Oana Kovacs

15

Ce se face cu apa sfințită?

Cotrobăind eu prin noua bucătărie supersonică a maică-mii descopăr N sticle cu un conținut dubios, cu miros ciudat, de stătut, din care gust doar ca să constat că e apă cu gust de câine ud.
Întreb și eu ca tot omul curios ce naiba poate să țină în sticlele alea, o parte de când lumea și pământul, că ambalajele îs de acuma 100 de ani parcă… Și foarte supărată ea pe supărarea mea, îmi trântește printre dinți, ca un lătrat: APĂ SFINȚITĂ! 
No shit! Întreb ce vrea să facă cu atâta apă sfințită și îmi zice că e bine să fie acolo. Ca să… ce? Să o aruncăm pe vreun vecin care încearcă să-și dea foc? Să ne spălăm pe mâini dacă se ia apa caldă iarna? 
Eu una nu cred în proprietățile ei curative, dar respect și părerea asta. Totuși, să ții în casă multe sticle cu apă sfințită (de la diverse sărbători, din diverși ani :D) mi se pare prea mult.

Mai știți oameni strângători? Și dacă da, ce tot strâng? :))

Comments

Oana • August 29, 2011


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Josephine August 30, 2011 - 04:56 Reply

  Mama mea strânge bani! :)) Nu ştiu cum face că ea nici o perioadă din lună nu e descoperită, decât în cazuri urgente de cheltuit sume mai mari. Dacă o întrebi niciodată nu are bani, dar dacă ai cu adevărat nevoie parcă o vezi cum îi scoate să-şi ajute odrasla. :))

 2. Oana S. August 30, 2011 - 06:33 Reply

  "apă cu gust de câine ud" :))))))
  Mama colecţionează chestii cu proprietăţi curative (zice ea), de la pastile, vitaminte, aloe vera (că tot scriai zilele trecute) şi acum un buchet imens de busuioc uscat, care ajută la… ceva. Oricum, nu cred că există boală pe lume care să nu-şi găsescă leacul la mine acasă.

 3. ex-silentio August 30, 2011 - 07:53 Reply

  Am găsit și eu pe acasă sticle cu apă sfințită (unele aveau mai bine de un an vechime). Din unele chiar puteai bea,chiar dacă erau vechi, iar altele aveau un miros de leșinai. Câinele ud e parfum de firmă față de cum miroseau alea. Probabil că popa care a făcut-o a lipsit la lecția de preparat apă sfințită 🙂

 4. a-z August 30, 2011 - 09:50 Reply

  din multe zone unde schituri, manastiri, bisericute, biserici si crescand asa proportia acestor cladiri destinate oficierii acestor ritualuri ce si-au perimat azi semnificatia de alta data, apa care se-mbuteliaza in butoaie vechi, ruginite, etc pentru ca apoi sa se pre-faca nenea popa ca zice si face din has-doi-o, licoarea minunata e ne-analizata! si in multe cazuri, chiar apa rea, dura, nu foarte potabila, vreau sa zic. cata vreme prelatii se tin doar sa fie acolo doar pentru ca sa poata ei face faza cu sfintirea ei, nu e de bine! in plus, nu continutul imbuteliat si pastrat cu anii, de se strica si cainele de-i sare sticlei capacul, are vreun rol curativ, ci cu totul altceva, ce se-tampla printr-un concurs aleator de imprejurari sa poata fi si confundat si sa mareasca ambiguitatea in jur…

 5. Alexandra August 30, 2011 - 10:43 Reply

  Nu pot sa cread!!! Dupa cum stii, in perioada evenimentului au stat parintii lu' Radu la noi. Dupa ce au plecat (Amin!) am inceput sa fac curatenie dupa ei. Si spaland vase, dau peste… O STICLA! O deschid, o miros, nu chiar caine ud (probabil era mai proaspata) dar pe acolo. Intreb: "Draga, ce-i asta?" El: "Ceva apa de biserica". Bolborosesc un "bine, bine" si dau sa o arunc. Vine frate-su: "Arunci AIASMA?!" (FYI se zice agheasma, dar in Curtea de Arges, in casa soacrei mele, se poate orice). Zic "Da, de ce, ne trebuie?" Frate-su: "Nu stiu, mama o tine…"
  Na, I rest my case.

 6. alicee August 30, 2011 - 10:58 Reply

  Si eu strang tot felul de nimicuri, dar maica-mea e cea mai tare, strange cutii de inghetata ca sa aiba in ce pune fursecuri, covrigei etccc

 7. Veronica Stanasel August 30, 2011 - 11:50 Reply

  In caz de incendiu, ai pe ce pune mana 😉

 8. Oana August 30, 2011 - 13:08 Reply

  Jo, oooooo, asta e tare bine că strânge bani :D. I like her!
  Oana, mamele noastre seamănă! :))))))) Și maică-mea strânge toate prostiile care crede ea că vindecă, usucă plante, are 1000 de ceaiuri de la Plafar :))).
  Ex, nici nu vreau să știu de unde provenea apa :)).
  A-z, fix de proveniența apei ziceam că mi-e teamă :)).
  Ale, caută bine prin casă, cine știe ce mai găsești :O.
  Alice… și cutii are mama :)))))).
  Vero, o să fiu eroină într-o zi datorită apei sfințite. O să te poți lăuda și tu cu mine :>.

 9. Batranelul August 30, 2011 - 14:04 Reply

  Si eu care credeam ca-s singurul cu o mama care tine apa sfintita cate 10 ani intr-un dulap.
  Mai, nu stiu daca are vreo proprietate sau nu, cert e ca dupa un timp miroase urat cand deschizi sticla.:))

 10. Paul August 30, 2011 - 19:25 Reply

  Da, eu…
  In acest moment strng nervi si mi-e mila de persoana care o sa aiba ghinionul sa ii "primeasca"..

 11. ioanamiroiu August 30, 2011 - 19:41 Reply

  Mama strânge pungi de plastic. Mai mici, mai mari, cu mânere, fără, tip maieu, sacoşe. Nu vrei să ştii cum arată zona când nu găseşte ceva potrivit, că-s puse unele în altele şi se întâmplă un fenomen definit printr-un maldăr de plastic pe podea. Ughhh :)))

 12. anda_elena August 30, 2011 - 20:36 Reply

  Aghiazma se pastreaza, in general, de pe un an pe altul – timp in care se foloseste (se da prin casa, se bea, se pune la flori….). E adevarat ca aghiazma poate tine mult si bine, ani la randul. Dar, ideea e sa fie apa curata, fara resturi de busuioc. Si sa fie pusa intr-un recipient curat, nestricacios (in general, sticlele din plastic oricum se imput repede).

  Acum, daca foloseste la ceva… depinde. De cat de mult crezi. Sau de superstitie – spun unii. Pe mine m-a ajutat. Numai cine n-a avut de luptat cu masele de minte n-o sa inteleaga. La mine – s-a mai adaugat un bebe in burta si, implicit, imposibilitatea de a lua tratament, de a face anestezie, bla bla.
  Si mi-am tinuut in frau durerea cu aghiazma:
  http://saptepietre.ro/2011/04/crezi-in-minuni-dar-in-dureri-de-masele.html

 13. Oana August 30, 2011 - 20:57 Reply

  Batranelule, ar trebui sa le facem un club mamelor :).
  Paul, auch, mai bine trimite-i inapoi celui care ti i-a facut ;-).
  Ioana, si pungi avem in casa. Pungi cu pungi si pungulite cu copii de pungi.
  Anda, eu cred ca te-a ajutat foarte mult pentru ca tu ai avut incredere ca asta se va intampla. Acuma ca are apa proprietati curative sau a fost placebo datorita credintei tale nu cred ca mai conteaza, important e ca ai trecut hopul cu bine.

 14. anda_elena August 31, 2011 - 11:59 Reply

  Daca ziceam ca exista o explicatie stiintifica, toata lumea era multumita. Daca zic ca a fost o minune in viata mea – lumea spune ca nu mai conteaza daca am sau nu dreptate, daca a contribuit Dumnezeu sau nu, important e ca am trecut peste hop 🙂 …

 15. Oana August 31, 2011 - 19:11 Reply

  Anda, chiar daca eu personal nu sunt credincioasa totusi cred cu tarie ca e bine sa fii pentru ca ai un plus, stii ca cineva e acolo langa tine tot timpul. Felul meu de a fi e datorat experientelor avute si cred ca as fi mai linistita daca as crede, dar nu pot la comanda :).

Leave a Reply