Oana Kovacs

9

Ceau, du-te naibii!

Vrând sau nu, sunt nevoită să dialoghez destul de des online cu oameni care nu mă cunosc personal. Și nu pot să nu observ cât de prost comunică.

Am să mă avânt să zic că-n 95% din cazuri, oamenii ăștia nu salută, nu scriu corect, nu știu să-și exprime ideile și intră direct în subiect, exprimându-se extrem de vag, că deh, eu am timp de ghicit și îmi și place să-mi dau cu presupusul.

Nu ceau, nu du-te naibii, formele de salut sunt inexistente, mulțumescul nu există și politețea e un concept abstract.

Vă dau două exemple.

Recent, m-a adăugat pe Facebook un compozitor/producător de muzică – asta am aflat eu singură studiindu-i profilul. Ca să mă impresioneze/atenționeze/whatever, țaca-paca mi-a dat un link într-un mesaj privat. I-am scris un simplu ? și nici nu m-am chinuit să îi dau play. Poate era ceva drăguț, dar pe mine stilul ăsta de a intra țărănește peste cineva mă seacă, așa că, pentru că m-a deranjat atitudinea din start, nici nu mi-am pierdut timpul să ascult. Putea să-mi zică în două propoziții: Ceau, am văzut că ești amatoare de evenimente culturale, uite aici o compoziție de-a mea! Spune-mi dacă-ți place. Drept vă zic că nu m-a lămurit ce mama naibii dorea de la mine așa că l-am șters de la prieteni, că nu-mi pierd timpul cu cei care nu-s capabili să lege două vorbe.

Alta fază: scriu pe un grup de Facebook că donez niște haine, dau o grămadă de detalii și primesc mesaje gen: Le iau. sau Vin eu sau Unde stay?. La fel, nu ceau, nu du-te naibii, trebuie să mă prind eu ce vor oamenii de la mine. E greu de scris: Bună, sunt X, am citit în grupul Y că ai haine tip Z de dat. Sunt interesată de ele și aș dori să știu cum facem.? E greu.

fii-politicos-comunica-bine

sursă foto

Comunicați corect și fiți respectuoși. Nu vă pică nimic de la un simplu salut sau o mulțumire sinceră și credeți-mă pe cuvânt, politețea nu e desuetă.

Comments

Oana • February 9, 2015


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Irina Radu February 9, 2015 - 10:56 Reply

  Pe principiul time is money, oamenii nu au mai pierdut timpul cu invatatul bunelor maniere

  • Oana February 9, 2015 - 11:23 Reply

   Ha, ha, asa se pare. :))

 2. bloodie February 9, 2015 - 11:39 Reply

  Mie în grupul ăla de donații îmi place maxim chestia aia cu „Rezerv”! WTF is that?! Ti-e frica sa nu ti-o ia cineva inainte la tastat cu 2 secunde??

 3. Oana February 9, 2015 - 11:48 Reply

  Partial si asta m-a facut sa scriu aici. Ca o doamna si-a “rezervat” si a disparut. Ca sa imi insire apoi povesti cu trimis colete pe nu stiu unde, desi am zis clar ca e doar pt. Timisoara in ideea ca nu am timp sa merg la posta. Apoi alta m-a certat pt. altceva. In fine, eu ma bucur ca am donat, sper din suflet sa ajunga la cineva in nevoie, singura chestie care ma intristeaza e ca vad ca in multe cazuri, cei care au nevoie nici nu fac nimic pt. a ajunge intr-o situatie mai buna, prefera doar sa ceara.

 4. Ana Q. February 9, 2015 - 12:56 Reply

  Ah da :)) Si eu am astfel de povesti de numa-numa. Si la fel, nu imi place cand cineva intra pe mine pe orice canal de socializare doar sa-mi comunice ceva, un link, o melodie, orice. Si eu ce ar trebui sa fac mai departe? Eu zic de obicei “asa…” si astept sa vad daca mai continua sau daca reusesc sa scot 2-3 cuvinte inteligibile de la persoana in cauza. De regula asteptarea se termina cu un gratios unfriend.

  • Oana February 9, 2015 - 12:58 Reply

   In curand incep si eu campania de unfriend.

 5. Pomi February 9, 2015 - 13:27 Reply

  Întradevăr lipsă bunului simț e o boală cronică în România, oamenii nu mai au timp de politețuri. Oare unde aleargă toți, unde se grăbesc de nu mai țin cont de bune maniere. Să nu mai vorbim de greșelile gramaticale, de exprimarea greoaie, că de grădiniță. Din pricină meseriei, telefonul îmi este public, și mă sună diverși intrând direct în subiectul problemei lor, fără măcar să se prezinte sau să zică un bună ziua. O lume grăbită, dar oare unde ajungem?

 6. adizzy February 11, 2015 - 19:31 Reply

  eh, eu mai patesc si la lucru dinastea, sa vezi ce fain e cand zice please see attached si nu am nici un text care sa imi zica “da attach pentru ce e” / ” de la ce file” etc.

  • Oana February 11, 2015 - 22:04 Reply

   Ah, da! Si cu unii colegi m-am razboit de-a lungul “carierei” :))

Leave a Reply