Oana Kovacs

5

Despre Ivan Patzaichin

 sursă foto

Nu-s eu fană a filmelor inspiraționale sau a cărților self-help, dar participarea la Business Days m-a pus față în față cu un om despre care nu știam aproape nimic – Ivan Patzaichin, dar care m-a impresionat enorm. El este un adevărat model de urmat, mai presus de orice carte sau film care încearcă să vândă o rețetă a succesului. Ivan Patzaichin e unul din românii care a arătat că se poate porni de la zero.

De mult timp tot vroiam să scriu despre el pentru că mi-a făcut o impresie puternică la evenimentul menționat mai sus, dar tot am amânat. Citind știrea de pe Tion m-am bucurat că în Timișoara se dă atenție sporturilor pe apă și mi-am zis că trebuie să scriu și despre Ivan Patzaichin cu ocazia asta, pentru că-s convinsă că încă sunt mulți care habar nu au cine e omul ăsta și ce realizări are el.

Ivan Patzaichin este un fost canoist român. S-a născut în 26 noiembrie 1949 în satul Mila 23, comuna Crișan, județul Tulcea. În caz că vă-ntrebați ce-i cu numele lui deosebit, aflați că e lipovean. A crescut în Mila 23, iar în vacanțe mergea la bunici la Sulina. La 16 ani a devenit ajutor de pescar pentru că nu avea altă posibilitate locuind în acel sat. Văzând la televizor că unii consăteni de-ai lui sunt campioni la caiac-canoe, a decis să părăsească și el Mila 23 pentru a deveni campion. A plecat decis, bazându-se pe faptul că trăiește înconjurat de apă dintotdeaua și se descurcă perfect în apă.

La București, Ivan Patzaichin a avut la dispoziție o lună să demonstreze că poate. După o lună ar fi fost trimis acasă, să-și reia jobul de ajutor de pescar. În primele două săptămâni a observat că nu era chiar așa ușor cum s-ar fi așteptat el și nu reușea să-și mențină nicicum echilibrul, trezindu-se încontinuu că pică în apă.

Cred că e evident pentru toată lumea că a reușit, altfel n-aș scrie eu azi rândurile astea. Mai mult de atât, a participat de 4 ori la Olimpiadă și a venit acasă cu aur, în 1968, din Mexic (Mexico),  cu aur și argint în 1972 din Germania (Munchen), cu aur și argint din Rusia (Moscova), în 1980 și din nou cu ambele din Statele Unite (Los Angeles mai precis), în 1984.

Dacă toate astea nu v-au convins că Ivan Patzaichin e un model de urmat (spre deosebire de Salam de Sibiu Florin, Minodora la Minim Maxim și alții), atunci mai am ceva de povestit despre el, dar rămâne pe altădată. În plus, ar trebui să-l vedeți și să-l auziți live. Eu am fost foarte impresionată de el pentru că deși are atâtea realizări, a văzut atâtea locuri, are afaceri, e cunoscut și așa mai departe, are un comportament absolut normal, e un om cu picioarele pe pământ care nu se uită de dus la nimeni (îndrăznesc să cred) și vorbește de parcă ar fi un murior de rând (ceea ce din punctul meu de vedere, nu este :D).

Dacă sunteți curioși ce face Ivan Patzaichin în prezent, intrați pe site-ul Rawmania și o să  vedeți care e unul din cele mai importante proiecte ale lui.

sursă foto

Comments

Oana • April 23, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Gabitelu April 23, 2012 - 10:43 Reply

  frumos micul tau omagiu:)
  parerea mea e ca cine nu stie de Pataichin, este roman degeaba! Omul asta a castigat un concurs cu pagaia (vasla) rupta! Si tot era la un avans mare fata de cel de pe locul 2… iar asa ceva spune multe despre omul Pataichin! Respect!

  • Oana April 23, 2012 - 12:01 Reply

   Despre concursul castigat cu pagaia rupta vreau sa si povestesc intr-o viitoare postare.

 2. Ana Q. April 23, 2012 - 12:25 Reply

  nu stiam de el si mi-au prins bine cuvintele tale de admiratie si de omagiu aduse.

  • Oana April 23, 2012 - 18:06 Reply

   Ma bucur ca ti-a placut.

Leave a Reply