Oana Kovacs

7

Direct manager

Când mă apropiam de finele liceului și le-am zis alor mei că m-aș înscrie la o facultate de management, ai mei mai că nu mi-au zis să stau jos, pe motiv că-mi dau nota 2. Nu vreți să știți câte predici au urmat, câte încercări de a mă lămuri că managementul nu-i doar o teorie goală, ci și multă, multă practică. Mi-au explicat, în primul rând, că nimeni nu mă va angaja direct manager pe motiv că-s fată isteață și descurcăreață și că toată lumea va aștepta de la mine să învăț cu ce se mănâncă o afacere înainte de a-mi da atribuții serioase pe mână.

I-am crezut și nu prea și-am decis să las școala de management altora. Și bine am făcut, că-n timpul facultății mi-am luat mai multe joburi (pe rând) și-am constatat că într-adevăr, nu tot ce zboară se mănâncă și că dacă vrei să aterizezi de pe băncile școlii direct într-un post de manager îți trebuie fie pile extrem de serioase, fie afacerea ta.

Eu una n-am avut nici una, nici alta și deși au trecut anii vă anunț că nici acum n-am nici pile, nici vreo afacere și că singurele proiecte pe care-s șefă sunt alea de freelancer și chiar și la alea de multe ori mi-aș putea adăuga un co- înainte de titulatură. Eh, n-am eu de ce să mă plâng,  însă alții au de ce să se bucure, pentru că acum chiar pot ajunge direct manageri mult mai ușor decât pe vremea mea.

Pentru că, mai nou, reprezentanții Avon au la dispoziție un spațiu online unde să-și desfășoare micul business. Mic la început, dacă rămâne mic sau crește pe parcurs depinde de cât spirit antreprenorial dau și ei dovadă de-a lungul activității. Îmi amintesc că într-o revistă financiară citisem că maxim 15% (parcă ăsta era procentul) din plățile online făcute de români către magazinele de pe internet sunt bani care rămân în țară, în rest, plecând către magazinele de dincolo de granițe. De ce? Pentru că piața românească nu le oferă cumpărătorilor tot ceea ce au nevoie.

Avon a speculat perfect momentul – nu doar că piața asta e în creștere, dar compania beneficiază și de o armată de reprezentanți care vor mai mult, pot mai mult și abia așteaptă să-și prezinte marfa mai spectaculos și mai la zi decât până acum. Și… pe 2014 se estimează că totalul tranzacțiilor de gen pe piața B2C din țară va fi de aproximativ un miliard de euro. Da, ați citit bine, un miliard. 🙂

Așa că dacă visați să fiți direct manageri, puneți-vă pe treabă și faceți astfel încât să puneți mâna pe o parte din banii ăștia, pe cont propriu și fără șefi care să vă sufle în ceafă. Cu grijă să nu deveniți voi cei care le suflă altora în ceafă. :))

Și-o mică glumă cu manageri, dacă tot vorbim despre asta:

direct-managersursă foto

 

Comments

Oana • October 30, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. cotos October 30, 2013 - 11:06 Reply

  In nevasta mea si-au gasit un client 4 ever&ever&ever…

  • Oana October 30, 2013 - 11:22 Reply

   Si in multe prietene de-ale mele si in mine, am cateva produse pe care le aleg intotdeauna, cum ar fi lacurile de unghii, pe care le iubesc.

 2. Andreea D. October 30, 2013 - 15:06 Reply

  Eu prefer sa ma duc in magazin si sa-mi cumpar ce-mi trebuie plus ca de multe ori culorile din catalog nu seamana cu cele din realitate. Ma refer la ruj, fond de ten si asa mai departe.

  • Oana October 30, 2013 - 17:21 Reply

   Asa-i, e problematic sa alegi culorile.

 3. Ochiul babei October 30, 2013 - 18:00 Reply

  Chestia aia cu “pe vremea mea” m-a dat gata, Oana:) Deja??? Eu sa scriu i.e.n. sau inainte de Cristos?!

  • Oana October 30, 2013 - 23:49 Reply

   :)))
   Mai am si eu scapari. 😀

Leave a Reply