Oana Kovacs

9

Despre Praga (I)

Chiar dacă vă vine să credeți sau nu, vizita la Praga m-a făcut să mai calc și eu prin biserici. Arhitectura lor e cu adevărat impresionantă și decorațiunile sunt de neratat. Vă povestesc tot ce-am văzut eu pe acolo în materie de lăcașe de cult, de vreți să vedeți vreodată cu ochii voștri sau nu, rămâne la latitudinea voastră.

Mănăstirea Strahov – în turul cu ghid asta a fost prima pe ordinea de zi. E din secolul XII și deși eu am ceva pentru bisericile de secol XI-XII, asta nu m-a dat pe spate. Probabil și din cauză că era dimineață, mă acomodam cu căștile folosite pentru ghidaj, ploua mărunt și enervant and so on. Acum pe bune, arată așa bine că zici c-a fost ridicată ieri.

DSCN2988

DSCN2987

Drept să vă zic, panorama din apropierea mănăstirii face mai mult, pentru mine.

DSCN2992

Următoarea mănăstire de pe listă a fost Loreto. Am bănuit că aici e ceva pentru că am plătit și bilet de intrare și taxă foto. Câțiva au decis să nu intre, dar din punctul meu de vedere, atracția asta și-a meritat toți banii, inclusiv taxa foto. Dacă nu fotografiam ostensorul (aflați imediat ce e), jur că mă zgâriam pe ochi.

DSCN3011

DSCN3030

So, Loreto e o mănăstire în stil baroc, pictată superb și folosită oarecum și pe post de muzeu. Ce se poate vizita înăuntru? În primul rând, intrați în Loreto cu ochii larg deschiși pentru că fiecare colț, absolut fiecare, e o operă de artă.

DSCN3040

În plus, veți vedea o Fecioara Maria din lemn de tei, înnegrită  (și înconjurată de mult argint, după cum vedeți mai jos) și zice-se, adusă de îngeri din localitatea Loreta, din Italia, acum câteva sute de ani (parcă). Câțiva au întrebat dacă e legenda e pe bune. Fâlfâit de aripi, n-am auzit, deci nu vă pot confirma nimic.

DSCN3034

O altă legendă e cea a fecioarei căreia i-a crescut barbă peste noapte după ce s-a rugat lui Dumnezeu să nu o mărite tatăl său cu un arab. Așa că Dumnezeu s-a conformat și s-a gândit că o soluție simplă e să facă să crească barbă fetei. Admirați și voi statuia din poză (mi-a cam tremurat mâna la gândul că poate mă trezesc a doua zi cu barbă, deși totuși, a mea ar fi blondă).

DSCN3048

Nu cred că vreau să știu cât aur e prin mănăstirea asta. Nu, chiar nu vreau.

DSCN3043

Cert e că doamna din poza de mai jos a fost iubită rău. Sau a avut un soț care a avut vreo vină și și-a răscumpărat iertarea cu peste 6222 de diamante. Contesa Ludmila a primit de la el rochia din pictură, cu diamantele încrustate în ea.

DSCN3054

După moartea ei, aceastea s-au folosit pentru înfrumusețarea unui ostensor (care, din câte am înțeles, este un obiect folosit în ceremoniile religioase) – au rămas pe el 6222 pentru că restul s-au folosit pentru a plăti maeștrii vienezi care l-au lucrat.

DSCN3061

Frumusețea asta de ostensor este Soarele Praghez și nu sunt sigură că vreau să știu cât valorează. Cert e că e bine păzit și cred sincer că povestea cu folosirea lui chiar și din ani în Paști la ceremonii e nemuritoare. 🙂

Catedrala Sfântul Vit parcă e ieșită din unul din articolele mele de la fostul job. Am scris și acolo despre sute de catedrale de genul ăsta, imensități care-ți taie respirația și muream de curiozitate să vizitez și eu una. Să vă mai zic că după ce că are 124 de metri lungime și 60 lățime mai e și înconjurată de un întreg complex de clădiri? Catedrala Sfântul Vit e cea mai mare și mai importantă catedrală din Cehia și e realizată în stil gotic. E imposibil să o vedeți în ansamblu din cauza amplasamentului, dar în cadrul ”curții” castelulului o să dați chiar nas în nas cu ea dacă vizitați zona. Și ar fi păcat să nu vizitați așa ceva în Praga.

DSCN3089

DSCN3120

DSCN3095

În catedrală sunt înmormântați câțiva regi ai Boemiei și evident omniprezentul (în Praga) – Sfântul Ioan de Nepomuk, lângă al cărui sicriu stă un domn care le spune turiștilor să nu se oprească și… atât. Ăsta e jobul lui și chiar are sens, în caz că vă întrebați, pentru că e un flux incredibil de oameni.

DSCN3110

Teoretic chestia aia mare din argint e locul de veci al domnului Nepomuk, decedat în condiții suspecte. Totuși, a ajuns sfânt, deci, no comment.

Vitraliile sunt iar ceva de văzut și evident, leul, simbolul Boemiei.

DSCN3101

DSCN3118

Am zis că o să fiu scurtă și totuși am scris aproape 3 pagini de word despre niște biserici. Am fost cât de concisă am putut și am lăsat pozele needitate. Sper să vă placă, eu sunt gata să vă răspund la întrebări, deși cu siguranță n-am cum să vă zic la fel de multe ca și ghida de la Ultramarin, care mie mi s-a părut doxă. 🙂

Comments

Oana • June 12, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. cotos June 12, 2013 - 07:47 Reply

  Sunt satul pana peste cap de biserici, catedrale, manastiri. Adica, nu ma intereseaza. Prefer un muzeu, palat, stiu eu.

  • Oana June 12, 2013 - 08:30 Reply

   Eu le vizitez rar si de cele gen Sf. Vit nu stiu de m-oi satura vreodata.

 2. Giulia June 12, 2013 - 12:22 Reply

  interesant. astept sa scap de statutul de „student” sa-mi pot permite sa ies si eu in lume 😀

  • Oana June 12, 2013 - 12:40 Reply

   Giula, cauta ocazii sa scapi in lume acum. E mult mai ieftin sa calatoresti ca student. La toate atractiile se simte studentia la buzunar. 🙂

 3. O Oană June 12, 2013 - 21:29 Reply

  Mulțumeeesc 😀 mi-a plăcut enorm Loreto/Loreta și încă sufăr că nu am pozat nimic. Am avut un al doilea ghid român mutat în Praga de zeci de ani și ne-a spus clar și răspicat să nu îndrăznim să scoatem aparatele, că-i mare bai. De la Sfântul Vit am rămas cu un medalion care, zic eu, îmi poartă noroc 😀

  • Oana June 12, 2013 - 22:32 Reply

   Era bilet special de fotografii la Loreto, 100 de coroane. Si am primit un fel de tag cu care ma plimbam la gat.
   Eu nu am vazut chestii de cumparat la Sf. Vit. 🙁

 4. Ana Q. June 12, 2013 - 21:47 Reply

  Nah, nici eu nu-s genul care atunci cand ajunge intr-un oras nou sare sa viziteze manastirile, dar cu siguranta m-as fi oprit si eu sa vizitez Catedrala Sfantul Vit. Are o arhitectura impresionanta iar decoratiunile interioare, asa cum ai zis si tu, sunt arta pura.

  • Oana June 12, 2013 - 22:44 Reply

   La asta sigur mergeam si eu si daca nu era inclusa in ghid. Dar probabil si la Loreto pentru Soarele Praghez.

 5. Ce-am văzut în Praga pe cont propriu | Oana Kovacs

Leave a Reply