Oana Kovacs

6

”Dragostea Florii-de-Bujor” de Lisa See

dragostea-florii-de-bujor-lisa-seesursă foto

Atât de mare a fost impactul romanelor de Lisa See pentru mine încât am cumpărat cartea asta înainte să mă dezmeticesc bine. Știu că am intrat la Cartea de Nisip să întreb de ea și în următorul moment eram cumva la casă și o plăteam :D. În seara aia m-am și apucat de ea și a doua zi am citit-o. Asta ca să vedeți ce mult îmi place autoarea.

”Dragostea Florii-de-Bujor” de Lisa See e o poveste ieșită din tipare. Începe într-un stil clasic dar nu știu dacă se poate aștepta cineva la cum continuă. E povestea Florii-de-Bujor, o adolescentă chineză din secolul XVII care își așteaptă nunta. Puțin înainte de asta, acasă la ea are loc o punere în scenă a operei literare ”Pavilionul bujorilor”. Povestea o face să viseze la o dragoste mare și nesocotind toate regulile vremii își dă întâlnire cu un tânăr în grădinile familiei. Se îndrăgostește până peste cap și începe să sufere gândindu-se că va trebui să se căsătorească în curând cu un necunoscut. Urmând exemplul din ”Pavilionul bujorilor” Floare-de-Bujor se înfometează și în ziua nunții moare, nu înainte de a-și da seama că soțul ei e chiar tânărul de care se îndrăgostise în grădină.

Dacă voi credeți că asta-i toată cartea – wrong! De fapt, toată povestea începe cu moartea fetei și continuă într-un stil tipic fără a da-o de gol pe autoare că e contemporană și (probabil) nu crede în spirite. Acțiunea e povestită de Floare-de-Bujor după moartea ei, care suferă pierzându-l pe Ren (cel de care se îndrăgostise fără să-i știe numele) dar face tot ce poate pentru a-i asigura lui fericirea chiar și după moarte.

Cartea e spectaculoasă și vă recomand să o citiți. Mai ales dacă sunteți interesați de cultura chineză și vreți să știți mai multe despre ritualurile și tradițiile sale (eu nu eram, dar de când cu Lisa See, am devenit foarte curioasă).

Comments

Oana • December 30, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. O Oană December 30, 2012 - 17:37 Reply

  Eu trebuie să evit să mai citesc recenziile tale, că-mi trebuie imediat cărțile 😀 Și bugetul o să aibă de suferit! :))

  Glumesc acum. Să știi că mi-ai dat o idee bună cu cartea asta 🙂

  • Oana December 30, 2012 - 17:40 Reply

   E superbă. Ca tot ceea ce a scris Lisa See și am citit până acum (4 cărți). Dar totuși nimic nu bate Visul lui Joy (rămân fidelă).

 2. Topul cărților din 2012 | Oana Kovacs
 3. Cristina December 31, 2012 - 00:46 Reply

  Și uite așa m-ai făcut și pe mine curioasă. Promit să o citesc în acest mic concediu… mulțumesc!

  • Oana December 31, 2012 - 09:51 Reply

   Cred ca-ti va placea, Cristina :).

 4. ”Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret” de Lisa See | Oana Kovacs

Leave a Reply