Oana Kovacs

7

”Cartea norilor” de Chloe Aridjis

sursă foto

”Cartea norilor” și-a lăsat amprenta destul de puternic asupra mea deși nu o pot numi favorită. Părerea mea de neexpertă e că e o carte bine scrisă pentru că mi-a lăsat sentimentul ăla de trist și sumbru și m-a făcut să mă gândesc la el și la toate stările ciudate ale Tatianei ceva timp după ce am terminat lectura.

Povestea Tatianei e destul de banală. E din Mexic, trăiește în Berlin și ține legătura cu părinții mai mult pentru că așa trebuie, nu pentru că așa vrea. Se angajează ca secretară la un istoric bătrân și ciudățel, pasionat de tot ceea ce înseamnă trecut mai puțin banal al Germaniei. Prin el, ajunge să cunoască dedesubturile orașului, să-l iubească și să-i fie scârbă de el în același timp. Tot datorită lui Weiss cunoaște și un bărbat care schimbă monotonia din viața ei. Mai departe… nu vă zic.

De ce nu consider cartea o favorită și totuși m-a impresionat? Pentru că Tatiana din ”Cartea norilor” e un personaj foarte bine conturat. M-am simțit cumva în locul ei deși refuzam cu încăpățânare asta. Parcă mă plimbam eu în Berlinul mare și rece și parcă simțeam eu frigul. E bântuită de fantome și nu pare a căuta fericirea, ceea ce pe mine m-a frustrat maxim. Tatiana e o femeie nehotărâtă, fără ambiții prea mari sau un scop anume.

Nu e prima carte care nu mă încântă, dar mă marchează. La fel mi s-a întâmplat și cu ”Lupul de stepă” de Hesse. Pentru cei atașați de cărțile anxioase, romanul ăsta de la All e numai bun. Eventual spuneți-mi și mie ce alte cărți în stilul ăsta ați mai citit (ca să le evit :D).

Comments

Oana • November 29, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. aA November 29, 2012 - 16:00 Reply

  uh…bine ca mi-ai zis, nu e genul meu de carte, ma pot depresa si singura, chiar am talent nativ la asta 😀
  am citit “monstri invizibili” de palahniuc. scrie bine, dar subiectul m-a oripilat,a intrecut “elogiul mamei vitrege”.

  • Oana November 29, 2012 - 16:42 Reply

   Eu am citit doar Cantec de leagan de el. Suficient ca sa ma lamuresc. Nu-i de mine.

 2. Oana S. November 29, 2012 - 21:59 Reply

  Mie mi-a plăcut pentru că zugrăvește un Berlin așa cum mi-l imaginez de mult timp, deși nu l-am vizitat niciodată. Mai mult mi-a plăcut povestea orașului decât a ei.

  • Oana November 30, 2012 - 14:18 Reply

   Eu am fost o dată în Berlin și mi se pare că e mult prea trist descris în carte față de realitate.

 3. Andra December 2, 2012 - 20:42 Reply

  :)) mi-a placut concluzia ta. nici mie nu mi-a placut in mod special Cartea norilor, dar am ramas cu senzatia ca trebuie neaparat sa vad Berlinul dupa ce am citit-o… si mi-a placut faza cu Hitler :))

  • Oana December 2, 2012 - 22:03 Reply

   Si eu as vrea sa revad Berlinul :).

 4. Topul cărților din 2012 | Oana Kovacs

Leave a Reply