Oana Kovacs

15

Cum înveți?

Da, da, iar mă apuc de dat lecții :)).
Nu pot să mă laud și eu că am stat vreodată zile-n șir sau nopți în șir să-nvăț. Deși în generală, învățătorul nostru ne prevestea o ”carieră” sumbră de liceu și facultate, cu examene și sesiuni înaintea cărora vom sta cu picioarele în apă rece și cana de cafea lângă noi pentru a nu adormi și a fi focusați pe învățat, eu am trecut prin școli ca gâsca prin apă că totdeauna m-am fofilat de la tocit și am căutat cele mai ușoare metode de a învăța.
 Spre norocul meu, dacă ascult ceva interesant, ceva ce îmi place și mă interesează, rețin informația și caut singurică mai mult și mai mult să mă documentez și nu se pune problema să nu rețin. Asta era super ok când profii erau comunicativi, plecam de la școală cu informația.
Dacă aveam de învățat definiții și multă teorie pe o anumită temă îmi schematizam totul și rețineam mult mai ușor așa. Cu cât informația e mai bine structurată și termenii cheie sunt mai ușor de memorat și detaliile fiecăruia prind logică. În plus, un vocabular bogat ajută să povești pe larg despre subiect :).  
Dacă aveam de învățat despre diverse metode și tehnici rețineam poveștile (exemplele folosite) întotdeauna și de acolo era o joacă simplă.
Dacă era un subiect mai special, mă mai documentam pe net să surprind cu ceva nou :D. 
Dacă aveam de învățat date, le asociam cu tot felul de chestii din viața personală, gen data de naștere a mătușii, numărul de telefon a lui X, vârsta mea, vârsta la care am mers undeva etc.  De exemplu, Ștefan cel Mare și-a început domnia în 1457, 14 ani e vârsta de buletin și în 57 e născută mama :)). 
Dacă aveam de învățat formule, mă uitam bine la ele (asta a sunat ciudat) și le rescriam pe foi, ăsta era trucul pe care ni l-a împărtățit profa de chimie din generală. În general, o informație care mi-e frică să nu o uit și o notez, o rețin fără a mai căuta notița.
În liceu, mă simțeam efectiv obligată moral față de colega mea de bancă să învăț la conta și să fiu atentă pentru că ea era foarte atentă și pasionată. Și la lucrări (incredibil de lungi, în sistem de bac) mă plictiseam când ajungeam spre sfârșit și știam că dacă aș ieși tot aș lua un 8-9. Și nu mă lăsa să ies, mă obliga din priviri să stau și să termin fără să fac figuri, ca să iau 10 :))) (știam că nu merg la ISE la facultă așa că n-aveam chef să îmi bat capul că nici media nu-mi folosea). Și apropo de conta, aveam un plan IMENS de conturi care trebuiau știute pe derost cică, sute de conturi din 4 cifre asociate cu denumirile lor, la care evident eu mai asociam ceva ca să le rețin.
La română era cel mai ușor și în liceu și în generală pentru că informațiile mi se păreau incredibil de logice, de exemplu definiția romanului preciza că e o operă literară în proză de mare întindere. Evident că oricine a pus mâna pe un roman știe că e lung și că nu e-n versuri. Și dacă citeam cărțile pe care le făceam la ore, era și mai simplu. Nu am înțeles niciodată de ce majoritatea tocesc comentarii în loc să lectureze cărțile și să fie totul mult mai simplu. Și cu o notă personală :).
Oricum, cea mai simplă, logică și în același timp banală, dar cea mai efectivă mi se pare metoda de a învăța prin joc pe care am experimentat-o la Tineri pentru Tineri când am devenit voluntar și am participat la traininguri pentru asta. După câteva zile de distracție și amuzament continuu eram plină de informații noi. 
  
Voi cum ați învățat? Sau cum învățați și acum? Ce alte trucuri mai există?
Eu citesc acum chestii job related și îmi subliniez pe carte cu un highlither (e a mea, deci îmi permit :D) unele chestii care mi se par interesante, în cazul în care o să am altădată nevoie de info, să găsesc rapid ce mă interesează. 

Comments

Oana • June 10, 2011


Previous Post

Next Post

Comments

 1. INTJ June 10, 2011 - 14:20 Reply

  hmm … la scoala rareori am invatat (in sensul de a te pune si citi pentru a memora). in schimb am fost (aproape) intotdeauna atent in timpul orelor … retinand astfel destul pentru un 8 acolo. daca (din vari motive) vroiam nota mai mare, eventual mai reciteam in fuga lectia … si asa avem 10-le asigurat. la mate si fizica … faceam probleme de fun (see definition for geek) cand n-aveam ce citi.

  ca idee generala, de cand ma stiu am sintetizat informatia … deoarece nu vad sensul memorarii pe termen lung. memorare pe termen scurt, de ex. examen auto, e ok (daca-i musai nici nu-i greu!) … da' mai important mi s-a parut sa retin implicatiile ignorarii semnului de circulatie, nu reactia pavloviana la vederea sa.

  am citit si eu despre diferitele metode de a invata … da' eu parcurg mereu in minte un fel de b-tree inainte de a ajunge la o/orice concluzie sau un/orice raspuns … diferenta fiind ca mai degraba tin minte acel 1457 fiindca-i "frumos", nu pentru ca l-am asociat cu alte referinte concrete. am incercat candva si varianta descrisa de tine … da' in cazul meu rezultatele au fost cu mult sub cele actuale si asa am renuntat sa mai incerc alte metode.

 2. ioanamiroiu June 10, 2011 - 14:25 Reply

  Ce m-ai nimerit cu articolul ăsta. Tocmai vin de la o tură de învăţat, am terminat-o cu Ion :)) În clasa a opta am învăţat comentarii: cea mai proastă decizie pe care am putut-o lua vreodată.În liceu am învăţat să învăţ la română, nu mai concep să tocesc eseuri, pentru că e mult mai simplu, mai logic şi mai sănătos să înveţi elementele importante pe care apoi să le poţi structura singur într-un eseu.
  Am o colegă care a numărat posibilităţile de eseuri care ne pot pica la bac, cică-s 49 şi plănuieşte să le înveţe. Spor îi urez :)))

  Apropo de Ştefan cel Mare, profa de istorie din generală ne-a dat un pont ca să învăţăm anii de domnie: a domnit 7 minute, de la 14:57 la 15:04 🙂

  În orice caz, e important să găseşti metoda cea mai eficientă pentru tine, doar pentru că eu am învăţat cu minutele lui Ştefănel. nu înseamnă că oricine poate 😀

 3. Amiuţa June 10, 2011 - 15:41 Reply

  Eu invatam cam ca tine… tot asa, fara sa fiu o mare amatoare de toceala, cautam tot felul de "tertipuri" pentru a retine mai usor. Nu mi-a placut teoria, dar as fi stat ore in sir la rezolvat probleme. In ceea ce priveste comentariile, perfect de acord cu tine – cel mai bine e sa citesti cartea, si sa dai o nota personala comentariului, sa interpretezi opera intr-un mod personal si unic.

 4. Sălcudean Oana June 10, 2011 - 15:42 Reply

  Eu învăţ "cu carioca pe hârtie", în sensul că dacă nu am markerele mele colorate la îndemână, nu mai reuşesc nimic. Uneori mai rescriu o informaţie de câteva ori până ajung să mă minunez că rezultatul final e acelaşi, dar exprimat LOGIC! Cât despre cititul cărţilor sau al comentariilor, nu înţeleg ce-o fi atât de greu pentru unii să pună mâna pe carte. De exemplu, eu am peste o săptămână un examen cu 40 de subiecte posibile (din 5 cărţi), şi sunt singura relaxată, pentru că le-am citit! :))

 5. Oana June 10, 2011 - 16:12 Reply

  INTJ, pe mine fizica și chimia mă omorau :D. Cât despre b-tree, la așa ceva mă referam cu ”schița”, am învățat un termen nou azi, perfect.
  Ioana, nici eu nu o să înțeleg veci cum pot unii să învețe zeci de comentarii. De fiecare dată când vorbesc cu cineva care face asta încep să mă gândesc că defapt eu am probleme. De memorie! :))
  Deci minutele lui Ștefan – geniale! Nu m-aș fi gândit.
  Amiuța, eu aș fi stat ore în șir să citesc și să comentez cărți, nu m-ar fi deranjat. Ce m-a enervat foarte tare la școală a fost că eram taxată dacă nu eram ”pe felie” cu comentariile din carte. Adică dacă ziceam că nu îmi place Eminescu și nu cred că el a vrut să zică X lucru în nu știu ce poezie, profei i se părea că fac un sacrilegiu :)).
  Oana, acuma când citesc și eu efectiv pentru mine, tot cu markerele lângă mine îs. Mi se pare că toți autorii bat câmpii, ar putea exprima ideile lor în 25% din spațiul ăla de carte. Dar dă bine să iasă la număr, să fie muuuuuuuuuulte pagini.

 6. iri June 10, 2011 - 19:01 Reply

  eu trebuie fie sa scriu, fie sa aud ce invat. ori scriu informatia respectiva de cateva ori, ori o repet ca pe un discurs, asa, frumos, cu intonatie si tot tacamul :d

 7. Oana June 10, 2011 - 19:16 Reply

  Iri, eu așa fac când mă pregătesc de vreo prezentare. Și mă și cronometrez :)).

 8. Amiuţa June 11, 2011 - 05:02 Reply

  Am auzit de multi profesori de romana (si aici o includ si pe a mea, din liceu) care considerau orice abatere de la comentariile obisnuite a fi un sacrilegiu fata de Eminescu. Cine stie cum le indoctrineaza? 😛

 9. Oana June 11, 2011 - 10:00 Reply

  Amiuța, cred că sistemul e de vină – ar trebui să fim toți la fel și abaterile să fie sancționate. Cel puțin așa zicea o profă de a mea foarte faină din liceu, că ea făcuse școala în comunism și toți trebuiau să fie la fel, inclusiv la aspect și la ce spuneau. O mare de copii identici, fără personalitate, ea singură a spus că pentru orice inițiativă ”ne tăiau aripile”.
  Well, obiceiul a rămas și după 89, profesoara mea de română din liceu era foarte rigidă, nu ne lăsa să batem câmpii cu comentariile când era să ne dea notă. Foarte rar, mai aveam discuții libere (și eu aveam MULTE de zis) și atunci mă lăsa ”să-mi fac numărul” că știa că dacă nu-mi permite, îi pun întrebări care o vor pune în dificultate (și la unele chiar nu avea răspuns pentru că, din punctul meu de vedere, ea nu era suficient de pregătită pentru ceea ce ar fi trebuit să ne învețe). Dar discuțiile astea erau rare, cum am zis, și nu contau la notare, indiferent cu ce idei excepționale am fi venit noi sau ce viziuni deosebite asupra cărților am fi avut.

 10. Amiuţa June 11, 2011 - 18:50 Reply

  De-acord in ce priveste uniformizarea in timpul comunismului.
  Insa, daca facem o comparatie cu alti profesori "contemporani", parca n-as alege unii care nu stiu sa scrie corect gramatical fata de altul care macar are ce sa te invete, chiar daca e rigid. Din pacate, nu traim intr-o lume ideala, in care profesorii pun sufletul si umarul la formarea noastra ca oameni; nu vor sa incurajeze talentele deosebite, ci doar sa mai treaca inca o zi, inca o teza, inca un examen, inca un an… Apatici si goi. Parerea mea.

 11. Amiuţa June 11, 2011 - 18:52 Reply

  Scuza-mi exprimarea haotica; am recitit comentariul…
  Am avut o zi groaznica, in care mi-a cazut o placa de la dulap peste laba piciorului, si in care am facut un cucui pe frunte (dinastea am mai avut vreo 2 in total, de cand mama m-a facut)… Si, ca de obicei, aberez si plictisesc cu detalii…
  In sfarsit, scuza-mi dezacordurile, de data asta macar. 😛

 12. Oana June 11, 2011 - 19:38 Reply

  Amiuța, auch, se pare că nu a fost cea mai bună zi a ta. Să te faci bine rapid.
  Am înțeles ce ai vrut să zici :), ai dreptate cu cei care nu vorbesc corect, dar tind să cred că erau și atunci din-ăia, că și eu aveam profi care nu vorbeau corect :D.

 13. Amiuţa June 12, 2011 - 07:52 Reply

  Multumesc. Deja ma simt mai bine, dar am facut o batatura care sangereaza. Se pare ca astrele nu tin cu mine zilele astea. :)))))))

  Eu nu am avut profesori analfabeti, insa nu neg faptul ca exista sau au existat.

 14. sibiu June 13, 2011 - 14:53 Reply

  citesc cu 1 zi inainte si repet cu 3 ore inainte de examen, e suficient pentru un 7, chiar 8 daca e profu mai k lumea 🙂

 15. Oana June 13, 2011 - 15:00 Reply

  Sibiu, imi plac metodele astea rapide.

Leave a Reply