Oana Kovacs

6

Câte ceva despre denim

Pantaloni scurți din denim. Sursă foto: weheartit.com

Norocul meu că lucrez și mai dau de informații interesante, altfel m-aș da de gol pe blog că-s blondă. Ca un cățel care dă din coadă, mă prezint cu o nouă informație pe care eu nu o știam și când am văzut am reacționat (în gând) ca o pițipoancă care află că există și alte culori în afară de roz pe lume. Hai, mă, ce tareeeeeeeeeeeeeeeeeee!

Trăiam în negură crezând că blue jeans-ii, adică blugii, mai pe românește i-au inventat tot ăi’ de cântă de bătrânul Donald cu ferma.  Că acolo s-au născut și că americanii i-au denumit cum a vrut mușchiu’ lor Hollywoodian. Dar, tragedie, nu!!!

Nu americanii ne-au dat blugii! Oh, the drama! Adevărul adevărat e că francezii (în bătrâna Europă, da?) ne-au dat serge-ul, care conform surselor mele (dacă Wikipedia minte, mint și eu) e un fel de tătic al blugilor. Denumirea de denim vine de la… (v-ați prins???) de Nîmes, adică din Nimes, orașul ăla frumos din sudul Franței. Familia Andre (nu cele două autohtone) producea acest serge de Nîmes care în timp (pentru că vocabularul e într-o continuă schimbare) a ajuns să fie (ar zice unii, pocit) denim.

Amfiteatrul din Nimes. Sursă foto: http://en.metalship.org

Contemporanii, tot franceji (că le place să se impună, văd!) le-au zis jeans de la Gênes, orașul în care s-au produs primii pantaloni din denim. Iar Gênes, surpriză, e Genova, superbul oraș italian. Nu zic eu, ci alții, cei care l-au poreclit ”la superba”.

Palatul San Georgio din Genova. Sursă foto: wikipedia.org

 Deci, or fi făcut americanii blugii faimoși, dar francezii și-au băgat nasul destul de mult în afacerea asta și italienii au și ei meritul lor. Să-i purtăm sănătoși!

Comments

Oana • May 3, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. CARMEN May 3, 2012 - 19:56 Reply

  interesant! foarte, foarte placut articolul tau!
  😉 Passez une très bonne soirée!

  • Oana May 3, 2012 - 21:04 Reply

   Ma bucur ca ti-a placut, Carmen. O seara frumoasa si tie! 🙂

 2. roberts May 3, 2012 - 20:01 Reply

  mie denimul imi place tare mult:) si cand io fi baba tot in blugi oi defila pe centru:D

  • Oana May 3, 2012 - 21:04 Reply

   Si mie. La nebunie :D.

 3. Savoir Faire May 6, 2012 - 09:33 Reply

  eu stiam doar despre partea cu genova, mai precis stiam ca un grup de marinari ramasesera fara uniforme si ca sa nu amane plecarea catre state, au fost nevoiti sa isi faca uniforme din material de jeans.
  Presupun ca acest material provenea din franta ?!

  • Oana May 7, 2012 - 07:16 Reply

   Uite, eu partea asta cu marinarii nu o stiam. Posibil sa fi fost serge-ul chiar din Italia, doar ca prima data cand s-a produs, s-a produs in Franta.

Leave a Reply