Oana Kovacs

4

Copilăria mea vs. copilăria altora

Câteodată am impresia că mă despart câteva lumi de cei care au copilărit la 10 kilometri distanță. Spun asta pentru că Alex, prietenul meu, a crescut într-unul din satele ”satelit” ale Timișoarei (la nici măcar 10 kilometri de locul în care m-am născut și-am crescut eu), și totuși avem amintiri extrem de diferite din copilărie.

În timp ce eu am fost hiper-protejată să nu pățesc ceva și nici nu avut mari realizări, el poate povesti cum a venit în miezul iernii ud leoarcă acasă pentru că s-a dat pe gheață și gheața s-a spart. Maică-mea m-ar fi strâns de gât, lui nu i-a făcut nimic maică-sa și povestește și ea amuzată de asta. Și uite că a supraviețuit și e un adult (destul de :D) responsabil.

În timp ce eu citeam de zor și mă delectam cu povești, el a încercat toate sporturile și jocurile existente posibile care se puteau încerca cu o recuzită relativ restrânsă. Și-a făcut praștii, și-a rupt mâini, s-a urcat prin pomi. Maică-mea ar fi făcut cu inima dacă-mi rupeam mâna, el a supraviețuit și după fracturi. Și părinții lui. :))

La școala la care am învățat eu era strict interzis comerțul de orice fel, iar el îmi povestea ieri amuzat cum copiii aduceau cocoșei de zahăr ars de vânzare pentru că făceau mamele lor acasă.

cocosei-de-zahar-ars

sursă foto

Cum tot mă numea ”un mic MacGyver”, am aflat că acest domn MacGyver era vedeta unui serial de pe TVR1. Noi, copiii crescuți la bloc, ne uitam la Saved by the Bell.

În liceu, el a fost în tabără 10 zile cu cortul pe munte și i-a plăcut, eu am reacționat prost la trei zile fără apă caldă la un hotel din Herculane.

Acum, el încearcă să mă convingă să-ncerc să schiez (mie mi-e fricăăăăăăăăă), iar eu îl duc la concerte Teo Milea.

Tot am citit despre feluritele moduri de părințenie în ultima vreme și am văzut cum își sar unele mame la jugulară pentru mărunțișuri. Și uitându-mă la noi, și la satul care ne-a crescut (îmi place tare mult expresia It takes a village to raise a child) cred că totuși o să ajungă ok cam toți copiii ai căror părinți se implică în educația lor și-și dau interesul să îi crească bine (prin diverse metode cu care sunt de acord mai mult sau mai puțin).

Comments

Oana • March 4, 2015


Previous Post

Next Post

Comments

 1. addicted March 4, 2015 - 09:05 Reply

  Doamne, cocoseii de zahar ars!!! Nu vrei sa stii cate amintiri mi-ai starnit.
  Cocosei de zahar ars cumparam in fiecare dimineata(negresit!). in drum spre scoala. Ce-mi mai placeau…

  • Oana March 4, 2015 - 09:54 Reply

   Eu ii tin minte din parcul copiilor, in rest nu prea ma loveam de ei. 🙂

 2. Ioana March 4, 2015 - 13:18 Reply

  Si mie mi-a plăcut Saved by the Bell. Știi de unde vine expresia ? eu m-am crucit când am auzit 🙂
  http://ioanaspune.blogspot.ro/2015/02/salvati-de-clopotel.html

  • Oana March 4, 2015 - 13:49 Reply

   Da, da, stiam. Sinistru.

Leave a Reply