Oana Kovacs

12

Cum capeţi experienţă?

Cum stăteam leşinată aseară uitându-mă la ultimul episod apărut din Grey’s Anatomy, am observat că toată lumea (nu doar noi românii) se loveşte de o problemă – acumularea de experienţă. 
În serial, una din doctoriţe are de făcut o operaţie pentru prima dată în viaţa ei. Ca un făcut, pacientul o întreabă care e rata ei de succes. Ăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăă, what? A fost sinceră şi a recunoscut că este prima ei operaţie, dar a avut un sprijin extrem de important, doctorul care urma să o asiste i-a lăudat skillurile şi l-a liniştit pe pacient spunându-i că are parte de un medic foarte bun şi apoi rata de succes a ei va fi 100%. Frumos, nu?
Nu ştiu câţi dintre voi aţi beneficiat de un asemenea sprijin în formarea profesională, eu una am avut ceva sprijin pentru că am avut noroc să dau de oameni care mi-au întins o mână de ajutor şi pentru că am muncit şi eu pe nimic. MULT :D.
În condiţiile în care toţi vor să angajeze oameni competenţi, cu experienţă, dar nimeni nu doreşte să angajeze tineri la început de drum (ca să-şi facă experienţă), care ar fi calea cea bună?
Voi, cei care sunteţi acum în câmpul muncii, cum aţi procedat?

Comments

Oana • October 3, 2011


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Miştotică October 3, 2011 - 22:40 Reply

  Cred că aş putea scrie un roman despre cum m-am lovit eu de lipsa experienţei şi cum am ajuns să arunc o facultate pe geam.
  Offtopic: Nu te-ai plictisit de serialul ăla? Eu de la sezonul 5 am renunţat să-l mai urmăresc.

 2. INTJ October 4, 2011 - 05:40 Reply

  "nimeni nu doreşte să angajeze tineri la început de drum (ca să-şi facă experienţă)" … probabil pentru ca s-au lovit de multi "guristi" (adica multi care zic ca vor sa invete si sa acumuleze experienta … pana se vad angajati) … sau de multi care nici macar partea teoretica n-o stapanesc.

  personal am auzit prea multi spunand "vreau sa invat" … pana cand a venit vorba s-o si faca … ca atunci brusc le-a trecut cheful si nici timp nu mai aveau.

  in plus, mai e si vorba de bani … ca prea putini sunt dispusi sa fie renumerati conform muncii depuse si nu conform hartiilor care le prezinta. degeaba ai 'spe hartii si cunostiinte teoretice … daca practic nu aduci beneficii firmei, nu te poti astepta la multi bani (pentru ca implicit firma face-n cazul ala o afacere "bulgareasca").

  mai departe, ca angajator nu-ti convine sa investesti in cineva care poate oricand pleca din firma (dupa ce a acumulat experienta pe banii tai, vezi "afacere bulgareasca"). daca guvernu' isi permite sa finanteze noi si noi generatii de studenti care dispar in strainatate dupa terminarea studiilor … firmele, pe langa faptul ca n-au sursele de venituri de care dispune guvernul, mai trebuie sa si concureze cu alte firme (inclusiv pentru forta de munca).

  n-am inventat noi mersul pe jos … da' "geniile" nascute pe plaiurile mioritice se fac ca nu vad pe altii mergand (de ex. Google cu "80%-20%", firmele japoneze cu ritualurile zilnice pentru angajati, corporatiile vestice cu tot felul de "get-together-like-a-family", etc.).

 3. hapi2233 October 4, 2011 - 10:46 Reply

  Am facut practica in timpul facultatii pe la diverse organizatii de presa.In plus am avut mereu inclinatii literare ca o compensatie a faptului ca eram "bota" la matematica 🙂 Asadar nu a fost o problema reala experienta atunci cand am terminat facultatea -in domeniul comunicarii

 4. Monica October 4, 2011 - 11:52 Reply

  eu am muncit mereu. nu m-am gandit ce. am muncit.
  am facut terapie abba.
  am fost voluntar la un centru pt copii si mame singure.
  am scris.
  am facut radio.
  am fost casier.
  am fost operator call-center.
  sunt educatoare.
  pe multe le-am facut ca si voluntar.
  nu-mi pare rau. nu regret.
  cred ca totul tine de munca si de bun simt:)

 5. Amiuţa October 4, 2011 - 14:17 Reply

  Singura chestie care m-a ajutat (la un moment dat) a fost o scrisoare de intentie "data naibii". 😀

 6. Diana October 4, 2011 - 20:00 Reply

  În cazul meu soluția au fost stagiile de practică pe timpul verii și realizarea licenței în cadrul unui concurs oferit de o firmă.

 7. andrei October 4, 2011 - 22:31 Reply

  sunt in campul muncii de aproximativ 5 ani. In astia 5 ani am avut, din pacate (spun din pacate pentru ca din cauza crizei a trebuit sa imi caut alt job) 3 locuri de munca.
  Niciodata nu m-am lovit de problema lipsei experientei, pentru ca am muncit mult, am dovedit oamenilor ca sunt serios, si astfel m-au putut recomanda altor persoane.
  Cred ca pentru a nu te lovi de problema experientei trebuie sa muncesti in domeniul in care ai urmat scoala (indiferent ca e scoala profesioana, liceu sau facultate). Am o gramada de fosti colegi, care dupa terminarea facultatii s-au angajat in supermarketuri sau mai stiu eu ce alte joburi care nu au nici in clin, nici in maneca cu meseria invatata pe bancile faculatii. Acesti colegi ma tot roaga sa ii ajut sa se angajeze, dar din pacate nu pot pentru ca la 2 ani dupa terminarea facultatii, experienta lor este 0.
  Deci..secretul este: daca ai ales sa urmezi o scoala…urmeaz-o pana la pensie…
  Monica spunea mai sus ca a lucrat intro multime de locuri…daca continua sa le tot schimbe nu va avansa niciodata, iar peste 2-3 ani va incepe sa planga ca are salariul mic, si ca patronii sunt naspa…
  Peste tot pe unde am lucrat (2/3 din firmele in care am lucrat au fost cele mai mari din Timisoara pe domeniul proiectarii si executiei) am inceput de jos.
  Aveam chiar o vorba pentru noii angajati…3 luni stai la xerox, 2 la fax, si abia apoi ti se incredinteaza lucrurile cu adevarat importante…toti am trecut prin asta…OF….iar m-am abatut de la subiect.
  "nimeni nu doreşte să angajeze tineri la început de drum (ca să-şi facă experienţă)" nu e adevarat…multi patroni vor oameni fara experienta pentru ca au posibilitatea de a-i forma cum vor ei. Stiu n astfel de cazuri, in care la interviu, lipsa experientei erau un atuu…suna ciudat dar asa este…

 8. Oana October 5, 2011 - 07:59 Reply

  Mistotica, trist cu facultatea. La Grey's inca ma uit :D.
  INTJ, adevarat, multi nu vor sa invete si fac figuri, deci zero experienta.
  Hapi, si eu tot cu scrisul :D.
  Monica, cv-ul tau seamana tare cu al meu :D.
  Amiuta, cu asa ceva inca n-am dat pe spate pe nimeni.
  Diana, si eu am avut noroc ca mi-am facut licenta intr-un ONG unde am facut voluntariat si chiar a fost o experienta faina.
  Andrei, adevarat si asta ca multi vor sa-si formze angajatii, doar ca pe joburile unde sunt sute de aplicanti apar pretentiile.

 9. Diana October 6, 2011 - 17:49 Reply

  La mine fiind firmă, s-a finalizat și cu o angajare reușită. 😀 Spre bucuria mea.

 10. Oana October 6, 2011 - 22:52 Reply

  Diana, la tine e un caz fericit. Si o prietena de-a mea a primit propunere de job dupa p practica de 3 luni.

 11. sitebook live October 12, 2011 - 18:56 Reply

  Eu unul pe posturile pe care am lucrat de gestionar,contabil,economist am primit anumite indrumari din partea sefilor si a colegilor ceea ce este normal pentru ca nu poti incepe lucrul la servici fara sa stii ce ai de facut fara sa stii cum au fost facute pana acum…Am deja 5 ani lucrati in domeniile acestea si de fiecare data cand mi se cere sau mi s-a cerut ajutorul l-am acordat cu placere…Iar in ceea ce priveste tineretul lipsit de experienta,eu zic ca sunt o resursa a tarii care dak este valorificata cum trebuie se poate realiza mai mult la nivel de societate si de tara…burtosii din parlament si pilosii ar trebui sa stea acasa

 12. Oana October 12, 2011 - 20:32 Reply

  Burtosii sa mearga acasa la nani. Pilosii sa mai invete :D.

Leave a Reply