Oana Kovacs

2

Discriminarea e de…

Adăugați voi cuvântul care vi se pare potrivit, între timp am să vin cu niște completări la titlul meu, numa’ bune ca să-mi pun în cap și oamenii care discriminează, și pe cei care (oarecum) nu discriminează, pentru că am de gând să-mi zic părerea despre ambele tipuri de discriminare.

Din punctul meu de vedere, discriminarea, fie ea negativă sau pozitivă, e de cocos (ca să mă exprim ca o doamnă, deși pot și ca o mahalagioaică, nu vă fie teamă).

Să-ncep cu asta negativă, care-n România e întâlnită la tot colțul. Nu știu cum e-n alte orașe, dar în Timișoara am văzut, și nu o singură dată, oameni dați la o parte, fie când vine vorba de interviuri, fie când vine vorba de drepturi banale (acela de a închiria o locuință, de exemplu), pe motiv că-s țigani (deci hoți), evrei (deci oportuniști), ortodocși (deci necreștini) sau alte minunate etichetări. Mie-mi place să evit generalizările, deși după unele întâmplări am tendința de a deveni rasistă sau de a judeca oamenii după un tipar (azi era să bag undeva nu unul, ci doi proprietari de Mercedes, doi boi încălțați, cu permis de Ploiești și tupeu de borfaș). Totuși, îmi asum greșelile și prostiile, și nici nu zic că-s cea mai corectă din lume. Nici ziaristă nu-s, cum e deșteptul/deșteapta de la Tion, care a comis-o în stil mare, spălând pe jos cu principiile jurnalismului (”O soțietate fără prințipuri va să zică că nu le are” – Caragiale a zis-o așa bine!).

discriminare-negativa-tion-jurnalism-piranda

sursă foto (nu e vina mea dacă se modifică textul până dați voi click să vedeți minunea cu ochii voștri, Tion are o istorie în ștergerea gafelor fără a-și face mea culpa)

Bun, trecând peste discriminarea negativă, care e de cacao (să rămânem în tema cu cocosul, zic!), să trecem la cea pozitivă, care se referă la favorizarea anumitor persoane pe aceleași criterii (pe care am să le numesc) interesante. Vă dau două exemple:

1. Discriminarea pozitivă la admiterea la studiile de licență. Pe vremea mea erau locuri pentru rromi la buget. Nu conta că intrau cu media 5 sau 8 și că altul cu 9.50 ajungea la plată, ei erau favorizați. Nu-i o chestie taman pe placul meu, deși dacă mi se aduc argumente poate că o să privesc din alt punct de vedere și o să fiu pentru.

2. Discriminarea pozitivă în conducerea companiilor. Companiile mari sunt conduse de un board care se ocupă de management. Well, în unele țări, legea zice că un procent X din consiliu de administrație trebuie să fie compus din femei, pentru a asigura diversitatea. Din nou, mi-e teamă că se fac niște alegeri subiective, dându-se niște manageri buni la o parte pentru a asigura o diversitate care nu asigură mai departe o bună conducere a unei companii. Să nu credeți că-s împotriva femeilor la conducere, no way, doar că iau în calcul varianta în care niște oameni pregătiți pe un anumit domeniu sunt dați la o parte pentru a face loc unor femei pregătite ceva mai puțin în acel domeniu.

Sunt conștientă că discriminarea pozitivă e strâns legată de cea negativă, însă n-am putea lupta cu aceleași arme împotriva ambelor? Trecerea dintr-o extremă în alta nu mi se pare o idee strălucită.

Comments

Oana • April 7, 2015


Previous Post

Next Post

Comments

    • Oana April 7, 2015 - 10:42 Reply

      Il vazusem si pe asta pe Facebook, mi l-a dat cineva. Insa am zis sa ma iau de Tion, ca pe asta il citesc de obicei si stiu ca persista in gafe cu muuuuuult talent.

Leave a Reply