Oana Kovacs

5

Centrul de prezentare al fermei de bivoli Pecica (Muzeul digital)

Nici nu apucase să mi se stingă focul care-mi ieșea pe urechi când am scris de obiectivul turistic din județul Arad care face vâlvă în arhitectură, că o prietenă m-a și pus în contact cu Claudiu Ionescu, capul răutăților, care a ajuns cunoscut peste tot în lumea datorită acestei clădiri. Așadar, am vorbit cu arhitectul, iar el mi-a dat numele persoanei de contact de la Ferma de bivoli din Pecica – doamna Marinela Petran, precum și un număr de telefon la care poate fi contactată pentru detalii – 0731.031.706. Am sunat-o, deci, pe doamna Petran, care mi-a spus că putem vizita ferma și duminica, mi-a explicat cum ajungem și am stabilit să ne vedem pentru a povesti mai mult – muream de curiozitate să aflu de ce nu e promovată mai agresiv, de ce doarme specialistul în marketing în papuci, de ce nu am găsit site-ul etc.

Duminică la ora 3 eram în Pecica, am găsit și ferma destul de ușor – venind de la Timișoara, pe drumul principal apare la un moment dat pe stânga un drum mai lat (în dreapta e un supermarket) și un panou Regio (cu detalii despre lucrările care se fac în zonă). Se face stânga acolo, se merge până în dreptul bisericii catolice (să fie vreun kilometru – doi?) – biserica fiind așezată pe dreapta, iar în dreptul acesteia se face la stânga iar, pe un drum neasfaltat. De acolo se și vede ferma de bivoli, sunt doar câteva sute de metri până la ea.

Centru de prezentare al fermei de bivoli Pecica sau Muzeu digital?

DSCN4710-001

DSCN4708-001

DSCN4706-001

Clădirea eco care adăpostește Centrul de prezentare al fermei de bivoli Pecica – se poate urca pe ea

După ce am dat de doamna Petran, am fost informați din capul locului despre denumirea obiectivului. Proiectul a fost denumit muzeu digital, însă practic e un centru de prezentare al fermei. Nu știu care sunt așteptările de la un muzeu digital, însă în această clădire veți găsi câteva calculatoare imense – de pe care se poate accesa internetul (deci și vizita virtual muzee de prin lume) și pe care se pot juca niște joculețe simple și educative (după care am auzit că se dau în vânt copiii), o bicicletă statică – care prezintă pe un ecran parcurgerea unui traseu în funcție de viteza cu care se pedalează – deocamdată singura filmare e… aeriană, o tabletă (era la încărcat când am vizitat noi, dar poate fi folosită șezând în scaunul – să-i zic scaun? – acela alb) și un cuptor de pâine de Pecica – care poate fi folosit.

IMG_20140413_155644

Joc cu legume și fructe pentru copii – aceștia trebuie să învețe să le deosebească punându-le pe farfurii separate

IMG_20140413_154848

Joc cu animale – copiii trebuie să deosebească animalele de la fermă de cele sălbatice

IMG_20140413_152325-001

Bicicleta – eu am pedalat pe ea pentru a vedea cum… zbor deasupra Mureșului :))

IMG_20140413_152102

Scaunul (?) alb și locul pentru tabletă

IMG_20140413_152543-001

Cuptorul de pită de Pecica, utilizabil

Care e orarul de vizitare și ce costuri implică?

Centrul de prezentare poate fi vizitat zilnic. Nu sunt sigură care e orarul (am vorbit despre un milion de lucruri cu doamna Petran – e foarte pasionată de ceea ce face), efectiv am uitat să întreb de un program exact. În orice caz, o puteți suna și vă informează. Pentru a vizita ferma și centrul nu trebuie să plătiți absolut nimic, fiind vorba de un proiect făcut pe fonduri europene, timp de 5 ani nu vor exista bilete de intrare.

Ce a implicat proiectul finanțat din fonduri europene?

Așa cum spuneam mai devreme, tot ceea ce veți vedea la fermă s-a făcut cu ajutorul unor fonduri europene în valoare de 120.000 de euro, din care orașul a plătit 2%. În această sumă a intrat proiectul, construcția clădirii eco (care funcționează și pe post de ceas solar), amenajarea împrejurimilor, dotarea centrului, construcția unei anexe și dotarea acesteia cu 60 de biciclete. În centru sunt o mulțime de bannere 3D cu informații despre fermă și despre Pecica, pentru a le vedea sunt necesari ochelari 3D – există 60 de perechi, achiziționați tot din banii de care vă spuneam mai sus.

IMG_20140413_152619-001

Prezentarea clădirii pe un banner 3D

IMG_20140413_152248-002

Prezentarea centrului, tot în 3D

DSCN4709-001

Bicicletele – 60 la număr – se primesc pe bază de buletin, absolut gratuit

Pentru a respecta regulile contractuale, timp de 5 ani nu se vor încasa bani pentru vizitarea acestui obiectiv turistic și nici nu se vor aduce nici un fel de modificări, de orice natură, proiectului pentru care s-a primit finanțare.

De ce nu este mai bine promovat/ de ce nu are un site?

Din câte am înțeles, proiectul inițial a fost gândit pentru a fi promovat la costuri minime, deci, pe Facebook. Din păcate ferma nu are o pagină, așa cum ar trebui, ci un profil de persoană (mai mult decât nimic). Nu există o persoană care să se ocupe de promovare, nu există un specialist în comunicare sau marketing. Tot ce se întâmplă la centru se face prin eforturile doamnei Petran, singura persoană angajată pentru a se ocupa de el – cu rol multiplu, evident – ea adminsitrează, ea e ghid, ea face curățenie, ea se ocupă de turiști, ea completează actele pentru biciclete, ea promovează centrul, ea organizează evenimentele de acolo – absolut tot ce se întâmplă acolo se face datorită ei.

Partea bună e că sistemul mouth-to-mouth funcționează excelent, dna Petran mi-a confirmat că vin săptămânal sute de persoane să viziteze obiectivul (din Arad, Timișoara, Salonta etc), partea proastă e că pentru următorii 5 ani nu există în plan (și bani, că ăștia-s problema la urma urmei) angajarea un specialist pentru a promova tot ce are zona de oferit, iar persoanele juridice din zonă nu se înghesuie să se implice, neavând un câștig rapid pe termen scurt.

Alte informații

Fiind destul de aproape de Timișoara, am ajuns în ceva mai puțin de o oră mergând pe autostradă. E ușor de găsit, cheltuielile pentru a vizita centrul sunt minime (de deplasare), iar în apropiere sunt obiective la care se poate ajunge cu bicicleta – de ex. mănăstirea Bodrog.

La fermă sunt și cai, lângă clădirea eco sunt și mese (deci vă puteți lua o gustare cu voi), iar în apropiere e biserica catolică (foarte frumoasă). Dacă dați de doamna Petran sigur o să vă facă un tur și o să vă povestească de toate atracțiile zonei (e tobă de informații) și o să vă invite să vedeți malacii (puii de bivoliță), pe care noi chiar vrem să mergem să-i vedem.

DSCN4711-001

Astea fiind zise – vă reamintesc numărul de telefon – 0731.031.706 – și numele singurei persoane responsabile cu centrul de vizitare – Marinela Petran. Sunați-o și mergeți acolo, o să vă placă. 🙂

Comments

Oana • April 15, 2014


Previous Post

Next Post

Comments

 1. cojia April 15, 2014 - 08:47 Reply

  abia astept sa merg! 😀

  • Oana April 15, 2014 - 09:07 Reply

   Si eu. Cand se nasc malacii, ca-s curioasa sa-i vad. 😀

 2. dam167 (dam ăla) April 15, 2014 - 12:01 Reply

  Eu sunt totuși confuz. Un centru de prezentare al fermei, care nu prea are la bază motive specifice, atracția fermei în sine fiind totuși centrul de prezentare?

  După cum bănuiam, nu e un obiectiv turistic și nu era în plan să fie promovat. O fermă nu scoate capul în lume prin promovare. Mai mult, ce înseamnă clădire eco? Doar că are iarbă pe învelitoare? Nu contest că e deosebit acel centru din punct de vedere arhitectural, dar ori centrul, ori ferma, că nu par să se lege între ele. Îmi pare rău, dar ceva pare să mă dezamăgească în treaba asta.

  • Oana April 15, 2014 - 12:16 Reply

   Dam, dupa cum bine ai observat, nu s-a stabilit o directie clara de promovare.
   Mai precis, se promoveaza si zona Lunca Muresului, si pita de Pecica, si posibilitatea de a vizita ferma de bivoli si aceea de a folosi cladirea eco pentru diverse evenimente.
   E eco si din cauza ierbii, si datorita panourilor fotovoltaice, si pentru ca e ceas solar.

   Mie mi-a placut chiar si asa. Desi e un singur om cu toate pe cap, e super vizitat centrul. Se poate mult mai mult, dar cine sa se ocupe? Bani pentru a mai angaja personal nu exista.

  • Petran Marinela April 15, 2014 - 16:29 Reply

   Nu aveți de ce să fiți dezamăgit,s-a realizat un lucru bun care se numește Centru de vizitare și ferma de bivoli Pecica.
   S-au făcut eforturi și se fac ,de aici vrem să realizăm o promovare a turismului rural,tradițiilor mai ales culinare din zonă.Priviți-o ca pe un ansamblu complex nu trunchiat.Hai să vedem partea,,plină,, a paharului.
   Vă aștept cu drag în zonă să vedeți și să povestim.O să vă placă.Cu considerație Marinela Petran

Leave a Reply