Oana Kovacs

2

Dawn Way la Teatrul Național Timișoara

dawn-way-teatrul-national-timisoara

După multe, mult prea multe luni de pauză (cu motive întemeiate), m-am întors la teatru. Și ah, ce bine a fost! Timp n-aveam nici acum, noroc cu Raul, care m-a invitat de atâtea ori la Dawn Way că am acceptat de rușine, și am luat o pauză forțată de la alte activități mâncătoare de timp, bani și nervi, și m-am dus, singură-singurică la Studio Uțu să văd Dawn Way.

Citisem mai demult despre spectacol, între timp evident am uitat TOT și m-am prezentat fără nici cea mai vagă idee despre ce se va întâmpla pe scenă, ba chiar mai rău de atât – întrebându-mă din start ce înseamnă titlul oare și de ce nu Down Way. :)) Nu e Down Way, e Dawn Way, garantat.

Și pentru că multe lucruri serioase se spun în glumă, spectacolul de care vă povestesc e parțial comedie, parțial simbolism și filosofie, sau cel puțin așa l-am perceput eu, care la final m-am întrebat dacă aș mai fi râs cu atâta poftă dacă știam din start ideea de bază.

Teoretic, tot spectacolul e compus din scenete fără legătură, practic, orb să fii să nu observi firul roșu care le leagă. Singurul personaj comun între toate secvențele din Dawn Way e un… înger. Nu, nu am fost la un spectacol religios, îngerul e simbolul șansei. Personajele noastre (mi-am luat nasul la purtare și zic că-s ale noastre) o comit, rând pe rând, rănind la propriu și la figurat, iar când li se oferă a doua șansă… ce fac? Nu vă zic ce fac. 🙂

Vă zic doar să mergeți să vedeți Dawn Way, un spectacol scurt, dar cu miez. Să judecați umanitatea în fața nenorocirii și să vedeți cât putem noi, oamenii, să tragem de oferta celei de-a doua șanse. Singurul act artistic, ca să-i zic așa, la care m-a dus finalul Dawn Way instant cu gândul este cartea Atonement (cred că s-a tradus cu titlul ”Ispășire” – este și-un film după ea), dar nu vă bazați că seamănă sau că merg pe aceeași idee, pur și simplu m-au luat prin surprindere diferențele de abordare ale temei comune dintre cele două.

Astea fiind zise, vă anunț că mi-am propus să merg să văd ”Proștii sub clar de lună” în noiembrie, sper să mă și țin de plan.

Comments

Oana • October 13, 2015


Previous Post

Next Post

Comments

  1. Oana E. October 13, 2015 - 08:31 Reply

    Da, da, “Prsotii sub clar de luna” e must see! :)- cat despre “Dawn Way” cred ca stiu unde imi iau bilet data viitoare, cand merg la teatru 😀

    • Oana October 13, 2015 - 11:18 Reply

      Da, da, highly recommended! 🙂

Leave a Reply