Oana Kovacs

Cartile citite in 2015
6

Cărțile din 2015

Cartile citite in 2015

A venit momentul să recunosc: nici în 2015 nu mi-am atins obiectivul setat în 2014 în ceea ce privește numărul de lecturi pentru acest an. Mi-am propus să citesc 30 de cărți până în 31 decembrie 2015 și abia am început romanul cu numărul 24.

Tot în acest an am luat decizia să scriu recenzii doar pentru cărțile de cinci stele, pentru că timpul meu e destul de limitat (n-am timp de citit, darămite să scriu păreri despre cărțile care nu-s pe gustul meu), și m-am cam ținut de plan. Mai am de scris doar despre una și-am acoperit scurta listă de cărți care m-au fascinat de-a lungul lui 2015.

Dar să încep cu laudele și comentariile. 🙂

Cărțile ”mele” de cinci stele din 2015:

Burial Rites – Hannah Kent – netradusă la noi – m-au încercat o mie de sentimente citind-o, e extrem de dramatică, însă  amintirea ei s-a mai estompat după alte mii de pagini de dramă. În orice caz, bună vreme după ce am terminat-o, cartea m-a bântuit. Părerea mea despre ea o puteți citi aici.

Matei Brunul – Lucian Dan Teodorovici – dacă toate cărțile scrise de români m-ar răscoli ca aceasta, aș lăsa deoparte americanii și m-aș concentra pe ai noștri scriitori. Tratează tema comunismului dintr-o perspectivă care m-a umplut de tandrețe. NU e încă o carte despre comunism cum credeam, așa că nu o evitați. Aici e recenzia mea.

The Forgotten Garden – Grădina uitată – Kate Morton – scriitoare de mare succes Morton, dacă e să mă iau după informațiile de pe net și după impresia primei cărți de ea citită de mine. Mi-e un pic teamă că-s foarte asemănătoare ele între ele romanele ei, cel de față însă m-a surprins plăcut prin diversitatea temelor abordate și prin atenția lui Morton la detalii. Citiți recenzia mea aici.

Încă de pe atunci vulpea era vânătorul – Herta Muller  – muream de curiozitate să văd ce-i cu hype-ul creat în jurul brandului național apărut peste noapte numit Herta Muller, așa că am pus mâna pe romanul de care vă povestesc acum. În viața mea n-am citit mai cu scârbă o carte bună. Aș fi aruncat-o pe geam și i-aș fi dat foc, m-a umplut de frustrări, de nervi, draci și întrebări, și-am sfârșit prin a-i da 5 stele. M-o fi enervat pe mine romanul, dar nu duc lipsă de corectitudine, și da, trecând peste amalgamul de sentimente negative trezite în mine, cartea mi se pare genială. Poate sună nebunesc ce zic, recenzia e aici, n-o să vă lămurească nici ea prea tare. :))

In Cold Blood – Cu sânge rece – Truman Capote singura carte căreia n-am apucat să îi fac recenzie. Cu un pic de noroc nu se termină 2015 fără să vă zic câteva cuvinte despre ea, că nu degeaba i-am dat așa notă mare. Recenzia aici.

The Fountainhead – Ayn Rand – cum spuneam în postarea cât o zi de post de aici, cartea asta goes above and beyond, mi-e greu să găsesc cuvinte care să descrie cât de mult mi-a plăcut. Pentru mine asta este cartea anului 2015, fără doar și poate.

Cărțile de patru stele:

Reading Lolita in Tehran – Citind Lolita în Teheran – Azar Nafisi – minunată. Cred că din cauza lipsurilor mele (nu am înțeles unele referințe din carte și nici contextul istoric perfect) am notat-o cu mai puțin de 5 stele. Rămâne o carte foarte bună din punctul meu de vedere.

The Joy Luck Club – Clubul norocoaselor – Amy Tan – drăguțică, ușoară, plăcută, obiceiuri asiatice, un melting pot pe gustul meu, totuși nu o carte care să mă dea gata. Mi-a lăsat un aftertaste pozitiv, dar puține amintiri.

Balzac and the Little Chinese Seamstress – Balzac și micuța croitoreasă chineză – Dai Sijie – carte primită cadou de la o colegă din State, și ea pasionată de citit. M-a nimerit cu ea, o altă poveste cu temă asiatică, comunism, reeducare și copii. Foarte frumoasă, recomand.

Everything I Never Told You – Celeste Ng – cartea asta nu pare a fi publicată în România din ce văd, însă dacă sunteți amatori de drame de familie și mistere, o recomand. E povestea morții unei fete dintr-o familie mixtă, dispariție care duce la analiza relațiilor din familia respectivă în încercarea de a elucida misterul morții fetei. Dacă scriitoare mai dezvolta un pic și nu se ”grăbea” să termine cartea probabil avea 5 stele de la mine.

Așteptându-i pe barbari – J. M. Coetzee – scriitorul m-a dat gata cu stilul și povestea din Disgrace/Dezonoare, însă ideea din cartea de față nu prea m-a convins. O carte bună, dar nu o poveste strălucită; i-am dat patru stele pentru stilul impecabil a lui Coetzee.

Big Little Lies – Marile minciuni nevinovate – Liane Moriarty – idee excelentă de subiect (cartea începe cu o crimă, însă până la final și victima și asasinul sunt necunoscuți), carte scrisă puțin peste mediocru. Vocabularul lui Moriarty nu m-a convins, deși potențial are. Poate mai crește scriitoarea, dacă nu-și propune să scrie cărți la kilogram. Roxi a scris despre roman aici.

Viața începe vineri – Ioana Pârvulescu – ușurică, nu despre comunism și nu despre p..e, leit-motivurile scriitorilor români de azi, conform înțelepciunii roșii. Acțiunea se petrece la final de secol XIX, personajele-s fain conturate, intenționez să mai cumpăr cărți de Pârvulescu (sau să le primesc cadou! :D).

O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri – Neagu Djuvara – cartea care m-a făcut să mă simt incultă. Nu-i nimic, omul cât trăiește învață.

Trei stele:

Super Sad True Love Story – Gary Shteyngart – am impresia că nu s-a tradus, cel puțin la prima căutare n-am găsit nimic despre ea. Cam prostioară, dacă e să vă luați după mine. O poveste de… să-i zicem dragoste, într-un viitor ciudățel. Nota 3 pentru că s-a strofocat scriitorul.

The First True Lie – Marina Mander – altă carte netradusă – duioasă și total nerealistă – despre un copil a cărui mamă moare. Copilul trăiește cu cadavrul în casă o vreme, de frica orfelinatului. O idee bunicică nedusă la capăt la potențialul ei maxim, zic eu. Andreea a scris recenzie pentru ea aici.

Aphorisms on Love and Hate – Nietzsche – o colecție de aforisme a lui Nietzsche puse la un loc de Penguin. Drăguță idee, am primit cartea cadou de Crăciun de la doamna tocmai menționată mai sus.

Fury – Furia – Salman Rushdie – jur că mi-am dat tot interesul cu Rushdie, dar nu e pentru mine. Am avut o încercare și cu Pământul de sub tălpile ei, dar omul ăsta pur și simplu nu scrie pentru mine. Nu există chimie între noi. It’t not him, it’s me.

The Husband’s Secret – Secretul soțului – Liane Moriarty – am ales-o după ce am citit destul de rapid cartea de care povesteam cu câteva rânduri mai sus. Asta n-a fost nici la fel de amuzantă, nici la fel de ușor de citit, nici cu sufletul la gură nu m-a ținut. Meh.

Două stele:

Arta conversației – Ileana Vulpescu – timpul alocat lecturii reprezintă niște ore din viața mea pe care nu mi le voi mai primi niciodată înapoi. De minim 10 ani aud doar laude la adresa cărții, așa că dezamăgirea mea a fost MAXIMĂ. NU recomand. Citiți aici de ce, că am fost așa nervoasă că n-am putut să n-o trashui pe blog. :))

We Were Liars – Mincinoșii – E. Lockhart – crap, crap, crap și totuși cartea asta am făcut-o cadou de Secret Santa la Schimb de Cărți, că așa s-au aliniat astrele și fata căreia i-am făcut eu cadou și-o dorea. Mie nu mi-a plăcut deloc, dar deh, subiectivism. Nu vă încurajez s-o citiți.

Dieta iubitoarelor de ciocolată – Carole Matthews – promitea să fie amuzantă și-am râs maxim o dată. Deci și prin urmare, nu o recomand.

Și-acum niște statistici:

 • Mi-am propus să citesc 30 de cărți
 • am citit 23
 • 15 în limba engleză (acolo unde am trecut titlul ȘI în engleză – alea-s)
 • am ajuns la 77% din target
 • un singur scriitor l-am ”repetat” – Liane Moriarty
 • cea mai lungă carte a avut 720 de pagini (The Fountainhead)
 • am citit doi scriitori cu Nobel (Coetzee și Muller)
 • am citit doar scriitori români noi pentru mine
 • cinci cărți nepublicate de editurile românești
 • cinci cărți de autori români (aproape 20%)
 • 15 cărți citite pe Kindle

Mă opresc aici. Să vedem ce mare brânză fac în 2016.

Voi cu ce vă lăudați în ceea ce privește lecturile din 2015?

Comments

Oana • December 30, 2015


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Tomata cu scufita December 31, 2015 - 00:29 Reply

  auzi la ea “intelepciunea rosie” =)))

  oricum, simt ca m-am revansat cu The Fountainhead pentru Intriga matrimoniala si pt Middlesex. 😛

  • Oana December 31, 2015 - 15:11 Reply

   Te-ai! :))

 2. Anca Iordachescu December 31, 2015 - 04:45 Reply

  Nu mă prea laud… jumătate din an am pierdut-o pentru că nu am fost aici și o grămadă de alte motive, așa că am citit doar Trilogia Millennium, de Stieg Larsson, care mi-a plăcut la nebunie și A Man s Search for Meaning de Viktor Frankl. Iar de când m-am întors …nici aici n-am strălucit. 🙁 De Sticletele știi deja și am mai citit o carte faină despre Habits și astea sunt cele care mi-au plăcut cel mai mult anul acesta. Restul ori nu mi-au plăcut, ori le-am început și nu le-am terminat (în total să zicem să ajung la 15). Trist e că mi-am cumpărat mai multe cărți anul acesta, dar nu le-am citit…Este, însă, o prioritate pentru 2016 să citesc considerabil mai mult și să reduc din altele 🙂
  Îmi place însă lista ta și cred că o să selectez câteva din recomandările tale (prima fiind clar Ayn Rand). 😀

 3. Oana December 31, 2015 - 15:16 Reply

  Spor in 2016 si noroc la lecturi bune!

 4. Larisa January 1, 2016 - 18:29 Reply

  La multi ani pe 2016! Spor la toate cele!
  29 de carti am citit in 2015, dintre care, culmea, vreo 25 in prima jumatate de an si restul in a doua :)). Cel mai mult cred ca mi-a placut Onoare de Elif Shafak. Mi-a placut si Kate Morton, am citit trei dintre cartile ei si ai dreptate, in principiu sunt toate cam la fel. Prefer totusi Casa de la Riverton, este ceva mai realista parca decat Gradina Uitata, in plus reinvie viata aceea boema din Anglia inceputului de secol XX care pe mine ma fascineaza.

  • Oana January 2, 2016 - 11:35 Reply

   Si eu am inceput in forta in 2015 si apoi n-am mai avut timp. :))
   Spor in 2016!

Leave a Reply