Oana Kovacs

18

Cuvintele care dor

 sursă foto

Cei care citesc de ceva timp blogul știu că eu îs de părere că prin mijloacele de transport în comun îs cele mai mari șanse de a auzi chestii interesante, pentru că acolo se pot observa n stereotipuri ale societății noastre. Dacă de obicei mă amuz maxim de ce aud în tramvai, azi tot la maxim am simțit dialogul din spatele meu.

În spatele meu erau doi băieți, cam la 10 ani, iar la una din stații a urcat mama unuia din ei. Celălalt a salut respectuos și serios și a zbughit-o, dar fiul a rămas. Și a început potopul: ”De ce nu ești acasă la ora asta? Ce am discutat noi? La ce oră trebuia să fii acasă? Nu mă asculți? Nu mă respecți? Trebuie să faci ce zic eu! Ce ai făcut la mate? La română? La engleză? Sigur ai știut tot? La ce ai teste? Ai proiecte? Sigur nu ai proiecte? Nu mă minți? De ce s-a dat colegul tău jos acolo?” etc. Apoi avalanșa a continuat cu ”Trebuie să mă asculți, să fac tot ce zic eu, eu sunt mama. Tu nu faci nimic de caoul tău. Treci acasă și înveți, faci teme, faci proiecte, scrii. Eu decid. Tu să mă respecți!”

Evident că tot tramvaiul a auzit discuția asta, copilul abia mai vorbea, că îl podidea plânsul și mama continua, nesatisfăcută. Când a terminat, a tăcut. Nicio vorbă bună. Nicio întrebare legată de el și nu de școală sau de respectul pe care e obligat să i-l arate…

Nu știu pe voi, dar pe mine discuția m-a întristat maxim.

Comments

Oana • February 17, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Cealaltă Ancuţă February 17, 2012 - 09:01 Reply

  Eu pe oamenii ăștia i-aș lega în pielea goală de-un stâlp și i-aș lăsa acolo 2 zile să vadă și ei ce-i umilința… Și-apoi să se mai urle în public la copii.

 2. Cealaltă Ancuţă February 17, 2012 - 09:01 Reply

  Bine, de aceeași părere sunt și în privința cuplurilor sau oamenilor în general care fac scene prin autobuz, baruri,etc.

  • Oana February 17, 2012 - 09:12 Reply

   Da, rufele se spală în familie. Oricum comportamentul ei ar fi același și ar fi la fel de trist pentru bietul copil dacă ar face asta acasă…

 3. Mihaela Alexandrescu February 17, 2012 - 09:03 Reply

  Ca sa conduci o masina iti trebuie permis, ca sa te angajezi undeva iti trebuie diploma. De ce ca sa faci copii nu iti trebuie nici permis, nici diploma nici minte si nici suflet? De ce oamenii sunt lasati in prostie sa faca copii fara sa li se ceara cont pentru felul in care ii nenorocesc (fizic si psihic). N-ar trebui sa existe vreun interviu si niste teste inainte de a te angaja in meseria de parinte?

  • Oana February 17, 2012 - 09:13 Reply

   Ar fi utopic :).

 4. Fumatorul Vesel February 17, 2012 - 11:24 Reply

  zice ceva ancuta acolo sunt de acord cu ea, cat desrpre respect acesta trebuie castigat nu impus !!

 5. aA February 17, 2012 - 11:36 Reply

  de e partea cealalta a baricadei, ca parinte cu experienta (nu neparat detinator de carnet)corect e sa nu judeci ce ai vazut. nu stii cate avea femeia aia pe cap, un barbat care nu o ajuta la nimic, vreun parinte bolnav, serviciu stresant si la final un copil care abia asteapta sa nu fie atenta ca sa sara din schema. n-am spus ca nu sunt si parinti teroristi, dar hai sa recunoastem cati dintre noi au invatat de drag si cati doar ca sa nu-i mai auzim pe “cei batrani” tocandu-ne la creieri?

  • Miştotică February 17, 2012 - 13:31 Reply

   Foarte bine punctat!

  • Oana February 17, 2012 - 14:06 Reply

   aA, stiu, crede-ma ca m-am gandit si la asta. La faptul ca pruncul o fi un mic derbedeu in devenire :)). Si totusi, crezi ca umilirea asta si tipatul in tramvai la el e solutia? Din pacate, nu il toca la creieri, ci efectiv il umilea si facea tot posibilul sa arate cine-i ea. Tocmai pentru ca am auzit si vazut am scris, stiu ca e greu de redat in scris exact cum a fost, dar e o situatie pe care rar o intalnesc (sper sa nu mai vad in veci asa ceva) si efectiv mi-era mila de copil si alti oameni din tramvai se uitau cu mila la el…

   • aA February 17, 2012 - 21:49 Reply

    stii ma gandesc adesea ca poate si eu imi terorizam copilul asa in clasele mici, desigur nu in public, iar cand faceam lectii ma stia toata zona 😀 probabil femeia era obsedata sa detina controlul. e o atmosfera de completa debandada in scoli acum , profesorii nu au nici un pic de control asupra elevilor, iar astia mici fac tot ce le trece prin cap.
    poate a inceput cu partea nasoala, morala si cand ajungea acasa urmau vorbele bune.

    • Oana February 18, 2012 - 01:38 Reply

     Posibil ;-).

 6. Mâzgălica February 17, 2012 - 15:30 Reply

  Uof, ce mă enervează părinții ăștia care nu țin cont de sentimentele copilului, care trebuie să-și arate ei superioaritate oriunde și oricând…:(
  Probabil mama respectivă a fost crescută la fel.

  • Oana February 17, 2012 - 17:14 Reply

   Mazgalica, asta m-am gandit si eu. Ma durea pe mine ca in mai bine de jumate de ora nu i-a spus o vorba buna, desi il vedea dupa o zi de lucru lunga, in care ar trebui, teoretic, sa ne bucuram la vederea celor dragi.

 7. Roșcata February 18, 2012 - 19:06 Reply

  Putea astepta macar sa ajunga acasa si sa vorbeasca cu el, nu sa urle. Nu stiu cum vor ei respect atunci cand nu il ofera :(.

  • Oana February 18, 2012 - 19:20 Reply

   Exact.

 8. Giulia February 21, 2012 - 08:10 Reply

  imi este atat de mila de bietii copii, pentru ca ei nu au nici un cuvant de spus, niciodata. Si parintii sunt vinovati pentru educatia pe care o primeste un copli, daca el devine derbedeu sau nu. Are si anturajul o vina, dar daca tu stai cu el si ii explici ca nu este bine asa, poate ca te asculta si invata ceva. Un copil nu trebuie crescut cu frica de parinte, pentru ca atunci cand o sa fie mare o sa plecede langa ei, probabil o sa ii urasca. Copilul are nevoie de un exemplu in viata, unul bun si daca parintii sunt plecati putin cu vaca sa aiba de ce se agata.

 9. AD Miller – Snowdrops « In jurul Kadiei
 10. AD Miller – Snowdrops | In jurul Kadiei

Leave a Reply