Oana Kovacs

2

”Căsătorie de amatori” de Anne Tyler

casatorie-de-amatori-anne-tylersursă foto

”Căsătorie de amatori” a fost pentru mine o carte surpriză. Pe Goodreads niciunul din prietenii mei nu a citit-o, nu auzisem până acum de roman sau autoare și habar nu aveam despre ce e vorba până când o prietenă nu mi-a pus-o în brațe să o citesc pe motiv că-i bună. Și-am crezut-o pe cuvânt și-am citit-o.

Acum mi se pare că titlul i se potrivește extraordinar. Michael și Pauline sunt doi tineri care se cunosc datorită unui incident neplăcut, se cam plac și rămân împreună, deși nu au tocmai o relație ideală. El pleacă în război, și cum ei i se pare pretty cool o relație cu un bărbat în uniformă, nu renunță la el. Nici el la ea, habar nu am de ce.

Să nu credeți că-s eu confuză, dar pe bune dacă am înțeles ce-a fost în capul lor a) să-și continue relația după ce el s-a întors din război (aproape intact) și b) să se căsătorească. It beats me!

Ideea-i că s-au căsătorit. Și au avut și-un copil. Și-au stat înghesuiți cu mama lui într-un apartament micuț. Ei îi venea să o strângă de gât și vroia să se mute într-o casă mare, el nu și nu, să stea deasupra băcăniei, afacerea sa. În cele din urmă, după multe insistențe și încă doi copii s-au mutat într-o casă mare și el a dus băcănia sa de la colț la a whole new level. Mama lui a murit, copiii au crescut. Căsnicia era patetică.

Copiii, adolescenți fiind, au început să o ia pe ulei. În special una din fete, Lindy. Fuge de acasă și timp de ani de zile, Michael și Pauline nu mai aud nimic de ea. Până când primesc un telefon. Și află că Lindy a luat-o un pic razna și l-a abandonat pe Pagan, băiețelul ei de doar 5. Cei doi soți fac front comun și pleacă după ei, dar se întorc acasă doar cu băiețelul trist și speriat. Îl cresc și se ocupă de el ca de un al patrulea copil al lor, doar că la un moment dat, își dau seama (în sfârșiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit) că se simt mizerabil împreună. Și divorțează.

Când Pagan e deja adolescent, Michael se îndrăgostește de una din profesoarele sale și își reface viața alături de ea, dar continuă să-i fie alături și lui Pauline de câte ori ea îi cere ajutorul. După câțiva ani, fosta lui soție moare, iar când Pagan e deja un bărbat la casa lui, cu familia sa, Lindy, mama lui, o străină, revine în peisaj.

Știu că v-am povestit cam toată cartea, nu are momente wow, dar e frumoasă. E bine scrisă și nu e după rețetă. I-am dat 4 stele pentru că mi-a plăcut foarte mult și e extrem de realistă, nu e făcută după tiparul boy falls in love with girl, they get married and live happily ever after. Adevărul e că o mare parte din căsnicii nu merg, și totuși, Anne Tyler demonstrează că asta nu e the end of the world.

Comments

Oana • February 2, 2014


Previous Post

Next Post

Comments

 1. IzabelaR February 5, 2014 - 10:08 Reply

  Foarte frumoasa cartea, mi-a plăcut mult, iar Pauline m-a amuzat în repetate rânduri. De la aceeași autoare îți recomand să citești și ”Lecții de respirație”, seamănă ca și stil, iar povestea te cucerește.

  • Oana February 5, 2014 - 10:50 Reply

   În sfârșit cineva care a citit-o. 😀
   Merci de recomandare.

Leave a Reply