Oana Kovacs

11

De ce ai plecat de la ultimul job?

Până recent nu mi-am dat seama cât e de stupidă întrebarea asta.

Și într-o zi m-a lovit în moalele capului – aproximativ 95% din oamenii pe care eu îi cunosc nu sunt mulțumiți de job și caută altul pentru că sunt tratați execrabil la job. Been there, done that!

Și atunci mă întreb cât e de realist să pui așa o întrebare la un interviu din țara asta, când tu, ca HR/angajator ai în față un om care dă bir cu fugiții de la job.
Și ca intervievat, ce poți să zici? Știți, nu am timp nici să mă duc la budă./ Șeful mă jignește zilnic./ Managerul țipă de parcă s-ar crede în mijlocul unei cirezi de vite./ Se fac discriminări religioase. 


Eu, când am fost în situații de genul ăsta am inventat, am zis minciuni și nu prea m-a ajutat nici să mint frumos. A fost irelevant. Am plecat de la un job unde am fost furată la bani la altul unde am fost furată la bani :)). Poate dacă ziceam sincer de ce vreau să plec de la jobul anterior, nu se oboseau să mă angajeze, nu știu.

Și mi se pare penibil să ajung la un interviu în situația de a explica de ce vreau să plec: pentru că nu am timp nici să mănânc în 9-10 ore, pentru că șefii au pretenția să țin clienții în puf, să zâmbesc și să spăl buda, toate în același timp, pentru că simt că m-am măritat cu o firmă mare și productivă care nu îmi lasă deloc timp liber, și totuși contul meu e gol etc. Mi se pare că ajung să cerșesc practic noul job.

Ideea e că mi se pare o întrebare nepotrivită în contextul actual, în care majoritatea angajatorilor vor un angajat cât mai bun, cât mai prost plătit și 100% dedicat. Și care să nu gândească pe cont propriu, doar să zâmbească tâmp. Și nu am scos cifrele din burtă, pot număra pe degetele de la o mână apropiații care sunt mulțumiți de job, în sensul decent. Restul sunt disperați să găsească alt job. Probabil o să revin cu o postare și pe tema asta.

Ce părere aveți? E relevantă această întrebare în cadrul unui interviu pentru un nou job? Ce ați răspuns când ați fost în situația asta? Și care au fost motivele reale pentru care ați plecat de la un job la altul? Sau pentru ce motive v-ați dat demisia chiar și fără alt job asigurat?

Comments

Oana • December 2, 2011


Previous Post

Next Post

Comments

 1. hapi2233 December 2, 2011 - 07:58 Reply

  Am plecat pentru ca am fost obligata sa-mi dau demisia. Ocupam o functie de conducere la un post de radio local.
  Motivele…? Politice
  Am fost si eu proasta pentru ca am cedat santajului
  Nu aveam de unde sa stiu ca sutul in fund imi va aduce un job mult mai relaxat, o schimbare totala de prioritati
  Si nu, intrebarea nu ar fi relevanta la un interviu

 2. INTJ December 2, 2011 - 16:08 Reply

  am plecat pentru ca in 9 ani (zilnic 12 ore lucrate si doar 8 platite, nu tu sarbatori, nu tu zile libere, concedii doar pe hartie, etc.) n-am reusit sa-mi iau decat de 2 ori cate 2 saptamani de concediu. de fapt, e mai nuantat … ca nu plecam nici asa daca nu ar fi fost atat de nesimtiti sa ma sune joi ca sa ma prezint vineri la lucru … cand eu mai aveam concediu pana luni. asta a pus capac la toate … ca nu sunt atat de prost incat sa nu ma prind cand sunt tras in piept, da' depinde de mine cat si pana la ce limita ma las tras in piept.

 3. lore December 2, 2011 - 18:59 Reply

  Am plecat de-a lungul a 5 ani de la 3 joburi…ceea ce rezulta la un prim calcul simplu…ca am stat cam min un an cam la fiecare.
  Motivul pt care am plecat de la ultimul job…care era la o megacompanie internatonala…este ca munceam foarte mult, aveam multe responsabilitati si eram platita foarte prost.
  E o chestiune care se tot intampla in Romania in ultimii ani…mai ales la marile corporatii…TRIST!
  DECI..nu – NU am raspuns decat cu minciuni la intrebarea: De ce ai plecat de la ultimul job?

 4. Oana December 2, 2011 - 21:11 Reply

  Hapi, am impresia ca la majoritatea joburilor se intampla rahaturi de genul asta :(.
  INTJ, same here, am patit cam aceleasi faze ca tine.
  Lore, te inteleg perfect. Se profita maxim de criza asta si angajatii care oricum erau prost tratati si inainte, acum sunt tratati execrabil.

 5. Andra :) December 3, 2011 - 11:06 Reply

  Hm, nu imi amintesc sa fi primit intrebarea asta, dar poate e din cauza ca inainte de jobul actual am lucrat mai mult pe proiecte, nu pe termen nelimitat.
  Sincer, eu sunt multumita de jobul din prezent (mai am pe langa si 2 colaborari); e ok si ca bani si ca timp 🙂

 6. Annemarie December 5, 2011 - 06:46 Reply

  Am fost si eu intrebata recent. Am zis ca se incheie proiectul la care lucrez si perspectivele nu ma incanta. Am zis adevarul, n-avea rost sa mint.
  Sper sa fi fost singura data cand primesc intrebarea asta, ca e de toata jena!

 7. andrei December 5, 2011 - 08:32 Reply

  la primul job am fost obligat sa imi dau demisia…
  La al doilea am plecat de plictiseala…6 luni in care sa nu faci ABSOLUT nimic te omoara (cam dupa o luna de stat degeaba i-am zis patronului ca imi iau concediu pana gaseste de lucru si stau acasa…asta a durat vreo 3-4 luni. Dupa aia am mai stat o luna si am plecat…nu se schimbase nimic…

 8. Oana December 5, 2011 - 15:33 Reply

  Andra :), cum spui tu chiar e super ok.
  Ana, macar raspunsul tau era realist si suna decent :).
  Andrei, wow. Cum sa fii platit sa stai!?

 9. andrei December 5, 2011 - 23:40 Reply

  Oana…crezi ca e misto…poate primele 2 zile. Dupa aia incepi sa te dai cu capul de pereti de plictiseala. Si timpul trece MUUULT mai greu cand freci menta 8 ore

 10. Oana December 6, 2011 - 00:20 Reply

  Andrei, tocmai, ca stiu ca nu e misto, ca am facut ceva relativ asemanator. Adica trebuia sa fiu acolo ”in caz de ceva”, chestie care ma tinea ocupata maxim 10% din timp. In rest am citit si m-am uitat la seriale :)).

 11. cartonic December 6, 2011 - 09:38 Reply

  De ce ai plecat de la ultimul job?
  – Nu stiu, plecase toata lumea, se stingeau lumini, era trist … programul se terminase :))

Leave a Reply