Oana Kovacs

10

Citirea la rece

 citirea-la-rece-cold-readingsursă foto

Nu vă fie teamă, postarea asta nu-i despre cărți. Doar despre naivitate, și asta sigur vă interesează pe toți cei care aterizați aici. Fie să vă vindecați de ea, fie să o folosiți ca să-i prindeți în capcană pe alții cu ajutorul ei.

Citirea la rece se referă la ”ghicirea” unor date despre persoane necunoscute. Mai precis, dacă mergeți la ghicitoare, medium sau vrăjitoare, aflați că singuri aruncați bani pe geam că le serviți pe tavă informațiile despre voi. Prin citirea la rece, subiectului i se bagă sub nas o informație care pare a avea legătură cu viața lui, dar e de fapt foarte vagă și s-ar potrivi aproape oricui.

Ai pe cineva apropiat care te-a supărat recent.

Subiectul, fraier, zice: Da, fratele meu. Fără să-i dea prin cap că orice om are pe cineva care l-a supărat recent. Și mediumul insistă și prin manipulare stoarce informații:

V-ați certat de la ceva important pentru unul din voi.

Și subiectul plusează, uimit de capacitățile persoanei care ghicește: Da, de la bani.

După care urmează o previziune clasică: Cearta asta o să se termine prost pentru unul din voi.

D’oh, nu-i trebuie nimănui două facultăți ca să se prindă cât de vagă e fraza asta, nu? E evident că de la bani lumea se ceartă mult și des și întotdeauna unul iese șifonat din scandal, fie cel care dă banii și nu-i mai vede, fie cel căreia i se refuză diverse împrumuturi. Omul care ghicește nu menționează cine va sfârși supărat în urma certei.

În momentul în care mediumul îl prinde pe naiv cu informațiile oferite la rece, subiectul se destinde. Și arată prin gesturi non-verbale tot ce ezită prin cuvinte. Fie confirmă propozițiile abia începute ale celui ce-i ghicește, fie le infirmă prin faptul că se încruntă, fie tonul cu care răspunde îi dezvăluie sentimentele. În momentul ăla e prins și citirea începe să se facă la cald, pentru că există deja încredere și fără să vrea, subiectul dă mai multe informații decât crede.

Joseph Bell, cel pe care se bazează personajul arhi-cunoscut Sherlock Holmes, a fost un extraordinar cititor la rece pentru că era atent la detalii și știa să facă deducții. Practic, ăsta e tot secretul. Combinația de atenție, șarm și manipulare e periculoasă pentru naivi, așa că luați aminte. Dacă nu credeți ce am scris eu căutați pe Google cold reading.

Și-un exemplu simpatic, clar și basic pentru vorbitorii de engleză care se pot gândi la oameni celebri pe plan internațional sau personaje din cărți cunoscute: http://en.akinator.com/.

Deci, mai dați bani ca să vi se ghicească viitorul? 🙂 Sau luați bani? (Aici aveți niște tips and tricks de făcut cold reading – cu plăcere :D.)

Comments

Oana • February 27, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Mediatorul February 27, 2013 - 11:12 Reply

  Mersul la ghicitoare și înșelătoria se bazează și pe starea emoțională a celui care apelează la aceste servicii. De obicei, persoanele înșelate sunt „conduse” de emoțiile puternice care-i animă, lăsând oarecum în planul secund rațiunea și logica. Și tot în acest registru îți recomand filmul „Red Lights” cu de Niro. 🙂

  • Oana February 27, 2013 - 12:21 Reply

   Si abia asteapta sa auda ceva care sa ii convinga. 🙂
   Merci de recomandare.

 2. Bloooo February 27, 2013 - 15:47 Reply

  Omg, sunt profund impresionata de Akinator. A ghicit dupa 4 intrebari ca ma gandesc la cineva din Vampire Diaries =)) This is fun.

  • Oana February 27, 2013 - 16:16 Reply

   Eu m-am jucat de zeci de ori cu el si cu mandrie ma laud ca aseara l-am bautut pentru prima data :D.
   Dupa patru incercari esuate de a ghici i-am dezvaluit eu lui ca ma gandeam la Sofia Tolstaia, ca el nu o avea in baza de date.

   • Bloooo February 27, 2013 - 22:25 Reply

    Yay, felicitari 😀

    • Oana February 27, 2013 - 22:52 Reply

     Thank you, thank you! 😀

 3. Savoir Faire February 27, 2013 - 16:17 Reply

  Hmm,putine comentarii !
  Am senzatia ca multi cititori refuza sa lase comentariu pentru ca se regasesc in postare si se rusineaza, deci se pare ca ai atins un punct sensibil in inimioara subiectului credul.
  Oricum, trecand peste aspectul asta, eu ma intreb totusi de ce se numesc “clarvazatori” ?!
  Poate pentru ca au vederea clara 😆

  • Oana February 27, 2013 - 16:18 Reply

   Pana acum nu am intalnit niciunul, dar daca am sa intalnesc vreunul cu ochelari am sa ii atrag atentia. 😉

 4. olivia February 27, 2013 - 20:10 Reply

  :))Ce fain e joculetul!

  • Oana February 27, 2013 - 21:44 Reply

   Pe asta de la Vero il stiu :)).

Leave a Reply