Oana Kovacs

10

“Copilul lui Noe” de Eric Emmanuel Schmitt

Cartea asta cred că a fost cea mai frumoasă dintre cele citite de mine anul ăsta. Am luat-o de la Schimb de Cărți pentru că suna tare interesant ce povestea ceilalți care au citit-o.

Cartea e povestea lui Joseph, un copilaș evreu, pe care părinții sunt nevoiți să îl abandoneze pentru a-i asigura supraviețuirea. El ajunge în grija părintelui Pons, un preot catolic care, ajutat de o farmacistă atee, salvează o mulțume de copii evrei. Joseph locuiește alături de părintele Pons până la sfârșitul războiului, când află că părinții lui trăiesc și aceștia vin după el.

 Mi-a plăcut incredibil de mult părintele Pons. Mie :). Omul era incredibil de deschis și înțelegător – colabora cu o atee și se străduia să învețe un copil evreu ebraica și cutumele religiei lui. Am mari dubii că aș putea întâlni o asemenea persoană în realitate…

Revenit la carte per ansamblu, povestea e relativ simplă și destul de scurtă, dar unele scene sunt incredibil de dureroase. ”Copilul lui Noe” arată o față a războiului și a foametei de care noi nu ne-am lovit niciodată. Un război în care oamenii nu au ce mânca și se ascund pentru a nu fi deportați sau omorâți. Evident, la una din faze, am bocit, nu vă spun la care. Cartea merită citită. E scurtă și se și citește repede și din câte am văzut nici nu costă foarte mult, am impresia că e până în 15 lei.

Acum aș fi curioasă să mai citesc și alte cărți de Eric Emmanuel Schmitt.

Comments

Oana • February 15, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Maya February 15, 2012 - 08:33 Reply

  Mna, si eu ma pregateam sa citesc Oscar si Tanti Roz. O am de ceva timp (in format electronic), dar abia acum i-a venit randul.E scurta si numa` buna de citit intre doua carti din campania vALLuntar:)

  • Oana February 15, 2012 - 09:14 Reply

   Maya, se poate sa o primesc si eu? 🙂
   P.S. Si eu astept cu nerabdare a doua carte ALL.

 2. Nicoleta February 15, 2012 - 10:22 Reply

  Frumoasa recenzie Oana, alte carti bune de citit sunt : Oscar si Tanti Roz, Cea mai frumoasa carte, Secta Egoistilor, Domnul Ibrahim si florile din Coran….este intr-adevar un scriitor francez foarte bun.

  • Oana February 15, 2012 - 13:57 Reply

   Nicoleta, tocmai am primit de la Maya – Oscar si tanti Roz :). Abia astept sa o citesc. Multumesc de recomandari.

 3. Andra February 15, 2012 - 18:05 Reply

  eu una nu cred ca as putea sa citesc o carte despre razboi…

  • Oana February 15, 2012 - 20:59 Reply

   Eu cred ca asta ti-ar placea, e tare sensibila. In plus, descrie tot din perspectiva unui copil de vreo 8 ani care nu realizeaza gravitatea celor ce se intampla in jurul lui.

 4. Blogroll « Locul de Parcare al Grijilor şi al Bucuriilor
 5. Giulia February 17, 2012 - 08:08 Reply

  hmm… suna bine. Sa citsti Calea Vacaresti, este scrisa de un evreu, despre evreii din Bucuresti de prin 1913. Jur, aproapre am plans…daca nu o gasesti, ti-o pot imprumuta

  • Oana February 17, 2012 - 08:49 Reply

   Notat. Merci! 🙂

 6. Topul cărților din 2012 | Oana Kovacs

Leave a Reply