Oana Kovacs

6

Cum scapi de amenda RATT (for dummies)

De vreo doua saptamani deja umblu cu un post-it la mine ca sa nu uit sa scriu despre lectia pe care am invatat-o in urma vizionarii (total intamplatoare) unei emisiuni despre… aaaaaaa, nu stiu despre ce era. Cele 10 minute vazute m-au lasat perplexa si m-au invatat o lectie importanta, despre asta vreau sa vorbesc.
Erau intr-o zi niste controlori RATT si impreuna cu reporterii si cu niste jandarmi, faceau controale prin tramvaiele din mica Viena. Ca de obicei, unii calatori aveau bilet, altii nu. Toti cei cu care s-au facut inregistrarile dupa ce au fost dati jos din mijloacele de transport erau genul ala care stau prin tramvaie care sa nu stea pe strada, cu hainele nespalate de ceva vreme (dupa cum aratau, nu bat eu campii) si un pic alcoolizati (un pic mai mult, sa ne intelegem. Ca atunci cand nu iti poti controla vocea.). Si am avut parte de un dialog briliant (ca sa imi dau si eu seama ce pierd la tv cand nu ma uit):
Politistul: De ce nu aveti bilet?
Nenea gratis-calator: Pai ca n-am bani.
Politistul: Pai de ce? Nu lucrati? Ca asa ar trebui, sa aveti bilet sau abonament.
Nenea: Pai nu lucru… am venit si eu de la Cucuietii din deal.
Politistul: Si nu va cautati de lucru? Stiti, nu se circula asa. Va trebui sa va amendez.
Nenea: Oricum nu am bani sa platesc.
Politistul: Pai si o sa mai circulati asa? Daca va dau acuma amenda? (Asta era un fel de consiliere pre-amenda, sa fie sigur politistul ca prin aburii de alcool ajunge informatia la nenea.)
Nenea da din umeri si maraie ceva nedeslusit.
Politistul: Dar de ce ati baut?
Nenea: Pai ce sa fac? (To be or not to be?)
Politistul (and now comes the fun part!!!): Daca nu va dau amenda, promiteti ca nu mai beti?
Nenea (evideeeeeeent!): Promit, cum nu!
Politistul: Uitati, de data asta nu va amendez, dar va rog eu frumos sa nu mai beti.
Nenea: Gata, ma las.
Politistul: Bine.

Dupa cateva minute… ce sa vezi? Alt tramvai, acelasi cetatean turmentat, banuiesc ca tot fara bilet, nu am mai rezistat sa vad.

Dar m-am gandit si eu la neshte tertipuri, ca prea dau ca fraiera banii pe abonamente si alte tampenii din-astea total nefolositoare. Am conceput si eu niste schite, spre folosul tuturor cititoarelor blogului (ca tot e 8 martie maine :D):
Modelul 1 – sa ne folosim de farmecul feminin:
Politist/Controlor: – Biletele si abonamentele la control!
Domnisoara: Stiti… nu am. Sunt minora si ai mei imi iau alocatia, dar va las sa ma duceti la un suc. (Si o bataie din gene neaparat.)

Modelul 2 – pentru fete mai dure:
Politist/Controlor: – Biletele si abonamentele la control!
Domnisoara: NU am, nici nu imi fac si plecati repede inainte sa ii sun pe smecherii din zona! (Asta e de folos mai ales celor din zona Freidorf-Zahar.)

Modelul 3 – pentru uz general, cu succes mai ales in cazul stylingului cu accente dramatice:
Politist/Controlor: – Biletele si abonamentele la control!
Domnisoara: Stiti, nu am. Dar stiu ca dvs. sunteti intelegatori, am vazut eu la televizor. Si aici urmeaza cele doua variante:
a) Stiti… eu mai beau pe la chefuri si la iesiri, dar promit sa nu mai beau NICIODATA!!!
b) Stiti… eu nu consum alcool, dar va promit ca nici nu o sa ma apuc vreodata.

Dupa tot ce am scris, nu stiu daca totusi va fi nevoie sa puna cineva in practica aceste mici bijuterii intelepte – aud ca se imputineaza controlorii.

Ar mai fi atatea de zis despre minunatia de emisiune si extraordinarul exemplu dat cetateanului de rand prin promovarea acestui tipar de comportament in anul de gratie 2011 dar… mai bine tac.

Comments

Oana • March 7, 2011


Previous Post

Next Post

Comments

 1. salmi March 7, 2011 - 20:29 Reply

  Hahaha eu m-am distrat. Aici nu e nici un pericol, in autobuse se urca numai pe la sofer unde ori iti iei bilet ori iti bifezi abonamentul(cardul cu calatorii). Simplu si eficient, de ce sa mai plateasca si controlori? Soferul e si sofer si vanzator de bilete si controlor.

 2. Oana March 7, 2011 - 21:34 Reply

  Si eu am card si pun pariu ca daca as merge aiurea pe mine m-ar amenda :)). Cred ca am un pitic pe constiinta care numai cu biletele si abonamentele RATT se ocupa…
  Si in Germania pe unde am calatorit eu, sistemul e acelasi ca la voi, dar si conditiile sunt altele. Eu dau bani pe abonament, dar efectiv nu merita! Orar tramvaielor, fie… nu e asta cea mai mare problema. Problema e ca sunt jegoase si pline de cersetori.

 3. Oana March 7, 2011 - 21:35 Reply

  Si alte probleme mai sunt, dar blogul meu ma cenzureaza in seara asta :))).

 4. Vero March 8, 2011 - 15:12 Reply

  Am si eu cateva povesti legate de controlori si politisti comunitari. Cateva dintre ele le stii deja 😛
  Si de amuzamentul acestor intamplari, dar si pentru ca nu am luat niciodata amenda chiar daca m-au dat jos din tramvai…continui sa circul fara bilet :))

 5. Oana March 8, 2011 - 17:52 Reply

  As circula si eu fara, pe cuvant, asa de-al naibii! Daca asa se poarta, mai ales la televizor in vazul lumii. Dar stii ca eu nu sunt suficient de descurcareata la faze din astea :))).

 6. Misi March 27, 2011 - 15:00 Reply

  faine ipostaze :))

Leave a Reply