Oana Kovacs

6

Dacă

dacasursă foto

V-ați gândit vreodată cum ar fi viața voastră dacă ați fi luat alte decizii în momentele importante? Eu m-am gândit la câteva astfel de puncte cheie din trecut și m-am lăsat un pic în voia imaginației.

Dacă aș fi ascultat de profesoara mea de română din gimnaziu, care-mi spunea să nu fac prostia să merg la un liceu cu profil economic pentru că nu-i de mine, ci să merg la unul cu profil uman, unde să studiez limbi străine sau literatură, nu mi-aș fi cunoscut prietena cea mai bună din liceu. Nu l-aș mai fi cunoscut nici pe Alex și n-aș avea acuma capul împuiat de acte de conta, facturi, chitanțe și înclinația un pic sadică de a citi articole din zona business în care se vorbește de bugete care nu-s sigură cum se citesc, așa că mă limitez la a privi șirul de zerouri.

Dacă aș fi ascultat de directoarea din școala generală, iar n-aș fi ajuns la liceul pe care l-am făcut. Ea credea că nu-i de nasul meu școala aia. M-ar fi trimis ea cu primul… tramvai la un liceu considerabil mai slab. N-am înțeles niciodată de ce. Nu mi-ar fi plăcut acolo și am mari dubii că m-aș fi integrat. Mi-e teamă că aș fi terminat clasa a 12-a fără bucuriile specifice adolescenței.

Dacă aș fi ales să studiez turismul la liceu în loc de contabilitate, aș fi avut mai multă libertate, mai puțină pregătire (cred eu) și m-aș fi despărțit de prietenii mei din clasă. Totuși, o diplomă în turism s-ar putea să-mi fi folosit mai mult decât una în finanțe, nu de alta, dar cea pe care o am zace într-un dosar, neatinsă, din 2006.

Dacă în timpul liceului directoarei școlii nu i s-ar fi părut că m-aș descurca să vorbesc în public și să comunic ușor și nu m-ar fi trimis încă de clasa a 11-a să fac voluntariat la o fundație, poate m-aș fi prins mai greu în ce direcție să mă îndrept în ceea ce privește profesia.

Dacă după liceu aș fi ales să ocup locul primit la Jurnalism la facultate și aș fi ignorat faptul că am intrat printre primii la Comunicare, cred, sincer, că aș fi regretat amarnic imediat după și-aș fi făcut pe dracu’n patru să repar prostia mea. Nu de alta, dar alegând studiile de licență pe care le-am ales, am avut acces și la joburi din domeniul jurnalismului și totuși le-am refuzat pe toate, pe unul pentru că posibilul șef era un libidinos, pe altul pentru că șefa de redacție era complet lipsită de maniere și pe un al treilea pentru că era plătit execrabil.

Dacă n-aș fi făcut o grămadă de voluntariat în liceu și imediat după, activități care să mă formeze și să-mi ofere ceva de scris în CV, cu siguranță mi-ar fi fost mult mai greu să-mi găsesc un job. Orice job.

Dacă n-aș fi fost cu Alex, există mari șanse să fi fost plecată de multă vreme din țară. Nu de alta, dar ai mei m-au încurajat întotdeauna să devin produs de export, să plec să lucrez în domeniul pentru care m-am pregătit într-o țară mai civilizată decât a noastră.

Cred că posibilitățile sunt infinite când îl punem pe dacă în față. Doar că după ce zarurile sunt aruncate, nimic nu se mai șterge. Partea bună este că dacă nu ne încântă alegerile făcute le putem repara din mers. Și e ideal să luăm măsuri dacă nu suntem încântați de direcția în care merg lucrurile. 🙂

Comments

Oana • February 6, 2014


Previous Post

Next Post

Comments

 1. O Oană February 6, 2014 - 09:55 Reply

  Hmm, dacă m-aș fi lăsat trasă în diverse direcții în adolescență… n-aș mai fi fost cine sunt. Food for thought e postarea ta 🙂

  • Oana February 6, 2014 - 20:05 Reply

   Mda. M-am gandit foarte mult si cum ar fi fost daca nu mi-as fi cunoscut unii prieteni vechi cu ani in urma si as fi facut cunostinta cu ei acum. Poate nu eram prieteni. 🙂

 2. Andreea February 6, 2014 - 15:13 Reply

  La mine ar fi fost totul atat de diferit daca as fi renuntat la facultate atunci cand am vrut sa o fac

  Ar fi fost diferit daca as fi mers la diferite intrevederi si intalniri cu diverse cunostinte si amici.

  Acum incerc sa obtin ce am pierdut si nu este deloc usor. Dar pentru ca regretul este mare tot incerc pana cand reusesc.

  • Oana February 6, 2014 - 20:06 Reply

   Important e ca incerci. 🙂

 3. Andra February 6, 2014 - 20:32 Reply

  eu nu prea ma gandesc la ce-ar fi fost daca, mai ales pentru ca la un moment dat am luat o decizie care a avut un impact decisiv nu doar asupra vietii mele, ci şi a altora. nu sunt sigura ca impactul a fost neaparat negativ, dar prefer sa evit sa meditez la acest aspect deoarece lucrurile s-au intamplat, iar eu sunt omul care sunt datorita deciziilor pe care le-am luat deja. and i kind of like me 😛

  • Oana February 6, 2014 - 20:59 Reply

   Nici eu nu mă gândesc des la ce-ar fi fost, dar într-o zi m-am amuzat, că mi-a venit ideea că sigur aș evita unii oameni în prezent. :))

Leave a Reply