta cititorul cu sufletul la gura? 
Bine ca am terminat de ceva timp liceul si am propriul spatiu unde sa imi scriu frustrarile ca profei de romana i-am albit parul cu intrebari din astea…

Sursa foto. 

Comments

Oana • March 30, 2011


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Cealaltă Ancuţă March 30, 2011 - 07:28 Reply

  Lorelei (deşi e o carte cu final trist). Mie atât îmi vine în minte acum, ai ridicat un mare semn de-ntrebare. :)) Sinceră să fiu nu m-am gândit la asta până acum dar îţi dau completă dreptate.

 2. salmi March 30, 2011 - 09:39 Reply

  Da, la Lorelai m-am gandit si eu prima data…
  Apoi la Prima noapte de dragoste…dar acolo dragostea se transforma in ura(daca imi amintesc eu bine, am citit-o de mai bine de 20 de ani).

  Mai tin minte Maytreyi ca mi-a tulburat tineretile, apoi Invitatie la vals de Mihail Drumes.

  Cam astea imi vin acum in minte…ce amintiri…

 3. Oana March 30, 2011 - 12:56 Reply

  Chiar, uitasem de "Lorelei" desi am citit-o si eu, pacat ca ea moare :(. In "Prima noapte de dragoste…", Gheorghidiu mi se pare bolnavicios de gelos, ma calca pe nervi, nu as numi-o relatie sanatoasa :).
  In "Maitreyi", Maitreyi si Allan nu prea reusesc sa aiba o relatie din cauza contextului – India, alta cultura etc si "Invitatie la vals" se termina si aia prost :(. Eu tot astept o carte cu o relatie frumoasa pe care sa nu o distruga unul din cei doi implicati si de preferat sa nici nu moara niciunul la sfarsit :D.

 4. Tomata cu scufita March 30, 2011 - 18:16 Reply

  Nunta in cer
  Cartile lui Mihail Drumes
  si cred (dar nu sunt sigura) ca nici in Cel mai iubit dintre pamanteni nu e nici o scatoalca. :)) Da' nu bag mana in foc.
  Apoi iti recomand Delirul, tot de Preda si Marele singuratic. Io'l iubesc pe Preda, deci ti-as recomanda orice de el.

 5. Oana March 30, 2011 - 19:45 Reply

  Tomata, cartile lui Drumes le-am citit dar s-au terminat prost, asta m-a suparat (+ gelozie si alte de-astea :D). In rest nu am citit, nici "Nunta in cer", nici cele de Preda, dar dupa "Little women" iau "Delirul" ca asta stiu sigur ca il am :).

 6. salmi March 31, 2011 - 05:04 Reply

  Ah, eu ma gandisem la iubiri in care nu e cu batai si din astea :). Uite ca tomata a zis de Preda, minunat!

Leave a Reply