Oana Kovacs

28

Tu ce salariu ai?

Pe mine mă întreabă tot timpul asta și prietenii și cunoștințele și străinii și vecinii.

Unii nu înțeleg de unde am avut bani de mașină, alții nu pricep de ce nu-mi iau casă și stau în chirie, ca săracii, iar alții pur și simplu vor să știe. În principiu și-n teorie, toți s-ar descurca mai bine decât mine cu banii mei. :))

Ideea-i că mie mi se pare că 95% din cei care întreabă n-au de ce să-și bage nasul în problemele mele, așa că fac tot posibilul să le prind urechile în explicații care de care mai fanteziste. Unor vecini le-am zis că-mi cer scuze dacă mai fac și gălăgie în timp ce lucrez la calculator, că ține de meserie, iar altora că mă întrețin părinții. Unor cunoștințe le-am zis că-s persecutată la job, de asta n-am bani de casă, iar unor foști colegi n-am putut să le explic nimic pentru că nu mă puteam opri din râs la acuzația că fac vreo 2000 de euro pe lună la job dacă funcția mea are așa un nume – copywriter, adică un fel de fizică atomică nucleară, meserie în care eu duc greutățile lumii pe umeri și salvez planeta odată la câteva ore apăsând pe un buton și spunând o incantație în timp ce fugăresc o pisică neagră. Chiar și acum râd (on the inside, că de râs live am râs la momentul respectiv suficient) când mă gândesc ce le dădea lor prin cap.

Partea amuzantă e că e chiar fain să le faci gândurile ghem curioșilor pe care nu-i ajută cu nimic să știe câți bani câștigi. Și în căutările mele pe net am descoperit că nu-s singura care spune povești vânătorești când vine vorba de bani aduși acasă. Ia uitați ce atitudine au alții când aud întrebarea:

tu-ce-salariu-aisursă foto

 

Comments

Oana • January 30, 2014


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Diana January 30, 2014 - 07:30 Reply

  Citind articolul tau am realizat ca habar nu am ce este un copywriter, “cu ce se mananca” asa ca am dat o cautare pe nenea Google si m-am lamurit.Frumoasa meserie, mult succes in tot ceea ce faci si “tot mai sus”.

  • dam167 (dam ăla) January 30, 2014 - 10:18 Reply

   Stai liniștită, 95% dintre copiraitării români nu știu ce înseamnă termenul.

  • Oana January 30, 2014 - 14:39 Reply

   Merci, Diana, e un job care-mi place tare mult.

 2. Bia January 30, 2014 - 07:44 Reply

  În general, cei care intreaba vor sa afle un singur lucru: dacă tu câștigi mai mult ca ei. Atâta tot. A! și tot în general, curiosii sunt cei care castiga cam putin si sunt zgarciti ca vai de ei :))
  N-am intrebat in viata mea pe nimeni cat castiga pentru ca nu ma ajuta la nimic. N-am treaba cu cine castiga mult, sa le fie de bine, nici nu plag de mila celor ce castiga foarte putin, in definitiv poate pentru mine putin poate înseamna mult pentru altii, sau invers…ce stiu eu? 😛

  • Oana January 30, 2014 - 15:00 Reply

   Eu recunosc că am întrebat pentru că nu știam la început (pe la 18-19 ani) cât să cer la angajare ca să nu sar calul nici față de angajator, nici față de self-esteem :)).
   Sau când am început cu freelancingul, am cerut sfaturi unor persoane care au fost f drăguțe și m-au ajutat pentru că le cunoșteam și eram în relații foarte bune. Și m-au sfătuit cum să abordez potențialii clienți, sub ce sume să nu lucrez, mă rog, m-au ajutat foarte mult. Dar nici eu n-am cerut sume exacte vreodată, pur și simplu am întrebat cam cât ar trebui să primesc pentru un job în vânzări (ăla a fost primul cu contract). În rest m-am folosit de prietenul Google.
   Dar când aud cum întreabă unii cu tupeu și fără motiv, fac cu nervii. Pe bune, ce probleme își pun unii oameni.

 3. roberts January 30, 2014 - 09:51 Reply

  si eu am un vecin care-mi pune aceeasi intrebare de cate ori ma prinde-n lift. iar eu ii raspund mereu la fel: acelasi salariu, ca data trecuta cand v-am spus! normal ca nu i-am spus:)

  • Oana January 30, 2014 - 15:49 Reply

   Nu cred ca exista vecin necurios in legatura cu ceva. :)) Buna replica ai!

 4. Arashi January 30, 2014 - 10:10 Reply

  Și pe mine mă calcă pe nervi oamenii ăștia, cu atât mai mult cu cât majoritatea nu înțelege ce fac și nici nu le prea pot explica :)). Și de obicei cvasi-necunoscuții care fac greșeala să întrebe unde lucrez pică în două extreme: ori un „aaah” dezamăgit, ori un „o, păi acolo se câștigă bine”.

  • Oana January 30, 2014 - 15:53 Reply

   Asta cu “acolo se câștigă bine” am tot auzit-o de la foști colegi care sunt abia în stadiul entry-level și cărora orice depășește suma de 999 de lei li se pare încă un vis. :))
   Știu că e urât să râd de asta, dar cine nu i-a lăsat să lucreze până la 25+ ca să câștige bine? 🙂

 5. dam167 (dam ăla) January 30, 2014 - 10:18 Reply

  Dacă excludem extremele (știți voi care), e normal să vrei să știi care sunt salariile celor din jur. Fiecare om vrea să-și știe locul în societate și da, salariul e un indicator. Banii pe care-i primești lună de lună sunt prețul muncii tale. Indiferent de profesie sau de locul de muncă, vrei ca acel preț să fie unul decent, ca să simți că ai un loc al tău în societate.

  Sunt sigur că un om a cărui fișă a postului cere responsabilitate vrea să fie remunerat altfel decât un altul pe care-l știe mai relaxat. Nu v-aș dori să știți cum e să răspundeți de vieți și să vă treziți noaptea cu gândul că ați greșit ceva – sau să nu aveți somn deloc. Asta nu înseamnă că întrebi tot timpul pe toată lumea cât câștigă, ci doar că uneori vrei să vezi la ce nivel plutești.

  • Oana January 30, 2014 - 16:03 Reply

   Eu consider că știi la ce nivel plutești dacă ai o idee aproximativă de ce se întâmplă în jur, nu dacă insiști să-ți spună alții ce salarii au. Mai ales că sunt mulți care povestesc neîntrebați. Mi se pare că o astfel de întrebare, legată de venituri, nu-și are locul în majoritatea discuțiilor.
   În legătură cu răspundere vieții altora, ai dreptate, eu una n-aș vrea să știu cum e. Și sincer îmi doresc ca aceia care răspund de viețile altora să fie remunerați pe măsură și să fie și ei corecți în ceea ce fac. Din păcate, situația actuală e departe de a fi ideală în multe cazuri.

 6. cotos January 30, 2014 - 10:21 Reply

  Eu nu le raspund. Nu inteleg de ce ar interesa pe cineva cat castig eu? Consider ca e fix treaba mea. Din moment ce nu ma duc sa ii cer bani, inseamna ca ma descurc nu? ?

  • Oana January 30, 2014 - 16:04 Reply

   Așa le zice și tata. :))

 7. O Oană January 30, 2014 - 12:37 Reply

  Și pe mine mă întreabă oamenii. Le răspund frumos: ”Mă vedeți? Suficient ca să mă ridic zilnic din pat și să trăiesc” 🙂 Nu am lămurit pe nimeni până acum și nici nu mă mai întreabă lumea :))

  • Oana January 30, 2014 - 16:05 Reply

   Ha, ha, mi-aș dori să văd fețele unora. :))

 8. Alexandra January 30, 2014 - 14:47 Reply

  Eu-s mai directă când mi se pune această întrebare, indiferent că vine din partea prietenilor sau din partea cunoştinţelor/neamurilor. Răspund cu “Destul.” SAU “Cred că răspunsul la această întrebare mă priveşte doar pe mine, strict.” De obicei, aceste răspunsuri îi fac pe oameni să bage capul în pământ. Poate-s prea tranşantă, dar unele întrebări nu-şi au locul şi punct. 🙂

  • Oana January 30, 2014 - 16:06 Reply

   Din punctul meu de vedere e foarte bine că ești tranșantă. Unii nu au avut parte de suficientă educație și nu știu că unele curiozități nu-și au locul.

 9. Cristina P January 30, 2014 - 15:28 Reply

  eu le zic adevarul….e confidental :))

  • Oana January 30, 2014 - 16:07 Reply

   Am încercat și eu stratagema asta. Și cu o mimică de parcă aș zice un secret de stat. :))

   • Cristina P January 31, 2014 - 10:09 Reply

    evident ca apoi incearca sa ghiceasca. si acolo e si mai funny cand te uiti la ei fara nici o reactie :))
    acum sincer, salariul nu se discuta. punct.

 10. Întrebări care nu-şi au locul | Alexandra Palconi
 11. Andra January 30, 2014 - 20:36 Reply

  :)))) iti place varianta in engleza. Pacat ca pe noi ne intreaba in romaneste :)). Si pe mine ma dispera cand ma intreaba lumea de salariu. Ce ii intereseaza pe unii si altii cat castig eu nu o sa inteleg niciodata!

  • Oana January 30, 2014 - 20:44 Reply

   Imi place. Dar am ac si de cojocul nevorbitorilor de engleza. :))

 12. Ochiul babei January 30, 2014 - 23:37 Reply

  Când îmi pun întrebarea asta oameni de vârsta mea, nu mă surprinde. Noi am trăit cu statul de plată, înșirați în ordinea funcțiilor și nimic nu era confidențial în afară de ceea ce luau șefii din diverse surse și nu figura pe stat!

  Mă miră însă să aud că și în lumea tinerilor se (mai) pune întrebarea asta! Ei nu știu oare că asta e o curiozitate…”comunistă”, cum sunt tentați să taxeze ce spunem noi, seniorii?! Sau chestia asta cu comunismul funcționează doar într-un singur sens? Nu știu ei oare, de la început, că salariul e confidențial? Că unii chiar își negociază salariile în funcție de ceea ce oferă? Răspunsul ăla menționat de cineva mai sus “destul”, mi s-ar părea suficient să le închidă gura curioșilor. Oricum, e o bună temă de meditație asta.

  • Oana January 31, 2014 - 00:17 Reply

   Toată lumea pune întrebarea asta, indiferent de vârstă. Și partea tristă e că majoritatea celor care întreabă e curioasă fără motiv. Cere o informație care nu o ajută.

   • Ochiul babei January 31, 2014 - 00:27 Reply

    Aaa, ba îi ajută. Ei te evaluează după asta – “ce băftoasă, ce salariu are!” sau “vai de ea, nu vezi ce salariu mic are?” In nici un caz nu se gândesc la ce și cât ai învățat, la abilitățile tale. Le oferă un subiect de bârfă. Se pot compara cu tine și deci au liber la invidie sau ciudă și asta le dă o (slabă) satisfacție. Vezi în câte feluri îi “ajută”?

 13. Sights, Sounds & Rants » Can I Be Happy Now?
 14. Facebook-ul, cezariana și sfaturile necerute | Oana Kovacs

Leave a Reply